Afisare informatii despre componentele calculatorului

Pentru multi dintre utilizatorii de Windows, obtinerea de informatii legate de componentele fizice ale calculatorului precum capacitatea memoriei RAM sau HDD, frecventa si tipul procesorului, capacitatea memoriei si producatorul placii video, adaptorul de retea, adaptorul audio, s.a. se pot face accesand diferite ferestre ale sistemului de operare. Pentru a obtine informatii detaliate despre componentele din care este alcatuit calculatorul este nevoie de utilizarea unui program specializat, care sa ofere utilizatorului informatii complete despre sistem si componentele fizice din care este alcatuit.

Exemple de situatii cand este necesara cunoasterea mai in detaliu a unor caracteristii ale componentelor calculatorului:
  • atunci cand se doreste inlocuirea sau adaugarea de memorie RAM - pentru a face acest lucru trebuie sa stim tipul (ex. DDR3), frecventa, producatorul, care este marimea maxima care poate fi instalata in fiecare slot, eventual daca exista sloturi disponibile;
  • pentru a upgrada procesorul in functie de caracteristicile placii de baza;
  • pentru a instala o noua placa video;
  • pentru a afisa sloturile utilizate si libere ale placii de baza cu scopul de a instala dispozitive suplimentare in sistem;
  • pentru a lista toate caracteristicile unei componente - de exemplu atunci cand achizitionam sau vindem o componenta a calculatorului.
Cele mai uzulale programe care afiseaza detalii despre componentele calculatorului sunt Everest, care ulterior a devenit Aida64, si Speccy.

1. Aida64 / Everest

Aida este o aplicatie complexa cu ajutorul careia putem afisa informatii detaliate ale componentelor computerului, diagnostica si monitoriza atat sistemul ca intreg dar si fiecare componenta in parte, oferind posibilitatea de a evalua printr-un scor performantele unei componente in raport cu noile componente aparute pe piata. Aida64 este succesorul programului Everest si este foarte asemanator cu acesta, cel din urma avand mai putine ustensile, dar fiind suficient daca se doreste strict vizualizarea caracteristicilor computerului si componentelor acestuia.

Download AIDA64 Extreme - are o perioada de proba de 30.
Download Everest - gratuit.

Pentru a vedea ce se poate face cu ajutorul programului vizioneaza videoclipul de mai jos:




2. Speccy

Speccy este un program creat de compania Piriform, care printre altele a mai dezvoltat CCleaner - program de curatat Windows-ul si Recuva - program pentru recuperarea fisierelor sterse. Cu ajutorul acestuia putem vizualiza informatiile fiecarei componente a calculatorului in parte si temperatura la nivelul placii de baza, a placii video si a hard discului. Cu o interfata simpla, rapid si util, poate fi descarcat gratuit de pe pagina oficiala a programului.

Download Speccy - gratuit.

Fereastra principala a programului in care se afiseaza detalii generale ale componentelor sistemului.

Fereastra care afiseaza toate informatiile procesorului.

 afisare informatii calculator, cum aflu ce memorie RAM, placa video, hard disk, adaptor retea, dispozitive, sloturi libere am, ce socket la procesor am, detalii caracteristii calculator, listare componente fizice instalate la computer, program de vizualizat caracteristicile fizice ale calculatorului: frecventa procesor, numar nuclee, tip memorie ram, sloturi memorie ram, temperatura hard disk (HDD), temperatura procesor (CPU).