Cum conectezi un al doilea monitor sau un videoproiector la calculator | Windows

Mai toate calculatoarele moderne, în special cele de tipul laptop, au și un port auxiliar de ieșire video (VGA/HDMI/DVI ș.a.) care poate fi folosit pentru a conecta un monitor extern - un al doilea ecran - sau un videoproiector la calculator. Posibilitatea de a avea încă un ecran atașat la sistem este cu siguranță utilă în foarte multe situații, de exemplu atunci când susții o prezentare, când vrei să proiectezi ceea ce apare pe un monitor pe un ecran mai mare sau pe un videoproiector, sau pur și simplu atunci când vrei să extinzi spațiul de lucru cu încă un monitor amplasat alăturea celui curent.

În acest articol vei afla cum se poate face conectarea unui monitor/ecran extern sau a unui video proiector la calculator, și modalitățile în care cele două ecran pot fi folosite în funcțiile de nevoile proprii.

Cum conectezi monitorul secundar sau videoproiectorul la calculator


Conectarea monitorului sau a proiectorului video la calculator se face fie direct, atunci când cablul de intrare video poate fi conectat direct în portul de ieșire video al calculatorului, de exemplu portul video al calculatorului este VGA (sau HDMI, DVI, DisplayPort), iar cablul de conectare la calculator este tot VGA, fie indirect - când cablul monitorului/proiectorului nu poate fi introdus direct în portul de ieșire video al calculatorului, caz în care conectarea nu se poate realiza decât prin folosirea unui adaptor prin care să se mufeze cablul de intrare video cu portul de ieșire video de pe calculator.

Folosirea unui adaptor video este în marea majoritate a cazurilor posibilă, de exemplu există adaptor de la VGA la HDMI sau DVI, și invers, de la DisplayPort la HDMI și viceversa. Prețurile adaptoarelor sunt accesibile, de cca. 10 - 15 lei.

Cum configurezi folosirea ecranului (monitor / videoproiector) secundar


În Windows, pentru a conecta un ecran suplimentar - maxim unul (conectarea mai multor ecrane, 2, 3, 4... se poate face doar cu un adaptor special; plus că trebuie să ai un calculator foarte performant) - nu trebuie să instalezi vreun program, ci doar să aplici anumite setări din sistemul de operare, în funcție de modul în care vrei să folosești cel de-al doilea ecran.

În funcție de sistemul de operare, simpla conectare a monitorului sau a videoproiectorului la calculator nu va duce la afișarea de conținut video pe acesta. Pentru a transmite video către monitorul auxiliar pe care l-ai conectat la calculator ai două variante:

1. Folosind o interfață rapidă (scurtătură) în Windows

Apasă tastele Windows (cea dintre Ctrl și Alt stânga de pe tastatură, inscripționată cu logoul Microsoft). Se va deschide o fereastră în care vor apărea listate patru opțiuni:
  1. PC screen only (Doar ecranul PC-ului/de bază): este opțiunea presetată și face ca monitorul secundar sau videoproiectorul conectat la calculator să nu fie folosit.
  2. Duplicate (Duplică): face ca ceea ce este afișat pe ecranul principal să fie duplicat pe ecranul secundar.
  3. Extend (Extinde): va mări spațiul de lucrul al ecranului principal (spre dreapta) cu cel al ecranului secundar - pe cel de-al doilea monitor va apărea un desktop nou, în care pot fi mutate ferestre separat de ecranul principal. Comutarea dintre ecranul principal și cel secundar se face prin mutarea mausului spre colțul din dreapta, respectiv stânga, care va sări mausul dintr-un desktop în altul.
  4. Second screen only (Doar al doilea ecran) - redarea conținutului video se va face doar pe ecranul secundar, nu și pe cel principal.
Opțiuni de conectare a unui monitor extern sau a unui video proiector în Windows 8.
2. Din panoul de control (Control Panel)

Această metodă permite aplicarea mai multe setări decât cea prezentată anterior, cea din urmă fiind doar o scurtătură.

Dă clic dreaptă în spațiu liber pe Desktop și alege opțiunea Screen Resolution (Rezoluție Ecran). Pentru a detecta ecranul extern conectat dă clic pe butonul Detect (Detectare). În continuare va trebui să accesezi opțiunea Multiple displays (Ecrane multiple) și să selectezi modul în care monitorul/proiectorul video extern va fi folosit - cazurile sunt exact aceleași ca cele prezentate în cadrul primei metode.

Pe lângă metoda de conectare a ecranului secundar, din cadrul acestei interfețe, puteți alege și o rezoluție diferită decât cea standard și opta pentru diferite moduri de orientare a ecranului.

--
Pentru a deconecta monitorul extern, tot ce trebuie să faceți este să scoateți cablul de conectare din portul video al calculatorului, sau dacă nu, puteți face același lucru din setări, prin selectarea opțiunii de redare doar pe ecranul principal (PC screen only, respectiv Show desktop only on 1).