Windows-ul va verifica automat integritatea datelor de pe hard disk, inclusiv va incerca sa remedieze eventualele probleme legate de fisierele si sectoarele hard discului inainte de a incarca sistemul de operare; probleme ce apar atunci cand ultima oprire a calculatorului s-a efectuat cu erori de diferite tipuri. Exemple de situatii cand se intampla acest lucru:
- cand alimentarea cu energie electrica este intrerupta brusc (exemplu: caderile de tensiune in timpul functionarii);
- calculatorul nu este inchis in mod standard (exemplu: oprirea se face fortat in timpul executarii unor operatii importante de sistem);
- sistemul de operare inregistreaza erori care duc la blocarea calculatorului sau aparitia ecranului albastru;
- hard discul intampina probleme fie logice (de gestiune a fisierelor salvate), fie hardware (de degradare fizica a componentelor HDD-ului sau de pierdere accidentala de date datorita sectoarelor defecte - "bad sectors" ).
|
Ecran aparut la pornirea Windows-ului pentru a se verifica integritatea unei partitii si a datelor continute. |
Uzual, verificarea automata a discului la pornirea Windows-ului se face o singura data, exista insa si cazuri cand verificarea este setata sa se faca la fiecare pornire a sistemului de operare, fie automat de catre Windows, fie manual prin intermediul unor programe sau modificarea unor registrii de sistem. Iar acest lucru poate deveni inutil deseori pentru ca desi verificarea a fost facuta in trecut si eventualele probleme poate ca au fost remediate trebuie inca sa astepti sa se termine verificarea (si aceasta poate dura chiar si zeci de minute) sau s-o anulezi de fiecare data la pornirea Windows-ului. Scopul articolului curent este de a veni in ajutorul celor care au calculatorul setat sa verifice la fiecare pornire a sistemului daca hard discul si datele continute sunt integre si daca exista erori, asadar:
Cum sa opresti scanarea de probleme a hard discului la fiecare pornire a Windows-ului
Apasati tastele
Windows + R (tasta Windows este localizata intre Ctrl si Alt si contine inscriptia marcii Microsoft Windows), apoi din fereastra care apare tasteaza
regedit si apasa Enter. In functie de versiunea Windows-ului poate aparea un mesaj prin care se cere drepturi de administrator pentru a putea executa gestionarul Windows pentru registrii, in acest caz confirmati pentru a putea merge mai departe, iar apoi executati pasii urmatori:
- Deplasati-va la HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager
- Dublu click pe proprietatea BootExecute şi schimbaţi valoarea în autocheck autochk *
- Inchideti editorul de registrii regedit.
Deschideti consola de comenzi
CMD: apasati din nou tastele Windows + R, scrieti cmd si apoi dati Enter; din interpretorul de comenzi Command Prompt introduceti comanda
chkntfs /x partitie: (de exemplu
chkntfs /x c: , pentru partitia C) luand pe rand fiecare partitie care este scanata automat la pornirea sistemului de operare.
|
Dezactivare verificare disk la pornirea sistemului de operare Windows. |
Pentru a se aplica modificarile facute trebuie sa reporniti calculatorul. La urmatoarele porniri nu se vor mai scana automat partitiile hard discului sau doar o anumita partitie pentru a se verifica integritatea datelor continute. Acesta procedura este facuta insa automat de catre Windows ori de cate ori este nevoie, deci dezactivarea nu influenteaza sau afecteaza negativ calculatorul. In plus, setarea de verificare de disc la fiecare pornire a sistemului se poate reactiva sau si mai avantajos, se poate initia manual, in timpul utilizarii Windows-ului; mai multe despre acest lucru gasesti aici:
Cum sa verifici daca exista probleme cu o partitie sau cu hard discul.