Stergerea definitiva a datelor de pe un hard disk, stick sau card de memorie

foto: makeuseof.com
Datele existente pe un hard disk, usb stick sau card de memorie nu pot fi sterse definitiv folosind doar operatia de stergere prezenta in sistemul de operare, pentru ca datele vor continua sa existe dar nu vor fi afisate in exploratorul de fisiere. Singurul mod de a elimina permanent un set de date (fisiere, partitii) este prin rescrierea sectoarelor ce contin datele corespunzatoare unui fisier sau partitie cu alte date.

Atunci cand doresti sa arunci sau sa vinzi un suport de stocare trebuie sa tii cont si de faptul ca datele care au existat la un moment dat pe el pot fi recuperate in unele cazuri desi au fost sterse. Afla mai multe despre acest lucru aici: Cum sa recuperezi fisierele sterse. Daca pe hard disk, stick sau card de memorie au existat date importante cu caracter personal atunci pentru a elimina definitv datele trebuie sa rescrii toate sectoarele cu date noi, aleatoare, iar acest lucru nu il poti face decat cu ajutorul unui program specializat precum CCleaner.

Algoritmii de rescriere pot varia in functie de numarul de faze de rescriere. Folosind CCleaner ai la dispozitie patru algoritmi, unul mai eficient si complex decat altul, insa si timpul necesar pentru a finaliza rescrierea va dura mai mult cu cat siguranta algoritmului creste.
Algoritmi disponibili sunt:
  • rescriere simpla (1 faza)
  • DOD 5220.22-M ( 3 faze)
  • NSA (7 faze)
  • Gutmann(35 faze)
Programul CCleaner are multiple intrebuintari, sectiunea de curatare a hardului accesandu-se astfel:
1 - Unelte;
2 - Curatare Hard;
3 - Selectati mediul de stocare, algoritmul de folosit (chiar si cel cu o singura faza este suficient !!) si daca curatarea se va aplica doar spatiului liber sau a intregii partitii - adica si a datelor nesterse;
4 - Initializarea operatiei de stergere.
Daca se doreste stergerea tuturor datelor, inclusiv a sistemului de operare, atunci trebuie folosit programul DBAN care va boota separat de windows, linux sau orice alt sistem de operare si va curata toate datele continute, rescriindule cu date aleatoare. Alte programe asemanatoare sunt Eraser, SDelete

  Concluzie

Stergerea pur si simpla a datelor nu este sigura, acestea putand fi recuperate de catre oricine folosind un program specializat precum Recuva. Daca pe un hard disk au existat date importante, singurul mod de a scapa definitiv de ele este prin rescrierea tuturor sectoarelor care alcatuiesc continutul cu date noi sau aleatoare.

 Download CCleaner.

   Curatare hard, curatare hard disk, curatare stick, curatare card de memorie, stergerea definitiva a datelor, eliminarea permanenta a continutului hard discului, rescriere hard disc, stergerea in siguranta a datelor.