Gestiunea avansata a programelor / proceselor care ruleaza in windows

Sistemul de operare Windows vine incorporat cu aplicatia Task Manager care are rolul de a gestiona procesele care ruleaza in sistem, si de a monitoriza resursele fizice folosite de aplicatii, procesele Windows-ului si serviciile executate. Programul ofera optiuni precum incetarea executarii unui program in memorie, deplasarea la locatia unde se afla programul corespunzator unui proces care ruleaza in sistem, setarea prioritatii la resursele fizice ale calculatorului si posibilitatea de debug a unui proces. Toate acestea, impreuna cu diverse grafice legate de utilizarea procesorului, memoriei RAM si a retelei fac ca acesta ustensila sa fie una esentiala, contribuind la buna utilizare a sistemului de operare Windows.

Numarul de aplicatii de windows existente este incredibil de mare si continua sa creasca iar utilizatorul din zilele noastre utilizeaza zeci de aplicatii separate de cele din windows facand ca gestiunea proceselor din sistem si monitorizarea resurselor fizice consumate de aplicatii sa necesite programe si ustensile mult mai comlexe decat Task Manager-ul din Windows.

Din fericire exista multe alternative de monitorizare a aplicatiilor si resurselor sistemului, menite sa imbunatateasca perfomanta computerului si experienta utilizatorului, putand fi folosita si pentru detectarea de programe malware, inclusiv scanarea gratuita cu antivirusi folosind o aplicatie web disponibila online - virustotal. Cele mai cunoscute astfel de programe sunt Process Explorer si Process Hacker.

Unelte avansate pentru gestiunea si controlul aplicatiilor ce se executa in sistem.

Aceste programe, si multe altele asemanatoare, se diferentiaza de banalul Task Manager al Windows-ului prin urmatoarele aspecte:
  • arata graficul de utilizare a resurselor calculatorului in functie de multiple criterii;
  • se poate vizualiza in timp real activitatea programelor si a firele de executie pe care acestea le lanseaza;
  • ofera informatii in timp real despre fisierele folosite de un proces / program si fluxul de date scris sau citit;
  • arata traficul de date in retea efectuat de un program;
  • pot fi folosite si ca program de debug, oferind informatii diverse despre modul cum un program ruleaza in sistem si actiunile pe care le face;
  • permite verificarea de virusi online a unui program din memoria interna a calculatorului folosind o aplicatie web ce scaneaza gratuit un fisier uploadat cu cei mai importanti antivirusi.

Process Explorer - este un program gratuit creat de Microsoft ce nu necesita instalare ci poate fi folosit direct (aplicatie portababila).  Download Process Explorer.

Lista cu procesele care ruleaza in sistem.

Grafic de utilizare a resurselor procesorului (CPU).

Process Hacker - este o alta aplicatie avansata de gestionare si monitorizare a programelor din sistem care poate fi folosita in varianta portabila si este un software liber, adica se poate descarca inclusiv sursa programului. Download Process Hacker.

Activitatea programelor din sistem evidentiate prin culori prin care se identifica anumite aspecte ale aplicatiilor ce ruleaza pe calculator.

Grafic cu resursele fizice consumate de sistem si evolutia in timp a acestuia.

Imaginile folosite in continutul acestui articol au fost preluate de pe site-urile oficiale ale programelor corespunzatoare.
    Etichete: cel mai bun task manager, task manager complex, manager de procese windows, manager de programe windows, resurse fizice folosite de calculator; grafic utilizare procesor, memorie Ram, hard disk, retea, dispozitive de intrare iesire; task manager avansat, gestiune procese si programe windows, debug procese windows, detectare programe ascunse in windows, cum sa vezi toate programele care ruleaza in windows.
- Anunțuri sponsorizate -