Eroare în Ubuntu: partiția NTFS nu poate fi accesată. Cum o rezolvi?

Dacă pe calculator sunt instalate în mod dual Windows și Ubuntu (sau alt sistem de operare Linux), se poate întâmpla ca la accesarea unei partiții NTFS din Ubuntu să apară un mesaj de eroare, prin care se notifică faptul că partiția respectivă nu poate fi accesată.

Eroarea apare de regulă atunci când, înaintea folosirii sistemului Ubuntu, a fost rulat Windows-ul. Motivul apariției erorii este acela că sistemul de operare Windows nu a demontat în stare normală fie partiția pe care acesta există instalat, fie toate celelalte partiții, iar acest lucru se întâmplă atunci când închiderea calculatorului s-a făcut în regim de hibernare sau de repornire rapidă. Problemă se manifestă doar în Ubuntu, în Windows partițiile vor putea fi accesate în condiții normale.

În continuare vei afla cum să elimini această eroare din Ubuntu, fără niciun risc de orice fel asupra datelor stocate permanent.

Cum rezolvi eroarea „Unable to access partition” în Ubuntu


Pentru a aplica instrucțiunile care vor urma, mai întâi trebuie să te asiguri că este vorba de exact aceeași eroare. Vezi conținutul erorii mai jos.

Error mounting /dev/sda6 at /media/adi/New Volume: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000" "/dev/sda6" "/media/adi/New Volume"' exited with non-zero exit status 14: Windows is hibernated, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda6': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.

În cadrul mesajului de eroare este oferit atât un posibil motiv– Windows-ul este în hibernare, iar partiția refuză montarea în condiții sigure în Ubuntu –, dar și o posibilă soluție: accesarea Windows-ului și repornirea în stare normală, deci anularea hibernării și închiderea calculatorului (nu repornirea), înainte de accesarea sistemului Ubuntu.

Vor fi prezentate două variante de soluționare, prima se bazează pe instrucțiunile de rezolvare oferite în cadrul erorii iar a doua se axează pe eliminarea erorilor existente și montarea manuală a partiției respective, ceea ce va avea drept rezultat restabilirea accesului la partiția sau partițiile NTFS în cauză.

Varianta 1 – Urmează instrucțiunile din mesajul de eroare


Aplică indiciul de remediere oferit în eroare, mai exact, repornește calculatorul și rulează sistemul de operare Windows. Dacă acesta se afla în stare de hibernare atunci mesajul de eroare apărut în Ubuntu era legitim, tot ce va trebui să faci în acest caz este să închizi calculatorul (nu este aceeași operație precum repornirea).

Dacă Windows-ul nu era în hibernare atunci înseamnă că sistemul era în modul de repornire rapidă, salvând temporar anumite fișiere care vor avea rolul de a accelera următoarea pornire a Windows-ului. Și în acest caz, închide calculatorul.

Pasul final este să pornești calculatorul, să rulezi Ubuntu și să testezi dacă eroarea a dispărut.

Varianta 2 – Elimină forțat condițiile care duc la afișarea erorii


Dacă prima variantă nu a dat rezultate, atunci va trebui să cureți partiția respectivă de elementele care nu permit montarea în condiții de siguranță a partiției.

Această procedură trebuie făcută din linie de comandă, deci deschide terminalul (de exemplu apăsând scurtătura Ctrl + Alt + T) și tastează comanda următoare:

sudo ntfsfix /dev/sdaX

(unde x este numărul partiției care apare în mesajul de eroare, în cazul erorii exemplificate în acest articol, numărul partiției este 6, deci comanda va fi sudo ntfsfix /dev/sda6).

Procedura elimină elementele care împiedică accesarea partiției și nu afectează datele stocate și modul de montare. Accesul la partiție va fi restabilit instant și va persista și la următoarele porniri în Ubuntu, putând apărea din nou dacă se reaccesează Windows-ul.

Eventualele date care vor fi eliminate prin aplicarea acestei comenzi sunt cele ce țin de fișierele de hibernare sau de repornire rapidă, adică fișierele salvate temporar de Windows și nu cele care au fost stocate permanent de utilizator în aceea partiție. În plus, executarea comenzii nu va duce la alterarea starii Windows-ului.
- Anunțuri sponsorizate -