Recuperarea fişierelor şterse în Windows

    I se poate întâmpla oricui să şteargă accidental fişiere sau să se trezească cu anumite fişiere lipsă, şterse de către altcineva - mai ales dacă calculatorul este folosit de către mai mulţi utilizatori, sau şterse de vreun program maliţios. Din fericire există programe capabile să recupereze datele şterse, iar procesul de recuperare nu este neapărat unul sofisticat ci se bazează pe modul în care sistemul de operare Windows gestionează spaţiul liber al hard disk-ului.

    Atunci când optezi pentru ştergerea unui fişier, respectiv mai multor fişiere sau directoare, sistemul de operare Windows nu va şterge fizic datele, ci le va înlătura vizibilitatea la nivelul sistemului de fişiere, astfel că acestea nu vor mai apărea listate în structura arborescentă (sub formă de directoare/partiţii) a exploratorului de fişiere (Windows Explorer sau altele programe separate de Windows). Problema apare atunci când se adaugă noi date pe hard disk, mai exact când se adaugă date în partiţia unde se afla şi fişierul care ulterior a fost şters. Chiar şi când nu se adaugă explicit date, sistemul de operare generează automat date de dimensiuni variabile.

    Aşadar se pot recupera datele şterse dar nu întotdeauna procesul de recuperare se poate realiza în totalitate, uneori putându-se recupera doar porţiuni din fişier - ceea ce, în majoritatea cazurilor, înseamă imposibilitatea de a folosi acele date. Cea mai nefastă situaţie fiind cea în care datele au fost rescrise în totalitate şi nu se pot recupera sub nici-o formă. Având cunoştinţă de aceste lucruri se poate trage următoarea concluzie: Şansele ca un fişier să fie recuperabil cresc cu cat nu se adaugă noi date pe hard disk (în partiţia unde se afla fişierul) şi cu cât se acţionează mai rapid pentru recuperarea acestuia.

    Există o multime de programe special create pentru a rezolva această problemă. Eficienţa în recuperarea fişierelor diferă de la un program la altul şi de modul în care sunt distribuite: gratuit sau contra cost. Cel mai folosit şi mai la îndemână program este Recuva care poate fi folosit gratuit. Pentru a recupera un fişier cu acest program il poți căuta în tot conţinutul şters sau dimpotrivă, să cauţi doar intr-o anumită partiţie în funcţie de tipul fişierului. Am exemplificat procedeul de recuperare prin ilustraţiile de mai jos.


Fereastră de început.

Ce tip de fişier cauţi: fotografie, muzică, documente, etc.?  Dacă nu stii selectează All Files.

Alegerea locaţiei de căutare. Dacă stii partiţia unde se afla fişierul atunci alege In a specific location şi selectează partiţia respectivă.

Fereastră în care poţi alege o scanare profundă a spaţiului eliberat sau liber.

Afişarea stadiului în care se află scanarea.

Fereastră cu fişierele găsite. Puteţi să căutaţi fişierul în listă sau să alegeti modul avansat pentru căutare în funcţie de numele şi extensia fişierului.

În cazul găsirii fişierului, urmează paşii menţionaţi pentru a-l recupera.
    Dacă nu găseşti fişierul sau acesta nu poate fi recuperat, poţi incerca şi alte programe de acest fel, cum ar fi Data Recovery Wizard Free (gratuit) sau Recovery my files (contra cost), deşi şansele să obţii un rezultat diferit sunt foarte mici.

  Download Recuva.

    Recuperare fisire sterse accidental, recuperare fisiere sterse permanent, recuperare partitie, recuperare hard disk, recuperare date hard disk defect.