Cum verifici daca un site este sigur online

Simpla utilizare a unui site poate duce la infectarea calculatorului cu diverse programe / scripturi care pot efectua operatii automate sau controlate de personane rau intentionate pentru sustragerea de informatii cu caracter personal de pe calculatorul celui care a accesat website-ul respectiv. Un exemplu este ilustrat in videoclipul de mai jos - accesarea unei pagini va determina executarea aplicatiei Calculator.

Exploit creat de compania de securitate VUPEN prin care se executa cod arbitrar pe masina gazda:


Acest lucru dovedeste ca un browser actualizat, un antivirus bun si precautie in utilizarea internetului din partea utilizatorului, nu sunt intotdeauna suficiente pentru a asigura protectia calculatorului. Tocmai de aceea iti prezint o modalitate de a extinde aceasta protectie simplu si rapid - verificand site-urile din punct de vedere al increderii pe care marile companii de securitate o ofera acestora pe baza calitati datelor continute si reputatia printre utilizatorii site-ului.

Pe site-ul http://scanurl.net se poate verifica daca pe un site a existat vreodata virusi, programe malware, actiuni de phising sau au o reputatie negativa..

Interfata site-ului www.scanurl.net. Introduceti adresa de internet a site-ului pe care doresti sa-l verifici si incepeti verificare prin apasarea butonului 'Check This URL' .

Rezultat verificare pentru site-ul filehippo.com - sigur de accesat.

Rezultat pentru un site cu reputatie negativa printre utilizatori

Rezultat pentru un site care gazduieste sau este suspectat ca gazduieste malware.
Ba mai mult, site-ul ofera posibilitatea de a testa site-ul si pe paginile oficiale ale programelor de antivirus precum McAfee, Norton, AVG sau a altor ustensile de securitate folosite in mediul online.

Alte resurse ce pot fi folosite pentru verificarea site-ului.
Concluzie

Verificarea unui site necunoscut inainte de a-l accesa contribuie activ la pastrarea securitatii calculatorului si la protejarea intimitatii datelor personale insa nu poate garanta ca acesta nu ascunde programe malicioase, mai ales daca sunt aparute recent. Daca ai avut de-a face cu intentii de phishing, programe de malware sau virusi la accesarea unui site atunci poti raporta site-ul respectiv aici.