Descărcarea platformei Wikipedia pentru uzul offline

    Wikipedia este o companie internaţională non-profit care are drept obiectiv crearea unei enciclopedii generale care să fie accesibilă tuturor, atât pentru citire dar şi pentru modificare sau creare a articolelor. Proiectul a început în 2001 în limba engleză iar apoi s-a răspândit pentru aproape toate limbile vorbite - în prezent existând peste nouă milioane de articole. Wikipedia în limba română are peste 260,000 de articole din domenii variate, oferind deci un volum foarte mare de informaţii.

    Fie că întocmeşti un referat sau un articol de specialitate, platforma Wikipedia este o sursă excelentă de documentare. Dacă acum câţiva ani singurul mod de a accesa Wikipedia era, desigur, prin intermediul internetului; în cele din urmă wikipedia s-a extins şi offline, adică poţi descărca baza de date şi platforma pentru ca ulterior să o poţi folosi chiar dacă nu mai ai acces la internet. Se extinde astfel accesul la informaţie şi în zonele în care nu există acces extins la internet.

    Sunt mai multe programe care fac posibilă utilizarea offline a platformei Wikipedia, cele mai importante fiind Kiwix şi WikiTaxi. Datorită uşurinţei în utilizare, compatibilităţii cu diferite sisteme de operare (Windows, Mac, Linux) dar şi faptului că aplicaţia este gratuită, consider că programul Kiwix oferă o bună soluţie pentru stocarea şi utilizarea, atât a platformei Wikipedia, dar şi a altor platforme ce conţin volume uriaşe de date: Gutenberg (colecţie foarte mare de cărţi în format electronic), Ted (conferinţe video din domeniul tehnologiei, divertismentului şi design-ului), Wikibooks, WikiNews, WikiVoyage, Wikileaks, etc. În plus este disponibil în mai multe limbi printre care şi limba română, cu actualizări la intervale de timp rezonabile. Funcţionalităţi importante ale programului includ un motor de căutare local, ferestre separate (tabs), posibilitatea de a crea bookmarks, de a exporta articole în format HTML/PDF şi de a descărca conţinut nou.

    Am ilustrat mai jos paşii necesari pentru a descărcarea şi folosi Wikipedia în limba română. Dupa descarcarea si instalarea programului, efetuati urmatoarele opratii:

Din ferestra principală mergeţi la librăriea programului(1), selectaţi Get new files, căutaţi fişierul Wikipedia şi apăsaţi Download.


După ce wikipedia a fost descărcată, aveţi posibilitatea să optaţi pentru indexarea conţinutului astfel încât să puteţi efectua căutări - RECOMANDAT.


După ce s-a terminat indexarea, puteţi incepe folosirea platformei Wikipedia Offline, fără o conexiune la internet.

    Conţinutul Wikipedia în limba română selectat în ilustraţie cuprinde 255,323 articole cu 291,000 fişiere multimedia (de regulă imagini, dar poţi întâlni şi fişiere audio, video) compresate, dimensiunea totală fiind de 3,65 GB. Dacă doriţi să utilizaţi Wikipedia în limba engleză atunci dimensiunea fisierului depaseste 40 GigaBytes.
- Anunțuri sponsorizate -