Intretinerea calculatorului: defragmentarea hard disk-ului (HDD)

Intretinerea unui sistem de calcul se extinde si asupra partii software, nu numai a celei hardware. Pentru a functiona la capacitate maxima din punct de vedere al performantei calculatorului, trebuie ca sistemul de racire sa fie intretinut prin eliminarea prafului acumulat in interiorul calculatorului, eventual inlocuirea anumitor parti ale acestuia (de exemplu coolerele / ventilatoarele care nu mai functioneaza in parametrii normali). O alta practica ce are efect asupra partii fizice a calculatorului este procesul de defragmentare a hard discului.



Defragmentarea hard discului este un proces prin care continutul unui fisier este stocat fizic pe disk in fragmente de date alaturate, astfel ca citirea fisierului respectiv se face in timp util, liniar. Hard discurile stocheaza datele in blocuri de dimensiune fixa, iar atunci cand un fisier depaseste aceasta dimensiune, fieierului respectiv ii vor fi atribuite o succesiune de blocuri de date. Problema apare atunci cand aceste date se modifica si nu se poate folosi spatiul din blocurile de date imediat urmatoare, eventual raman blocuri de date goale inconjurate de blocuri scrise.

Fragmentarea inseamna ca un fisier este stocat in mai multe locatii fizice ale hard discului, ceea ce presupune ca actiunile capului de citire a datelor se va deplasa neuniform si uneori dezordont printre sectoarele hard discului, ducand la cresterea timpului de citire si scaderea duratei de viata a dispozitivului.

Fragmentarea devine o problema serioasa atunci cand hard discul este de capacitate mare, depasind sute de GB, si cu cat creste gradul de fragmentare cu atat rapiditatea sistemului de operare si a programelor care ruleaza scade, contribuind uneori la suprasolicitarea hard discului si degradarea capului de citire.

Din fericire exista posibilitatea de a rearanja ordonat continutul discului - defragmentarea. Defragmentarea se face cu ajutorului unui program, care este incorporat si in sistemul de operare Windows si in functie de gradul de fragmentare si capacitatea de stocare a partiei, procesul poate dura si cateva ore.

   1. Defragmentarea folosind ustensila Disk Defragmenter din Windows.

Fragmentarea este uzuala in sistemul de operare Microsoft Windows, celelalte sisteme de operare precum Mac sau Linux au o infrastructura de stocare a datelor mai eficienta. Accesarea Disk Defragmenter se poate face in mai multe feluri, un exemplu fiind urmatorul:

Start -> scrieti defrag in bara de cautare -> Defragment your hard drive.

1. Selectati partitia; 2. Analizati acea partitie pentru a determina gradul de fragmenatre si daca discul necesita defragmentare; 3. Inceperea procesului de defragmentare.
Pentru a deschide programul de defragmentare in windows XP urmatii pasii: 'Start Menu' -> 'Run' -> 'dfrg.msc' -> Enter.

   2. Defragmentarea folosind un program separat, specializat.

Un exemplu de astfel de program este Defraggler, produs de aceeasi companie care a dezvoltat programe ca CCleaner - program care curata si optimizeaza Windows-ul, Recuva - recuperate fisiere sterse din gresala, Speccy - informatii hardware calculator. Eficienta lui este identica cu Disk Defragmenter din Windows, dar aduce multiple imbunatatiri precum:
  • permite defragmentarea nu numai la nivel de partitie dar si la nivel de fisier;
  • organizeaza sectoarele goale ale HDD pentru a reduce fragmentarile care pot aparea ulterior;
  • utilizatorul poate vizualiza grafic sectoarele unei partitii;
  • este disponibil pentru toate versiunile Windows incepand cu XP si ofera interfata tradusa in 37 de limbi, inclusiv lb. romana;

Fereastra principala Piriform Defraggler.
Download Piriform Defraggler - Gratuit

  Concluzie

Defragmentarea hard discului contribuie la intretinerea atat hardware cat si software a calculatorului; hardware pentru ca previne suprasolicitarea si mareste durata de viata a hard discului, si software pentru ca mareste performanta sistemului printr-un timp util de citire a datelor de pe disk. Procesul de defragmentare a hard discului nu afecteaza datele continute (atata timp cat se folosesc programe legitime ca cele mentionate mai sus) iar frecventa defragmentarilor, pentru un utilizator de rand, ar trebuie sa fie o data la 2-3 saptamani. In cazul in care au loc copieri, stergeri sau mutari de date intr-o cantitate foarte mare, de ordinul zecilor de GB, defragmentarea este recomandata imendiat dupa finalizarea operatiei.

   Defragmentare HDD: cum se face defragmentarea discului, ce inseamna defragmentare, defragmentarea unui fisier sau partitie in Windows, prevenirea fragmentarii hard discului, cresterea duratei de viata a HDD, la cat timp este recomandata defragmentarea, cat de des sa defragmentez discul.
- Anunțuri sponsorizate -