Cum transferi fișiere (poze/documente) de pe telefon pe calculator sau invers

Metodele de transfer sunt: prin cablul de date, bluetooth, wireless, prin internet (email, cloud) și prin cablul OTG.
Telefoanele mobile reprezintă un al doilea calculator, de astă dată mult mai portabil, pe el putând exista o mulțime de fișiere, în special poze și videoclipuri, dar și documente de variate tipuri și întrebuințări (PDF-uri, documente tabelare, prezentări ș.a.). Tocmai de aceea poate fi deseori nevoie de a transfera fișiere de pe smartphone pe PC și viceversa.

Mai mult decât atât, smartphone-urile pot fi folosite drept stick USB, adică un spațiu de memorie în care sunt salvate date, nu neapărat recunoscute de către sistemul de operare sau aplicațiile instalate în acesta - așadar un suport mobil de stocare a datelor, care pot fi transferate pe alte telefone, tablete și calculatoare.

Există o mulțime de posibilități de a realiza transferul de fișiere intre calculator și telefon sau între telefon și calculator, în acest articol am să fac o scurtă clasificarea a acestora. La final, vei putea să știi cum îți poți conecta telefonul la calculator, sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, care sunt alternativele de a realiza transferul de poze, videoclipuri, e-bookuri etc. prin alte medii de conexiune.

Metoda 1 - Crearea unei conexiuni directe între telefon și PC (computer personal) 


Această metodă este cea mai uzuală și constă în conectarea directă a telefonului la PC prin intermediul unui cablu de date, a unei rețele wireless sau prin bluetooth.

Conectarea prin cablu de date este cea mai ușoară. Tot ce va trebui să faci este să conectezi capetele cablului la calculator prin portul USB 2.0, USB 3.0 sau USB 3.1, respectiv la telefon, prin portul corespunzător cablului de date - la telefoanele mai noi acest port este același cu cel prin care se realizează încărcarea telefonului. De regulă nu va fi nevoie să instalezi driverele necesare telefonului pe calculator, iar întregul spațiu de stocare al telefonului va apărea precum un stick de memorie - deci il poți accesa din My Computer și poți mai departe copia fișiere de pe telefon pe calculator sau de pe calculator pe telefon.

Dacă nu ai (la îndemână) cablul de date atunci poți opta pentru transferul de date prin bluetooth, dacă calculatorul are un adaptor bluetooth încorporat (majoritatea laptopurilor noi au) sau există atașat la sistem un adaptor bluetooh extern, conectat prin USB. Transferul de date prin acest mediu se poate face în Windows fără instalarea unor programe, și nici a unor aplicații pe telefon. Vezi cum să transferi fișiere de pe telefon pe calculator sau viceversa prin Bluetooth, din Windows.

O altă modalitate de conectare a telefonului la PC este prin wireless, însă va fi nevoie să instalezi un program atât pe calculator cât și pe smartphone. Exemple populare de programe de acest fel sunt:
  1. Air Droid - disponibil pentru transfer între telefonul cu Android și calculatorul cu Windows sau Mac, sau mai nou transferul se poate face și online, deci între orice telefon și calculator.
  2. Any Send - disponibil pentru telefonul cu Android și calculatorul cu Windows sau Mac, și pe viitor este disponibilitatea se va extinde și cu iPhone și iPad.


Metoda 2 - Transferul fișierelor de pe telefon pe calculator și viceversa prin internet


Dacă atât calculatorul cât și telefonul au acces la internet, poți transfera fișiere prin intermediul internetului într-un mod cât se poate de simplu.

Ce mai simplă modalitate este prin email. Te conectezi la contul de email de pe calculator sau telefon, și îți trimiți ție însuți un email care conține fișierele dorite de a fi transferate drept fișiere atașate. Va trebuie să închizi sesiunea curentă de folosire a contului de mail și să o deschizi pe celălalt terminal, unde dorești să descarci fișierele care au fost atașate emailului trimis.

Singurul dezavantaj este că nu va fi posibil transferul unor fișiere foarte mari în dimensiune, acest lucru depinzând și de serviciul de email folosit. În plus, va trebui să te loghezi în contul de email atât de pe telefon, cât și pe calculator. Există însă o modalitate mult mai facilă, folosirea unor servicii de cloud.

Cloudul este o grupare de calculatoare care furnizează servicii în online, de exemplu de găzduire fișiere. Dacă ai un cont Google, poți uploada fișierele dorite în cloudul Google Drive - iar in cazul pozelor, videoclipurilor, arhivelor etc. limita de upload per fișier este chiar dimensiunea de spațiu cloud disponibil (în varianta gratuită este vorba de 5 GB), deci în foarte rare cazuri acest spațiu este insuficient. După ce s-a terminat uploadul fișierelor dorite de a fi transferate, stabilește ca fișierul să poată fi descărcat de către oricine care are link-ul, și apoi accesează link-ul de pe sistemul (calculator sau telefon) unde vrei să fie descărcate datele care au fost urcate în cloud.

O altă variantă, care are legătură tot cu cloudul, este prin folosirea programului/aplicației de accesare a serviciilor în cloud, de exemplu Dropbox, OneDrive ș.a. Instalează programul/aplicația corespunzătoare pe calculator și telefon. Odată ce încarci fișiere în cloud prin intermediul acestora, se va produce sincronizarea datelor, astfel că vei putea să realizezi rapid transferul de fișiere de pe un calculator sau dispozitiv pe altul.

În cazul transferului unor fișiere mari, viteza scăzută la internet prin 3G/4G sau prin wireless poate constitui un impediment major sau în orice caz, un dezavantaj important, pentru că transferul va dura o perioadă mare de timp, există însă atuul că telefonul și calculatorul nu trebuie să fie unul lângă altul.

Metoda 3 - Conectarea telefonului la calculator prin intermediul unui dispozitiv intermediar


Deși nu prea este cunoscut, există din ce în ce mai multe dispozitive intermediare care leagă calculatorul de telefon în variate moduri. Unul dintre aceste dispozitive este cablul OTG (On-The-Go) care are un preț rezonabil și poate fi folosit astfel:
  1. Drept un cablu de date universal - dacă telefonul permite acest tip de cablu; deci telefonul va apărea precum un stick USB în My Computer, din care se poate iniția astfel copierea de fișiere.
  2. Drept o modalitate de a extinde conectivitatea unui telefon, de exemplu se poate conecta la telefon un stick de memorie USB - transferul de fișiere făcându-se întâi pe acest suport de stocare, pentru ca apoi acesta să fie conectat la calculator și copiate astfel respectivele fișiere pe PC. Alte exemple de a extinde conectivitatea unui telefon prin intermediul unui cablu OTG este prin conectarea unui maus USB, a unei tastaturi, a unui modem USB, iar numărul exemplelor continuă să crească.

Te-ar putea interesa și:
Cum poți să îți transformi ecranul laptopului sau monitorului în ecran tactibil
Cum să îți folosești telefonul precum un calculator, cu monitor, tastatură și maus
Diferențele dintre usb 2.0, usb 3.0 și usb 3.1
- Anunțuri sponsorizate -