Transformarea calculatorului intr-un router wireless (Wi-Fi)

Cu ajutorul tehnologiei Wireless se poate accesa internetul sau crea retele private care vor fi folosite pentru transferul de date intre diferite PC-uri, telefoane inteligente, tablete sau alte dispozitive. Viteza rezonabila de transfer a datelor, gradul de raspandire, accesibilitatea dispozitivelor de receptie sau transmisie Wireless, si mai ales eliminarea firelor de internet fac ca retelele Wi-Fi sa fie folosite atat la scara larga dar si sa poata fi accesate de pe dispozitive diferite.

Daca initial retelele Wi-Fi puteau fi create doar folosind un router, progresul tehnologic al dispozitivelor Wireless si evolutia programelor software au facut ca astfel de retele sa poata fi create cu usurinta si din sistemul de operare sau folosind programe specializate.

Exista trei moduri prin care se poate crea o retea wireless in Windows 7 / 8:
  • folosind o caracteristica inglobata doar in sistemul de operare Windows 7 - 'Create an ad hoc network';
  • executand un set de instructiuni in interpretorul de comenzi CMD;
  • folosind un program precum Virtual Router.
1) Crearea unei retele ad hoc folosind o interfata din Windows 7

Folosind aceasta modalitate vei putea crea o retea prin care vei putea distribui si acces la internet insa exista mai multe dezavantaje: interfata este prezent doar in sistemul de operare Win 7 iar la reteaua creata in acest mod nu se pot conecta tablete, telefoane inteligente, s.a. ci doar alte calculatoare.


Mai multe despre crearea unei retele ad hoc in windows 7.

  2) Crearea unei retele Wi-Fi folosind interpretorul de comenzi CMD (Win 7 / 8)

Crearea retelei din Command Prompt aduce o serie de benefici printre care posibilitatea de a configura o retea wi-fi direct din Windows - fara a instala vreun program, si faptul ca reteaua va putea fi accesata si de pe alte dispozitive care folosesc tehnologia wireless (smartphone, tablete) nu doar de catre alte PC-uri cum este in cazul crearii unei retele ad hoc.

Din motive necunoscute interfata de creare a unei retele ad hoc nu a fost inclusa in versiunile ce au urmat dupa Windows 7, insa caracteristicile ce permit crearea unei retele WiFi exista si pot fi folosite fie direct din command prompt, fie din programe terta parte.


Comenzile command prompt pentru crearea unui retele WiFi in Windows le gasesti in articolul 'Cum sa creezi un Hotspot in Windows folosind cmd'.

  3) Folosirea unui program - Virtual WiFi

Virtual WiFi - este un program gratuit ce prezinta utilizatorului o interfata simplista pentru Windows Vista/ 7/ 8/ 8.1 si 10 care nu face altceva decat sa foloseasca caracteristicile Wireless oferite de Windows - caracteristici pe care sistemul de operare nu le expune utilizatorului comun. Utilizand programul este posibila crearea unei retele Wireless si in acelasi timp conectarea la o alta folosind acelasi adaptor Wireless, plus ca exista posibilitatea de a distribui acces la internet folosind fie o retea wireless fie o conexiune prin cablu. O alternativa asemanatoare este si programul Connectify - doar ca acesta este contra cost.

Interfata Virtual WiFi - Router WiFi virtual pentru Windows.
Pentru a crea o retea este nevoie ca utilizatorul sa introduca numele de retea (SSID) si parola, apoi sa selecteze (daca este cazul) conexiunea pe care sa o distribuie mai departe utilizatorilor care se vor conecta la reteaua nou creata, de exemplu selectarea unei conexiuni cu acces la internet va face ca toti utilizatorii retelei wi-fi sa aiba la randul lor acces la internet.

  Concluzie

Crearea unei retele WiFi fara sa fie nevoie de un router este o utilitate la care se poate apela in multe situatii - de la simplul transfer de fisiere intre calculatoare, telefoane inteligente sau tablete, utilizarea unei retele locale pentru jocuri in retea (ex. Counter Strike), pana la impartirea unei conexiuni de internet la mai multi utilizatori - de exemplu de la un singur cablu de retea LAN se poate furniza acces la internet la mai multe calculatoare prin crearea unei astfel de retele pe calculatorul in care este introdus firul de internet.

   Creare retea wifi pe calculator, creare retea wireless din windows, cum fac o retea wireless din windows ce poate fi accesata de pe smartfone sau tableta, cum sa faci din PC un router wireless, crearea unui router virtual din Windows, program ce transforma windows-ul intr-un router WiFi.