Curatare spatiu liber de fisierele sterse in Windows | Comenzi in CMD

Stergerea unui fisier din Windows va avea ca efect eliminarea acestuia din sistemul de fisiere astfel ca nu va mai fi vizibil si nici nu se mai poate accesa, insa asta nu garanteaza ca datele au fost eliminate complet de pe hard disc, din contra, acestea pot ramane stocate in continuare pentru o perioada nedeterminata de timp, totul depinzand de spatiul liber de pe partitia in care exista depozitate datele sterse.

Atunci cand un fisier este sters, sistemul de operare il va elimina din lista cu fisierele gestionate de catre sistem, fiind in continuare existent insa facand parte din zona de memorie negestionata inca, adica capacitatea de stocare libera. Singurul mod prin care un fisier dispare de pe hard disc este atunci cand sectoarele unde exista acesta depozitiat sunt ocupate cu date noi, gestionate de catre sistemul de fisiere - cu alte cuvinte doar atunci cand sunt rescrise. Altfel, daca un fisier a fost sters dar sistemul nu a adaugat date noi peste zona de memorie a hard discului unde exista sau doar pe anumite portiuni si nu in totalitate, atunci fisierul respectiv poate fi recuperat in intregime sau partial folosind programe specializate in acest sens. Vezi articolul cum sa recuperezi fisierele sterse in Windows.

Daca se doreste eliminarea definitiva si irevocabila a datelor sterse care mai persista inca in spatiul liber al hard discului sau a unei partitii atunci va trebui sa folosesti un program specializat, de exemplu CCleaner, sau mai simplu, utilizand o comanda command prompt din Windows.

  Cum sa elimini definitiv fisierele sterse folosind cmd

Comanda CIPHER este de obicei folosita pentru a accesa folderele si fisierele criptate pe partitiile NTFS din Windows. Pe langa aceasta functie mai are inca o utilitate: posibilitatea de a rescrie spatiul liber al unei partitii, facand posibila deci eliminarea definitiva a fisierelor sterse - care persista inca in memoria libera a partitiei respective - fara sa fie necesar de utilizat un program care sa curete spatiul liber, ca de exemplu CCleaner.

Pentru a initia operatia de curatare a spatiului liber al unei partitii deschide cmd cu drepturi administrative. Acceseaza meniul de start si tasteaza cmd pentru a se cauta consola de comenzi; din lista rezultata da click dreapta pe Command Prompt si alege Run as administrator si confirma apoi operatia de rulare cu drepturi depline asupra sistemului. In Windows 8 si 8.1 acelasi lucru se poate face si apasand Ctrl+X, si alegand Command Prompt (Admin).

Introdu comanda cipher /w:partitie: (de exemplu cipher /w:c: - pentru partitia c) si apasa Enter. Procesul de curatare va dura o perioada de timp ce depinde de dimensiunea spatiului liber de pe partitie si caracteristicile hardware de procesare si memorie ale calculatorului - recomandat este sa inchizi toate programele care ruleaza inainte de a executa comanda.

Comanda in CMD pentru curatare spatiu liber de pe partitia R, de fisierele care au fost sterse din sistem dar care ar putea fi totusi recuperate.
Odata ce operatia a fost finalizata toate datele care desi au fost sterse existau inca in memoria de stocare libera a partitiei vor fi eliminate pentru totdeauna, nemaifiind posibila o ulterioara recuperare a lor. Procesul nu va afecta datele care exista pe partitie ci are efect doar asupra asa zisei memorii neutilizate de pe partitia in cauza.