Cum sa schimbi litera unei partitii in Windows

partitiile din Windows si literele asociate acestora.
Instalarea sistemului de operare Windows 8 cat si a unei versiuni aparute ulterior aduce mai multe modificari fata de versiunile anterioare, una dintre ele este faptul ca partitiile de date, altele decat cele pe care exista instalat sistemul de operare de baza, sunt numerotate incepand de la litera E si nu de la D cum a fost cazul la versiunile mai vechi. Acest lucru nu ar trebui sa constituie o problema insa in eventualitatea in care doresti sa schimbi litera asociatata unei partitii am creat un scurt tutorial cu imagini, in care descris pasii pe care trebuie sa-i urmezi. Modificarile se fac dintr-o unealta interna a Windows-ului, fara sa fie necesara folosirea vreunui program.

Inainte de a incepe trebuie spus ca schimbarea literei de partitie nu va afecta in nici-un fel datele continute insa daca exista programe instalate pe acea partitie acestea nu vor mai putea fi gasite de Windows la locatia in care au fost instalate - in acest caz fiind necesara de obicei reinstalarea programului (sau jocului). In rest, daca partitia este folosita doar pentru a stoca date, de exemplu muzica, filme, documente etc. schimbarea literei nu interfereaza cu setarile windows-ului.

Deplaseaza-te la Start Panou de Control (Control Panel)→ Instrumente de administrare (Administrative Tools) din sectiunea Sistem si Securitate (Sistem and Security)→ Gestionare Computer (Computer Management) → Gestionare disc (Disk Management) si apoi urmeaza instructiunile de mai jos.

  Schimbare litera partitie

Din lista cu partitii efectueaza click dreapta pe cea a carei litera asociata vrei sa o schimbi, apoi din lista cu optiuni alege "Change Drive Letter and Paths...":


Apasati butonul "Chance" pentru a continua mai departe in procesul de schimbare al literei partitiei.


Din aceasta fereastra alege litera care sa fie asociata partitiei in cauza dintr-o lista cu toate literele disponibile - adica acelea care nu sunt deja folosite (1), apoi confirma schimbarea (2).

Veti primi un mesaj de informare cu privire la faptul ca daca exista programe instalate pe partitia respectiva, acestea nu vor mai putea functiona fie deloc fie la parametrii normali tocmai pentru ca adresa programului se va schimba. Confirmati faptul ca ati luat la cunostinta informarea si incepeti procesul de schimbare a literei apasand butonul "Yes".


Daca apare un mesaj precum cel de mai jos atunci inseamna ca pe partitia in cauza exista programe care ruleaza in acel moment si ca odata cu schimbarea literei de partitie acestea nu vor mai putea rula incepand cu urmatoarea pornire a calculatorului. Confirmati inca o data operatia apasand "Yes".


    Schimbarea literei are loc instant si nu este neaparat nevoie de un restart al calculatorului decat in cazul in care apare informarea despre eventuale programe care ruleaza pe acea partitie - vezi ultima imagine.