Cum poți adăuga porturi USB 3.0 la un calculator desktop | Hardware

USB-ul este portul standard folosit pentru conectarea perifericelor la calculator, însă dacă se pune accent pe viteza de transfer și nu neapărat pe conectivitate atunci USB 2.0 - care se găsește în mod normal pe orice calculator - devine învechit, acesta trebuind să fie înlocuit cu USB 3.0, care este de 10 ori mai rapid.

Foarte multe dispozitive periferice de ultimă generație care pun accentul și pe o rată cât mai mare de transfer, de exemplu hard discurile externe, au porturi USB 3.0 și nu USB 2.0. Aceste două standarde sunt compatibile între ele, deci este posibilă conectarea unui astfel de dispozitiv la calculator prin portul USB 2.0, însă viteza de transfer va fi limitată la cea echivalentă USB 2.0.

În cazul sistemelor desktop, conectivitatea sistemului poate fi extinsă cu ușurință prin adăugarea de porturi USB 3.0, în cazul în care acestea nu există sau sunt necesare într-un număr mai mare pe calculator.

Cum adaugi porturi USB 3.0 la un calculator desktop care nu are astfel de porturi


Soluția o reprezintă achiziționarea unei plăci PCI Express (precum cea din imaginea de mai sus) care să furnizeze interfețe USB 3.0, de regulă în număr de două. Singura condiție de aplicabilitate este ca sistemul desktop să aibă disponibil un slot PCI Express liber.

Cum identifici dacă un calculator are un slot PCI Express liber? Poți desface carcasa calculatorului și identifica sloturile libere, orientându-te conform imaginilor cu tipurile de sloturi PCI prezentate mai jos.

Sloturi PCI și PCI Express (PCIe în cazul de față; uneori mai sunt notate și cu PCI-E).
Tipuri de sloturi PCI Express.
Placa cu porturi USB 3.0 va avea nevoie de minimul PCI Express, adică tipul X1; aceasta va putea fi conectată și în sloturi x4, x8 și x16.

Dacă există slot PCI Express liber, pentru cumpărarea plăcii cu porturi USB 3.0 trebuie să se țină cont și de sursa de alimentare a plăcii, care trebuie să corespundă surselor existente și disponibile pe placa de bază, de obicei este vorba de Molex, dar se poate să fie și SATA.

Instalarea unei astfel de plăci PCI Express la calculator este foarte simplă:
- oprește calculatorul, elimină orice urmă de electricitate și, dacă nu ai făcut-o deja, desfă carcasa;
- introdu placa în slotul PCI Express x1, x4, x8 sau x16;
- instalează driverele corespunzătoare plăcuței – acestea ar trebui livrate odată cu placa PCIe (dacă sistemul de operare este Linux, instalarea driverelor nu mai este o operație necesară precum este în cazul Windows-ului).

Cum se instaleaza placa cu porturi USB 3.0 la portul PCI Express al calculatorului.

***

Upgradarea la USB 3.0 este o procedură simplă și o soluție optimă de extindere a conectivității calculatorului cu noul standard al USB-ului, fără să fie nevoie neapărat de cumpărarea unui nou sistem. Cu o investiție foarte rezonabilă poți beneficia de multiple porturi USB 3.0, care îți vor oferi viteze de transfer de date de până în 4,8 Gbps, adică cca. 625 MB de date pe secundă.

Dacă ai făcut upgrade-ul lasă și un comentariu mai jos pentru ceilalți cititori și spune cum au decurs lucrurile.