Cum oprești redarea video și audio din paginile accesate în browser

Elementele video care sunt redate automat în browser la accesarea paginilor web cu un astfel de conținut nu doar că sunt extrem de enervante, dar și determină o încetinire a vitezei de încărcare a paginilor, plus că browserul va avea nevoie de mai multe resurse de sistem în cazul în care se accesează simultan mai multe astfel de resurse.

Oprirea implicită a autoredării video (autoplay) are numeroase avantaje: încărcarea mult mai rapidă a paginilor cu conținut video, respectiv audio, creșterea ușurinței de navigare pe site-urile cu astfel de conținut, eliminarea riscului de autoredare de conținut video sau/și audio nedorit, de exemplu de tip reclamă web.

Mai jos sunt prezentate modurile în care se poate opri redarea automată de conținut video în browserele Chrome și Firefox, iar acestea vor avea impact asupra tuturor site-urilor accesate (Facebook, Youtube și alte platforme de sharing video). Mai mult decât atât, se va dezactiva rularea automată și a altor tipuri de conținut interactiv – de exemplu jocurile online/ aplicațiile flash.


Blocare conținut de tip Flash (video, audio, interactiv) în Chrome

1. Efectuează clic dreapta pe pictograma meniului principal și alege opțiunea Settings (Setări).


2. Derulează în josul paginii deschise și efectuează clic pe Show advanced settings (Arată opțiuni avansate).


3. În secțiunea Privacy (Intimitate) dă clic pe butonul Content settings (Setări de conținut).

4. Din secțiunea Flash alege Ask first before allowing sites to run Flash (recommended). În cadrul versiunilor mai vechi de Chrome, această opțiune se găsește la secțiunea Plug-ins, cu numele Click to play (Click pentru redare). De asemenea, se poate gestiona automat care site-uri pot rula conținut Flash, prin intermediul interfeței Manage exceptions, care poate fi accesată prin clic pe butonul cu același nume.

5. Salvează modificările dând clic pe butonul Done al ferestrei curente.

Redarea conținutului video doar cu permisiunea manuală a utilizatorului va avea ca efect dezactivarea autoredării de conținut Flash, afișând în schimb un chenar cu o imagine tipică de reprezentare a conținutului video în Adobe Flash Player. Pentru a reda conținutul trebuie să efectuezi click dreapta în chenar și să alegi Run this plugin.

Blocare conținut video HTML5 în Chrome

Deocamdată nu există setare de dezactivare a conținutului video redat prin intermediul playerului HTML5 – existent în toate toate versiunile recente de browsere. Se poate totuși folosi o extensie de browser care face acest lucru automat, Disable HTML5 Autoplay (https://chrome.google.com/webstore/detail/disable-html5-autoplay/efdhoaajjjgckpbkoglidkeendpkolai).


Cu această extensie activă în Chrome, conținutul video nu va fi redat automat, ci va fi nevoie de clic pe butonul de play video sau audio.

Blocare conținut Flash (video, audio, interactiv) în Firefox

1. Apasă Ctrl și L pentru deplasarea la bara de adrese și scrie about:addons.
2. Alege Plugins din cadrul meniului lateral.
3. Localizează plugin-ul Shockwave Flash din lista afișată.
4. Efectuează clic pe butonul de setare a modului de activare (care inițial este Always Activate – Activează întotdeauna) și alege opțiunea Ask to Activate (Întreabă pentru activare).

Vizitarea unei pagini cu conținut video va duce la afișarea unui chenar cu logo-ul Adobe Flash Player în loc de elementul video, audio sau interactiv. În topul pagini va apărea o bară prin care se poate permite redarea conținutului, caz în care se poate alege și dacă conținutul să fie redat doar în pagina curentă (opțiunea Allow now) sau ca acesta să fie redat de fiecare dată când se accesează acea pagina sau site (opțiunea Allow and Remember).

Blocare conținut video HTML5 în Firefox

1. Apasă Ctrl și L pentru deplasarea la bara de adrese și scrie about:config.
2. Confirmă accesarea meniului de configurare dând clic pe butonul I accept the risk! – prin care iei la cunoștință faptul că modificarea anumitor parametrii poate duce la afectarea stabilității, securității și performanței browserului.

3. În câmpul de căutare tastează autoplay și apasă tasta Enter.
4. Efectuează dublu clic pe coloana Value a setării media.autoplay.enabled – care este presetată cu valoarea true – caz în care aceasta își va schimba valoarea în False, adică nu se va rula automat conținutul media din paginile accesate.


Cu această configurație, conținutul video din cadrul paginilor redate prin playerul HTML5 nu vor fi redate automat, ci doar dacă utilizatorul optează pentru acest lucru.

***

Blocarea conținutului multimedia, în special de tip video și interactiv (aplicații online sau jocuri flash), va duce la o navigare mult mai ușoară pe web și, în plus, și mult mai sigură – pentru că elemente periculoase de tip Flash vor fi blocate automat. Singurul impediment ar fi faptul că utilizatorul este nevoit să permită manual dacă conținutul de acest fel poate fi rulat în browser sau nu – aspect care nu este unul neapărat dezavantajos pentru utilizator.

Citește și:
Cum se poziționează corect un video răsturnat sau rotit la un anumit unghi
Cum conectezi mai multe monitoare sau un videoproiector la calculator
Program pentru convertirea video în formatul acceptat de DVD Player