Cum transferi fișiere (poze, melodii, documente) de pe telefon pe calculator sau invers prin Bluetooth

Cum poți face transferul pozelor, melodiilor, videoclipurilor, documentelor și a altor tipuri de fișiere, prin Bluetooth
Bluetooth-ul este o tehnologie ce furnizează un mediu de comunicație între variate dispozitive, prin intermediul undelor radio - din multe puncte de vedere putând fi asemuit tehnologiei Wi-Fi (Wireless). Principala întrebuințare a tehnologiei Bluetooth pentru utilizatorul obișnuit este că se poate efectua transferul de fișiere de pe un dispozitiv pe altul, de exemplu de pe un calculator (în speță laptop) pe altul, sau de pe calculator pe telefon și invers, la viteze rezonabile - care cresc constant odată cu dezvoltarea tehnologică a bluetooth-ului.

Pentru a transfera fișiere de pe telefon pe calculator sau viceversa, în Windows, nu trebuie să se instaleze vreun driver suplimentar sau program pe calculator, respectiv aplicație pe telefon, ci pur și simplu trebuie doar să se folosească funcțiile și opțiunile prezente în sistemul de operare Windows și cel al telefonului.

În continuare vor fi ilustrați pașii prin care se poate realiza trimiterea și recepționarea de fișiere către sau dinspre calculator pe telefon, sau viceversa, prin Bluetooth, în Windows.

Înainte de a începe trebuie să te asiguri că funcția Bluetooth este activată atât pe calculator cât și pe telefon. Există foarte multe telefonane care suportă bluetooth-ul, însă anumite tipuri de calculatoare (de exemplu desktop-ul) nu au încorporat un adaptor bluetooh, caz în care se mai poate totuși extinde conectivitatea calculatorului, prin conectarea unui adaptor Bluetooth extern, conectat prin USB - iar același lucru nu este valabil în ceea ce privește conectivitatea telefonului.

Conectarea telefonului la calculator


Pentru a putea trimite sau primi date prin Bluetooth, trebuie mai întai să se stabilească o conexiune între dispozitivul emitent și cel receptor, respectând anumite măsuri de securitate. Așadar, trebuie să autorizăm primirea sau trimiterea de fișiere dinspre sau către calculator, respectiv telefon. Aceasta se va face o singură dată, ulterior nemaifiind nevoie de a repeta acest proces.

Autorizarea se face dând clic dreapta pe iconița Bluetooth-ului din zona de notificări a sistemului și accesând mai departe opțiunea „Add a Bluetooth Device” (Adaugă un dispozitiv Bluetooth). Printre opțiunile posibile există și cele de trimitere și primire fișier: 1. Send a file - pentru a trimite un fișier de pe calculator pe telefon, 2. Receive a file - pentru a primi un fișier de pe telefon pe calculator; însă acestea vor fi accesate după ce se va realiza acest pas.


Va apărea o fereastă din care trebuie să alegeți telefonul din lista cu dispozitive Bluetooth din apropiere - trebuie ca pe telefon să fie setată opțiunea de vizibilitate prin bluetooth și setat un nume de telefon.

Mai departe, pe calculator va apărea o fereastră cu un cod de securitate. Va trebui să validați acest cod și pe telefon, fie prin introducerea lui, fie prin validarea codului care apare pe ecran, care trebuie să fie același ca cel de pe calculator.

Imaginea de mai sus va apărea in Win 8, 8,1 și 10. Pentru Windows Vista și 7, fereastra apărută este diferită, în sensul că va fi afișat codul de securitate, iar acesta trebuie introdus în telefon și nu validat prin Yes.
După ce ați finalizat acest pas, calculatorul și telefonul au fost asociate prin bluetooth, permițând astfel transferul de fișiere.

Transferul de poze, muzică, documente etc. de pe telefon pe calculator


Windows-ul nu permite recepționarea de fișiere automat decât dacă se specifică explicit acest lucru. Du-te din nou la lista cu pictogramele din zona de notificări a sistemului, dă clic pe pictograma Bluetooth-ului și alege opțiunea Receive a file (Recepționează un fișier).


Abia apoi selectează fișierul din telefon și trimite-l prin Bluetooth calculatorului. Va fi afișat pe telefon, dar și pe calculator, stagiul transferului fișierului, iar după ce transferul a fost realizat în totalitate, va trebui să alegeți de pe calculator locul unde va fi salvat fișierul primit.




Transferul de muzică, fotografii, documente, videoclipuri etc. de pe calculator pe telefon


Dați clic dreapta pe fișierul sau fișierele dorite de a fi transferate de pe calculator pe telefon, selectați opțiunea „Sent to” (Trimitere către) și dați în cele din urmă click pe Bluetooth Device (Dispozitiv Bluetooth).



Tot ce mai rămâne de făcut este ca din fereastra care apare să selectați telefonul - pe care l-ați asociat inițial prin Bluetooth la PC - și să confirmați apoi trimitere fișierului.



Probleme frecvente ale conectivității prin Bluetooth


Principala problemă legată de conectivitatea prin Bluetooth în Windows este inexistența driverului pentru adaptorul Bluetooth, caz în care pictograma cu logoul Bluetooth nu va apărea în bara de notificări; o altă cauză pentru care Bluetooth-ul nu apare în bară este și că serviciile adiacente Bluetooth-ului au fost dezactivate. Cum rezolvi aceste probleme frecvente? Instalează driverul pentru adaptorul Bluetooth și în cazul în care ai dezactivat serviciile ce țin de funcțiile Bluetooth atunci activează-le.

Citește și:
Cum poți trimite fișiere (poze/melodii/documente) de pe telefon pe calculator sau invers