Cum sa restabilesti setarile programelor din Windows

Reinstalarea Windows-ului presupune piederea setarilor si datelor corespunzatoare sistemului de operare cat si cele ale programelor care erau instalate pe calculator. Exemple de date si setari care se pierd: istoricul de navigare, marcajele, extensiile si elementele de configurare ale browserelor, descarcarile, imaginile, videoclipurile si documentele corespunzatoare utilizatorilor, datele generate sau create de programele care au rulat pe calculator (de exemplu, fisierele jurnal), registrii de sistem sau ai aplicatiilor software, permisiunile programelor in firewall, s.a. Toate aceste date se vor pierde si pe langa faptul ca trebuie sa reinstalezi atat Windowsul cat si programele necesare, va trebui sa reconfigurezi din nou modul cum acestea vor rula - deci alt timp petrecut in fata calculatorului pentru a-l aduce la forma anterioara. Desi datele de pe vechiul Windows pot fi copiate intr-o alta locatie de pe hard disk si restabilite in noul Windows, acest proces este ineficient pentru ca sistemul va fi restabilt doar partial. In acest articol am sa vorbesc despre cum se restabileste in totalitate setarile si datele programelor folosind aplicatia CloneApp.

CloneApp este un program gratuit pentru Windows ce poate fi rulat fara a-l instala in prealabil - aplicatie porabila. Acesta are rolul de a clona datele si registrii programelor instalate pe calculator cu scopul de a le restabili in aceasta forma fie pe un alt calculator pe care ruleaza Windows, fie pe acelasi calculator dar pe care s-a reinstalat Windows-ul sau au aparut diferite erori la rularea unor programe si pentru a evita reinstalarea aplicatiei respective se incearca in schimb restabilirea la setarile create cand aplicatia respectiva rula la parametrii normali.

Un lucru important care trebuie punctat este ca programul CloneApp trebuie rulat in prima faza pe vechiul Windows, pentru a extrage datele necesare, iar apoi trebuie rulat pe noul Windows pentru a incepe restabilirea tuturor programelor sau doar a unui program specificat. Prin urmare, este foarte importat de retinut ca restabilirea programelor nu mai poate fi facuta daca s-a facut reinstalarea Windows-ului fara a copia inainte datele dorite. In plus, restabilirea setarilor nu include reinstalarea programelor care existau pe vechiul windows - acestea trebuie din nou instalate - ci doar copierea setarilor si datelor ce apartineau acestora pe un alt sistem de operare Windows.

Pentru a instala automat programe pe noul Windows, citeste si articolul Cum sa instalezi toate programele Windows dintr-un singur instalator.

In continuare este ilustrat grafic procedeul de restabilire a datelor din vechiul Windows.

Datele extrase se vor copia in folderul Backup al aplicatiei si tocmai de aceea programul trebuie salvat pe o alta partitie decat cea a sistemului de operare. In vechiul windows, rulati programul si efectuati clonarea datelor programelor astfel:
Accesati sectiunea 'Clone' (1), din lista de programe, selectati programele pe care doriti sa le restabiliti - pentru a selecta toate programele instalate apasati 'Select installed' (2) si incepeti clonarea datelor (3).

Din noul Windows, rulati programul si incepeti restabilirea programelor.
Mergeti la Custom (1), Folders (2), selectati folderul Backup din locatia unde este salvata aplicatia, adaugati locatia respectiva ca sursa de restabilire - pot fi mai multe(4) ,si incepeti restabilirea programelor (5).
In cadrul procesului de clonare sau de restabilire vor aparea mesaje de dialog sau instiintare cum ar fi cele de afisare a stadiului de copiere a unor date dintr-un loc intr-altul, acordare de drepturi la sistemul de registrii, etc., fiind nevoie de prezenta utilizatorului pentru a confirma aceste operatii.

Download CloneApp - aplicatie portabila.

  Restabilirea programelor la vechile setari, migrarea datelor utilizatorului la un nou Windows sau pe un alt calculator, clonarea setarilor Windows, reinitializarea programelor intr-un alt Windows la valorile initiale, creare punct de restabilire a programelor din Windows.