Sectoarele defecte (bad sectors): ce sunt, de ce apar și ce se poate face

hard disc

Un sector defect (bad sector) este o zonă de memorie existentă pe un hard disc sau un solid-state disc care nu poate fi citită sau rescrisă; prin urmare, un astfel de spațiu de memorie devine inutilizabil, iar datele stocate sunt afectate parțial sau total.

Există mai multe cauze care determină apariția de erori de tip bad sectors, iar acestea duc inevitabil la pierderea de date, însă, în funcție de natura cauzei (fizică/hard sau logică/soft), sunt și situații în care recuperarea datelor se poate face în totalitate, iar sectoarele defecte pot fi reparate.

Sectoare defecte de tip hard (de natură fizică)


Un sector defect fizic – sau hard – este o zonă de memorie care își pierde permanent funcțiile de scriere și de citire, iar datele conținute au fost alterate într-un mod care nu face posibilă recuperarea datelor.

Motivele defectelor hard pot fi:
  • deteriorarea mecanismelor fizice care stau la baza hard discurilor magnetice (HDD-urilor), lucru care face ca capetele de citire să interacționeze forțat cu sectoarele de memorie (mai exact: să producă zgârieturi), deteriorându-le fizic;
  • accesarea rapidă a a unei aceleiași secțiuni de memorie din cadrul suportului de stocare de tip SSD, lucru care duce la încălzirea excesivă, și deci la degradarea fizică; în plus, fiecare celulă de memorare are un număr limitat de rescrieri, după care aceasta devine inutilizabilă;
  • expunerea la șocuri fizice (de exemplu scăparea hard discului sau a calculatorului) sau la condiții de temperatură, sarcină electrică, poziție sau umiditate nenaturală;
  • existența unor defecțiuni din fabricație, care nu au produs pe termen scurt probleme, însă, care au dus în timp la mărirea numărului de sectoare defecte.

În momentul în care pe hard disc este detectat un sector „bad”, acesta va fi marcat ca fiind defect, iar spațiul de memorie corespunzător acestuia va fi relocalizat la un alt sector, adesea auxiliar capacității de memorare a hard discului (HDD) sau solid-state discului (SSD). Cu cât se strâng mai multe sectoare defecte cu atât și capacitatea de stocare a suportului de memorie va scădea.

Sectoare defecte de tip soft (de natură logică)


„Bad sector”-urile soft sunt zone de memorie care deși nu au defecțiuni fizice, acestea nu pot fi accesate pentru rescriere în condiții de siguranță a datelor, având legătură cu natura logică a modului în care sunt citite și scrise date. Datele care existau într-un bad sector soft vor putea fi recuperate ulterior, iar disfuncționalitatea sectorului (care este temporară) poate fi rezolvată.

Cauzele sectoarelor defecte logic pot fi:
  • software-ul care rulează sau a rulat la un moment dat în sistem inițiază scrieri pe disc care nu sunt finalizate - în unele cazuri acestea sunt produse accidental, însă, se poate și ca acestea să fie produse intenționat, de exemplu de către viruși informatici sau programe malware;
  • calculatorul sau un anumit program este oprit forțat sau i se întrerupe alimentarea cu energie electrică în momentul în care se executa scrierea de date într-un sector de memorie – cum operația nu s-a putut realiza cu succes, sectorul care era în curs de rescriere va conține inconsistențe ale datelor, iar acestea vor fi văzute ca sectoare defecte.

Mecanismul prin care astfel de sectoare vor fi considerate „bad sectors” se bazează pe verificări interne ale integrității datelor, care returnează coduri de eroare în cazul în care datele stocate prezintă chiar și cel mai mic grad de corupere – ceea ce este un indiciu că datele au fost alterate, fiind rescrise într-un mod incorect.

Remedierea sectoarelor defecte soft se face prin rescrierea cu zerouri, respectiv formatarea low-level, pentru discurile și software-ul mai vechi.


Legătura dintre sectoarele defecte și pierderea datelor conținute


Chiar dacă hard discul sau solid-state discul conține sectoare defecte, asta nu înseamnă neapărat că acesta este pe cale să cedeze. Sectoarele bad sunt o consecință a utilizării suportului de memorie. Dacă este vorba de sectoarele defecte logic, acestea pot fi reparate cu un software specializat, iar datele conținute sunt de obicei recuperabile. Dacă este vorba de sectoare defecte de tip hard, acestea nu pot fi reparate, iar datele conținute nu pot fi recuperate; în plus, dacă este vorba de un număr mare de sectoare, și mai ales, numărul acestora continuă să crească în ritm accelerat, atunci acest lucru este un indiciu că acesta este într-adevăr pe cale să cedeze.

Oricare ar fi cazul, pentru a se asigura integritatea datelor importante care se doresc a fi păstrate, singura soluție viabilă este crearea de copii de siguranță pe alte suporturi de stocare, bine ar fi și ca acestea să fie de tip diferit – de exemplu pe medii optice, magnetice, flash sau în cloud.

Cum se poate detecta prezența sectoarelor defecte?


Sectoarele defecte nu vor putea fi sesizate direct de către utilizator, într-o primă instanță, însă acestea vor deveni vizibile ulterior, odată cu creșterea numărului de astfel de sectoare.

Utilizatorul poate întâlni erori cu privire la faptul că fișierele (documente, executabile ș.a.) care se doresc a fi accesate sau care sunt necesare pentru sistemul de operare sau programele care rulează în sistem, sunt corupte și nu pot fi deschise. Adesea, performanța calculatorului scade vizibil, sistemul de operare alocând resurse pentru verificări ale integrității datelor și operații de remediere sau defragmentare. În cele din urmă sistemul de operare va deveni imposibil de accesat, sistemul de operare inițiind automat operații de remediere ale HDD-ului sau SSD-ului, care vor necesita un timp foarte mare de efectuare și care, dacă acestea sunt întrerupte de către utilizator prin reporniri repetate ale calculatorului, vor duce la agravarea rapidă a condiției suportului de stocare. În final, dispozitivul de stocare va fi clasificat ca având condiția „bad”, ceea ce înseamnă că nu se mai poate efectua operații de scriere pe majoritatea sectoarelor existente.

Cea mai bună cale de a știi dacă suportul de stocare conține sectoare defecte este prin folosirea de software specializat în acest sens – vezi subpunctul prezentat mai jos.

Cum verifici HDD-ul sau SSD-ul de sectoare defecte și cum le poți repara pe cele soft


Uzual, sistemele de operare moderne (Windows, Linux, Mac OS) detectează prezența sectoarelor defecte și inițiază automat operații de reparare a acestora, dacă acest lucru este posibil, plus recuperarea datelor pierdute; există însă și cazuri când trebuie folosit software extern.

Windows-ul conține utilitarul chkdsk, care dacă este executat asupra unei partiții cu parametrul f, va iniția și repararea sectoarelor defecte logic – vezi cum să repari sectoarele bad în Windows. Asemenea, și celelalte sisteme de operare conțin astfel de programe, care pot fi lansate manual de către utilizator pentru a detecta și repara logic sectoarele dispozitivului de stocare.

Dacă sistemul de operare nu mai poate fi accesat, ceea ce înseamnă că există un număr mare de erori fizice și/sau logice, atunci va trebui să folosești un program bootabil, prin intermediul căruia să realizezi scanarea și repararea HDD-ului sau SSD-ului. O astfel de soluție este și folosirea colecției de programe de diagnosticare și depanare Hiren’s Boot CD – care conține, printre altele, următoarele programe:

  • DOS Programs→ Hard Disk Tools → DRevitalize (Repair bad sectors) – pentru reparea sectoarelor defecte soft;
  • Derik's Boot and Nuke (Hard Disk Eraser) – pentru rescrierea întregului hard disc cu date aleatoare (toate datele curente de pe HDD vor fi șterse permanent);
  • Linux based rescue environment (Parted magic) – pentru repartiționare și reformatare.

Citește și: ce este Hiren’s Boot CD și ce se poate face cu acesta.

***

Sectoarele defecte sunt o realitatea a hard discurilor și solid-state discurilor, deci nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare apariția câteva de sectoare de natură fizică/hard. Oricare ar fi starea HDD-ului sau SSD-ului, crearea de backup-uri este o condiție vitală dacă vrei să eviți situația de a pierde datele conținute pe acestea. Dacă, în schimb, numărul de sectoare defecte este de ordinul sutelor sau mai mare și acestea continuă să crească în mod constant, poate chiar accelerat, atunci ar trebui să iei în considerare faptul că suportul de stocare este pe cale să se defecteze iremediabil, iar datele conținute să devină irecuperabile.

Cât despre sectoarele defecte logic/soft, acestea sunt gestionate automat de către sistemul de operare, o intervenție de scanare și reparare manuală a acestora este necesară atunci când sistemul de operare nu mai funcționează în parametrii normali ca urmare a acestora. În orice caz, o scanare a discului este întotdeauna utilă.

A fost acest articol suficient de documentat cu privire la sectoarele defecte (bad sectors), iar dacă nu, ce alte informații ai mai fi dorit să afli?

Citește și:
Întreținerea hard discului: ce este defragmentarea și cum se face
Ce sistem de fișiere să folosești: NTFS, Fat32 sau exFat
Cum creezi o partiție nouă în Windows
Cum mărești dimensiunea unei partiții în Windows