Cum să selectezi cât mai eficient mai multe foldere sau/și fișiere

Utilizarea unui calculator presupune interacțiunea frecventă cu fișiere și foldere, de aceea pentru a putea muta, copia sau șterge rapid multiple documente sau directoare din sistem trebuie uneori să se cunoască anumite scurtături și funcții de selectare multiplă în Windows, pentru că în anumite cazuri prin simpla selectare cu mausul nu se poate realiza această operația dintr-o dată.

Selectarea rapidă a mai multor fișiere sau/și foldere, indiferent de caz, constituie un lucru de bază în utilizarea calculatorului, orice utilizator care folosește frecvent un calculator ar trebui să stie cum se face, și ținând cont că sunt mai multe modalități prin care se poate efectua selectarea multiplă, cea mai rapidă este de regulă și cea mai eficientă.

Există mai multe tipuri de selecție care se pot face în Windows, în continuare vor fi descrise modalitățile prin care acestea pot fi aplicate.

Selectarea tutoror fișierelor și folderelor


Selectarea totală se poate face sau este făcută uzual cu ajutorul mausului, însă dacă există un numar mare de fișiere și foldere, selectarea cu masul devine ineficientă, pentru că va trebui se se realizeze deplasarea în jos pentru hașurarea de selectare cu mausul a întregului conținut.

Același lucu - selectarea totală - se poate face și printr-o scurtătură de la tastatură, și anume Ctrl + A, care poate fi aplicată inclusiv în cadrul programelor petru selectarea intregului conținut textual, grafic etc.

Selectarea unei grup compact de fișiere și foldere


Atunci când se dorește selectarea unei serii foarte mari de fișiere și/sau foldere, pentru a evita folosirea mausului se poate recurge la o altă scurtătură ce implică atât tastatura cât și mausul.

Selectează prin clic primul fișier sau folder de la care dorești începerea selectării, derulează în jos fără a ține mausul apăsat până la ultimul element care să fie inclus în selecție, apasă tasta SHIFT, apoi dă click pe respectivul element. Tot ce există între primul și ultimul element alese anterior vor fi selectate.

Aceași procedură poate fi aplicată și pentru selectarea unui fragment de text sau a mai multor elemente alăturate din cadrul unui program.

Selectarea unui grup neordonat (împrăștiat în multiple locuri) de fișiere și foldere


Acest tip de selecție, care poate fi observat în cadrul imaginii de mai sus, reprezentă adesea o dificultate pentru cei care nu stiu scurtătura corespunzătoare, pentru că va trebui selectat separat fiecare element sau minigrup din totalul fișierelor dorite de a fi selectate, iar pentru un număr foarte mare de elemente această operație poate fi un chin.

Cel mai eficient mod de a face acest lucru este următorul: dă clic (selectează) primul element, apasă și ține apăsată tasta Ctrl, iar apoi continuă să selectezi toate fișierele dorite, oriunde s-ar afla ele printre celelalte elemente. Tasta Ctrl poate fi eliberată în timpul căutării altor elemente care să fie incluse în selecție, important este ca inainte de a selecta un nou element și de al adăuga în selecția multiplă se se reapese din tasta Ctrl, altfel selecția va fi pierdută.

Pentru deselectarea din cadrul selecției efectuate trebui să se dea clic din nou pe elementul respectiv, în timp ce tasta Ctrl este apăsată.

Cum să selectezi multiple fișiere și foldere fără a folosi deloc mausul


Modalitățile de selectare multiplă descrise în articol - cu excepția selectării totale - implică și folosirea mausului. Însă acestea mai pot fi realizate și doar prin intermediul tastaturii, fără să fie necesară utilizarea mausului.

Procedeul este același însă în loc de clic din maus va trebui apăsată tasta spațiu (space), iar pentru deplasarea la elementul dorit se va folosi tastele de delasare săgeată sus, jos, stânga sau dreapta. Deci apăsați tasta Alt sau Ctrl, în funcție de caz, deplasați-va la elementele dorite folosind săgețile și selectați-le individual folosind tasta spatiu.