Posibile motive pentru care nu se poate intra in BIOS

Pentru a intra in bios trebuie ca imediat dupa pornirea calculatorului sa se apese tasta de accesare a bios-ului specifica placii de baza. Aceasta tasta este de regula afisata pe ecran in timpul in care se incarca configuratia hardware setata in bios - de obicei este vorba de tasta Delete sau F2. Daca doresti sa afli mai multe despre cum sa intri in bios, eventual cum sa afli tasta de intrare in bios, mai multe gasesti aici: Care este modalitatea de a accesa bios-ul si cum se poate afla tasta de intrare in bios.

Probleme la accesarea bios-ului: de ce nu se poate intra in bios. Sursa foto: www.makeuseof.com
Apasarea repetata a tastei ar trebui sa afiseze interfata cu setari a bios-ului, insa ce putem face atunci cand in ciuda apasarii tastei de bios la deschiderea sistemului, nu apare meniul bios-ului ci se continua cu incarcarea sistemului de operare sau se afiseaza mesaje de eroare?

Un astfel de caz, care este relativ rar, face ca bios-ul sa nu poata fi accesat si se intampla de obicei din doua motive:

  1. Probleme la conectivitatea tastaturii

Din moment ce intrarea in bios se face pe baza apasarii unei taste, daca tastatura nu este detectata sau nu functioneaza corespunzator atunci nu se va putea initia accesarea bios-ului. Cel mai intalnit caz este atunci cand se foloseste o tastaura conectata printr-un port USB la un sistem cu o versiune de bios invechita, astfel ca abia la incarcarea sistemului de operare se initializeaza si tastaura, in acest caz e clar ca problema se datoreaza faptului ca sistemul nu poate detecta tastele apasate in timpul rularii biosului.

Pentru a verifica ca intr-adevar acesta este cazul, la pornirea calculatorului urmareste daca se aprind pentru o scurta durata de timp ledurile tastaurii sau apasa succesiv pe una din tastele cu led, Num Lock, CapsLk sau Scroll - in mod normal acestea ar trebuie sa reactioneze si sa se aprina si stinga intermitent. Daca ledurile nu se aprind, singurul mod de a acesa bios-ul este folosind o tastatura uzuala, ce se conecteaza prin portul PS/2. Acest lucru este valabil, fireste, doar sistemelor desktop; in cazul laptopurilor se poate incerca deschiderea bios-ului de pe tastatura incorporata sau daca nu atunci folosind o alta tastaura usb aparuta mai recent, eventual - desi de multe ori nu este recomandat - se poate actualiza versiunea bios-ului.

  2. Este activata optiunea Fast BIOS

Calculatoarele moderne vin cu un BIOS ce permite aplicarea de variate setari asupra sistemului, o astfel de setare este si "Fast Bios" care are menirea de a reduce timpul alocat aplicarii configuratiei din bios, fara a se mai afisa ceva pe ecran; incarcarea sistemului de operare facandu-se aproape imediat dupa pornire.

Daca aceasta optiune este activata, atunci, in unele cazuri, apasarea tastei pentru intrarea in bios nu va avea efectul dorit, aceasta fiind practic ignorata. Pentru a putea accesa bios-ul trebuie sa efectuezi urmatoarele actiuni:
  • Inchide calculatorul;
  • Scoate stecherul unitatii sau laptopului din priza;
  • Apasa butonul de pornire - nefiind alimentat energia ramasa in sursa se va descarca;
  • Baga stecherul din noua in priza si porneste calculatorul, apoi apasa tasta de intrare in bios.