Ce este o retea de socializare (retea sociala)

O retea de socializare (social network) este un site de internet ce permite persoanelor care il acceseaza sa socializeze, sa impartaseasca idei si sa isi faca noi cunostinte / prieteni. Cunoscute si ca retele sociale, comunitati virtuale sau social media, acestea fac parte din fenomenul numit Web 2.0, prin care continutul este creat si administrat excusiv de catre utilizatorii platformei.

Retelele sociale sunt folosite la scara larga, numarul persoanelor care au cel putin un cont pe o retea de socializare creste constant, ajungand in anul 2015 la peste 1,4 miliarde de utilizatori la nivel global.1



Retelele de socializare se clasifica dupa tipul si natura continutului creat de utilizatori (subiectul de interactiune dintre persoane) astfel:
  • fotografie;
  • muzica;
  • filme, videoclipuri;
  • jocuri online;
  • colaborare intre persoane sau platforme de socializare.
Numarul de retele sociale este foarte mare, acoperind toate domeniile de interes ale utilizatorilor. O confuzie des intalnita este aceea ca retelele sociale sunt doar acele site-uri care permit utilizatorilor sa socializeze, adica sa vorbeasca si sa comunice direct cu diferite persoane de pe reteaua de socializare. Un site poate fi considerat o retea sociala sau comunitate virtuala daca utilizatorii pot comenta, vota, aprecia si distribui continutul postat de alte persoane, si in acelasi timp utilizatorul poate posta la randul lui continut care sa poata fi comentat, apreciat si distribuit de catre alti utilizatori. In cadrul unei retele sociale intregul continut este creat de utilizatori, daca nu ar exista utilizatori care sa aiba cont si sa posteze informatii pe respectivul site (retea sociala) atunci acesta nu ar avea continut.

 Mai jos este o lista cu cele mai utilizate retele sociale folosite in prezent la nivel global, existand si retele de socializare destinate in special pentru utilizatorii dintr-o anumita zona sau care vorbesc o anumita limba.

Facebook (www.facebook.com) - Este una dintre cele mai utilizate platforme de socializare in care utilizatorii isi pot crea o pagina cu informatii personale, conecta cu persoane apropiate, distribui imagini, videoclipuri si evenimente din viata personala.

LinkedIn (www.linkedin.com) - Site de socializare ce ofera oportunitatea ca utilizatorii sa interactioneze in scopuri profesionale.

Twitter (www.twitter.com) - Serviciu de socializare prin care utilizatorii au prilejul de a posta mini-articole de pana la 140 de caractere legate de viata personala sau legate de ceea ce se intampla pe internet.

Myspace (www.myspace.com) - Comunitate virtuala in care utilizatorii  pot interactiona cu persoane apropiate sau alte milioane de persoane de pe internet, se pot distribui jurnale, imagini sau interese personale.

YouTube (www.youtube.com) - Retea virtuala in care utilizatorii posteaza material video din variate domenii si cu diferite interese.

Classmates (www.classmates.com) - Website ce permite persoanelor sa tina legatura cu colegii de scoala, colegiu, facultate, serviciu sau stagiu militar. cu posibilitatea de a organiza evenimente de reuniune.

Google+ (www.plus.google.com) - Retea de socializare ce se aseamana din foarte multe puncte de vedere cu Facebook.

Pinterest (www.pinterest.com) - Retea sociala pentru distributia imaginilor, crearea de colectii si multe altele.

StumbleUpon (www.stumbleupon.com) - Comunitate pe internet in care utilizatorii voteaza si promoveaza paginile pe care le gasesc interesante / utile.

MyHeritage (www.myheritage.com) - Platforma sociala folosita cu scopul de a distribui si pastra identitatea unui persoane de-a lungul generatiilor, dar si de a descoperi istoria familiei.

Instagram (www.instagram.com) - Un alt website de distribuire a imaginilor si videoclipurilor.

Academia.edu (www.academia.edu) - Retea de socializare folosita in mediul academic pentru a distribui cercetari din diverse domenii si de a urmarii impactul acestora printre membri platformei.

Multe alte site-uri de socializare gasesti aici.

Folosirea unei retele de socializare are atat avantaje cat si dezavantaje.

Avantaje:
  • facilitarea legaturilor dintre persoane;
  • comunicarea rapida si gratuita;
  • raspandirea rapida a stirilor, zvonurilor si evenimentelor;
  • imbunatatirea calitatii comunicarii in scris a utilizatorilor.
  • distribuirea de informatii si continut electronic;

Dezavantaje:
  • calitatea interactiunii sociale fata in fata are de suferit, persoanele ne mai folosind un limbaj al corpului;
  • continutul de pe retelele sociale nu pot fi considerate veridice, adesea informatiile sunt pur subiective;
  • persoane rau intentionate pot folosi informatiile personale pentru santaj, furt de indentitate sau urmarie in viata reala;
  • toate datele utilizatorului (texte, stari, imagini, videoclipuri, etc) vor fi stocate permanent in cadrul companiei, adica in momentul in care incarci date pe reteaua de socializare acestea vor ramane stocate undeva in cloud chiar daca ulterior stergi datele respective.
  • se poate distribui imagini si texte sau publica comentarii care aduc injurii la imaginea unei persoane iar acest lucru poate avea efecte grave asupra comportamentului persoanei in cauza, in special daca este vorba de adolescenti.
In viata moderna, retelele sociale capata un rol important si in modul in care se organizeaza societatea ca raspuns la anumiti stimuli tocmai pentru ca oamenii pot comunica in ciuda eforturilor de stopare a acestui lucru din partea anumitor persoane, grupuri de interes, institutii guvernamentale sau private, ba mai mult reteaua de socializare poate fi accesata printr-un proxy atunci cand este interzis accesul la site; fiind necesar doar un dispozitv mobil sau sistem de calcul cu acces la internet. Exemple de evenimente ce au fost influentate de comunicarea de pe retelele sociale sunt protestele din Egipt care au dus la demisia presedintelui statului, revoltele din Tunisia, protestele publice si miscarea cetatenilor din Germania impotriva proiectului de cale ferata "Stuttgart 21". Acestea sunt doar cateva exemple care au dus la un rezultat care in mod normal nu ar fi fost posbil, mai sunt multe alte exemple; dar ceea ce este intr-adevar important de specificat este ca mase de oamenii pot utiliza astfel de platforme pentru a convoca publicul la diverse intruniri sau demonstratii.

Voi ce parere aveti, in general, despre retelele sociale, si in ce mod va influenteaza viata de zi cu zi?

Surse:
1http://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/