Tocmai pentru ca exista o foarte mare varietate de dispozitive care se pot conecta la calculator, toate avand nevoie si de un driver care sa specifice modul cum se poate folosi dispozitivul, plus ca exista o sumedenie de aplicatii software, unele veridice altele malitioase, se poate intampla ca in diverse situatii windows-ul sa nu mai poata functiona la parametrii normali, afisand bine cunoscutul ecran albastru, diverse mesaje de eroare sau performantele sistemului scand, calculatorul blocandu-se sau functionand deficitar. Singurul mod de a trace peste problema intampinata este daca s-ar stii care au fost setarile si datele care au dus la aparitia erorilor curente. Din fericire, cu asta se ocupa System Restore care tine evidenta tuturor modificarilor majore facute in sistem prin crearea de puncte de restabilire.
Un punct de restabilire este un copie de siguranta ale setarilor calculatorului la un anumit moment inaintea aplicarii unei schimbari majore in sistem, de exemplu instalarea unui nou program sau driver. Sistemul va salva configuratia initiala, ceea ce include atat fisiere de date sau de log cat si registri de sistem, apoi va efectua modificarile prevazute in procesul de instalare sau de rulare a unui program.
Ulterior, atunci cand calculatorul se confrunta cu o problema fie ea mai grava, de exemplu conflicte de resurse, fie minore, cand diferite programe nu mai ruleaza la parametrii initiali, atunci utilizatorul poate opta pentru restaurarea setarilor si programelor la un punct de restabilire creat in trecut, cand calculatorul avea o anumita configuratie sau functiona intr-un anumit mod.
Un aspect important de specificat este ca restabilirea sistemului la un anumit timp in trecut are legatura strict cu modul in care este configurat Windows-ul si nu cu datele stocate, precum imaginile, videoclipurile si alte tipuri de date statice - acestea vor ramane intacte pentru ca nu pot afecta in nici-un fel functionarea sistemului.
Asadar, daca se creaza un punct de restabilire, iar apoi se produc schimbari in setarile Windows-ului sau se instaleaza anumite programe, si acestea afecteaza negativ functionarea sau utilitatea sistemului, se poate reveni oricand la setarile initiale, ale punctului de restabilire creat. Odata cu revenirea la punctul de restabilire, toate setarile care au fost facute dupa ce acesta a fost creat vor fi revocate si toate programele instalate vor fi eliminate ca si cum nici nu ar fi fost instalate (putand ramane unele date dar acestea nu pot afecta in nici-un fel calculatorul).
Daca pe calculator exista o problema care impiedica incarcarea sistemului de operare sau nu se poate face login pentru ca apoi sa se aplice o restabilire in trecut folosind System Restore, atunci singura alternativa este rularea Windows-ului in Safe Mode si in aceasta meniera inceperea procedurii de restabilire.
Pentru a lua toate masurile de precautie in ceea ce priveste integritatea datelor, trebuie sa faci o copie de siguranta a tuturor datelor importante si sa le salvezi intr-un loc sigur, inainte de a aplica restabilirea la un anumit punct in trecut.