Motoare de cautare care nu te urmaresc pe internet

Google este cel mai folosit motor de cautare din lume iar folosirea lui are o multime de avantaje, dar in acelasi timp, si dezavantaje. Principalele atuuri sunt cantitatea mare de informatie indexata, timpul scurt de procesare a cautarii, posibilitatea de a vizualiza publicitate din partea companiilor sau de a expune publicitate proprie, motorul de cautare va lua in calcul si interogarile de cautare care au fost facute in trecut astfel ca rezultatele afisate pot prezenta un mai mare grad de inters pentru cel care a efectuat interogarea. Aceste lucruri, plus optiuni complexe de cautare, precum si posibilitatea specificarii tipului de fisier cautat: imagini, videoclipuri, stiri, carti, aplicatii, etc., utilitati precum Google Maps, platforma de blog Blogger, Gmail, si multe alte servicii inglobate intr-un singur cont Google; fac ca acest motor de cautare sa fie cel mai eficient din toate punctele de vedere. Exista insa si un impediment care face ca folosirea acestui motor de cautare sa nu fie si pe placul unei categorii de utilizatori de internet: urmarirea traficului utilizatorilor.


Compania Google reprezinta o suita de produse si servicii prin care se doreste obtinerea de profituri, atat pentru compania proprie dar si pentru alte companii sau persoane care isi promoveaza propriile interese, de exemplu prin programul AdWords care va plasa contra cost publicitate pe motorul de cautare sau pe site-urile adiacente. Ba mai mult, persoane terte precum bloggeri, vloggari, administratorii de website-uri, s.a., pot expune publicitate din partea unor companii pentru a obtine venituri. Dar simpla afisare de publicitate nu este suficienta pentru a optimiza castigurile pentru ca utilizatorii pot avea alte interese decat cele expuse in publicitate, si de aceea pentru a oferii publicitate / anunturi sponsorizate utilizatorilor de internet care prezinta interes (utilizatorii tinta), Google urmareste istoricul de navigare efectuat de utilizatori incercad sa stabileasca categoria de varsta, interesele si chiar identitatea din viata reala a utilizatorului.

Acest lucru face ca Google sa abtina profituri uriase si sa investeasca continuu in dezvoltarea de noi solutii, fiind intr-o oarecare masura un factor esential care promoveaza mediul online ca si o solutie practica si profitabila pentru toate categoriile de utilizatori: vizitatori, clienti individuali, companii. Dar exista si persoanele care doresc sa ramana anonime pe internet, fara ca motorul de cautare pe care il foloseste sa stocheze informatii legate de interogarile de cautare si activitatea in general pe internet. Google nu poate fi configurat sa nu stocheze datele de navigare ale utilizatorilor, in schimb se poate folosi un alt motor de cautare care sa nu faca acest lucru.

Motoarele de cautare care nu urmaresc traficul efectuat de catre utilizatori sunt numeroase, si reprezinta si o solutie eficienta pentru aceasta categorie de utilizatori. Aceste site-uri nu vor stoca fisiere cookie pe calculator si promit utilizatorilor ca nici IP-ul (Internet Protocol - protocol prin care un utilizator este identificat unic pe internet) acestuia nu va fi folosit pentru a urmari paginile care au fost accesate in trecut.

Top 5 motoare de cautare sigure denumite si motoare de cautare private, care nu urmaresc cautarile sau paginile accesate pentru a obtine anumite beneficii sunt:
Videoclip de prezentare DuckDuckGo (EN)


Concluzie

Daca nu se doreste urmarirea in mediul online, si nu doar pe mototul de cautare ci in general, atunci singura alternativa este folosirea unui motor de cautare din lista specificata mai sus. Folosirea modului Incognito sau rularea browserului intr-un mediu izolat precum Sandboxie sau masina virtuala, nu are nici-un efect pentru ca identificarea unui utilizator pentru a depista navigarile anterioare se face si pe baza de IP.

     Motoare de cautare private, cum sa ramai anonim pe internet, cautare pe internet privata, navigare pe internet anonima.
- Anunțuri sponsorizate -