Cum identifici un port USB 3.0

USB 3.0 a fost lansat în 2008, iar de atunci până în prezent acesta există pe un număr tot mai mare de calculatoare și dispozitive. Este și normal, viteza furnizată este de 10 ori mai mare decât USB 2.0, mai exact cca. 625 MB pe secundă; în plus, suportă alimentarea unor dispozitive periferice care au un consum mărit de energie.

Pe lângă calculatoare de ultimă generație, trecerea de la USB 2.0 la USB 3.0 a avut loc și pentru dispozitivele care necesită rate mari de transfer, de exemplu hard discurile externe. Conectarea de la un port USB 3.0 la unul USB 2.0 este posibilă, însă viteza de transfer va fi redusă la echivalentul celei din urmă menționate.

Ținând cont rata de transfer de date și cerințele de alimentare cu energie, uneori este necesară identificarea portului USB existent pe un dispozitiv sau pe un calculator (fie el laptop, desktop sau All in one PC). Acest articol te va ghida în identificarea portului USB 3.0.

Cum poți recunoaște un port USB 3.0

Această versiune de USB este diferențiată din mai multe puncte de vedere (inclusiv vizual) de celelalte astfel încât să fie ușor de recunoscut. Mai jos sunt prezentate 3 metode prin care se poate deduce dacă un port este USB 3.0 sau o altă versiune.

Citește și Care sunt diferențele dintre USB 3.1, USB 3.0 și USB 2.0.

1. După logo

USB 3.0 este denumit și SuperSpeed USB, de aceea, acesta va apărea diferențiat de porturile standard USB prin adăugarea literelor SS înaintea logo-ului USB, adică precum în imaginea de mai jos.


2. După culoarea portului

Porturile USB 3.0 sunt marcate și din punct de vedere al culorii portului, comparativ cu versiunile anterioare de USB, mai exact acesta va avea interiorul portului colorat cu albastru, în timp ce USB 2.0 va avea interiorul colorat cu alb sau negru. Pe baza acestui element vizual este posibilă identificarea foarte rapidă a portului USB 3.0, în cazul în care nu apare logo-ul SuperSpeed USB.

Credit foto: Asus.com.
3. Folosind Device Manager | Windows

În cazul în care portul nu este identificabil în mod vizibil pe calculator – asta ar putea însemna și inexistența portului USB 3.0 –, va trebui să se folosească instrumentele sistemului de operare pentru a vedea ce tip de porturi există atașate la calculator.

Din cadrul Device Manager-ului din Windows, toate porturile USB prezente pe un calculator vor fi listate în secțiunea Universal Serial Bus controllers. Dacă printre elementele listate există menționat și USB 3.0 atunci acest lucru înseamnă că un astfel de port există instalat la calculator.


***

Identificarea portului USB 3.0 te va ajuta să știi dacă poți să conectezi la calculator dispozitivele capabile de vitezele și caracteristicile specifice acestui nou standard, sau viceversa. După cum s-a putut observa, există mai multe metode de identificare, dintre care unele vizuale, ceea ce face ca recunoașterea portului USB 3.0 să fie o operație foarte simplă și foarte rapidă.
- Anunțuri sponsorizate -