Cum sa scanezi si sa repari erorile de pe hard disc - Verificarea integritatii hard discului

Datele salvate pe hard disc sunt manipulate de catre un sistem de fisiere( NTFS, FAT32 si FAT16 fiind cele mai importante), caracteristic sistemelor de operare. Acesta va permite gestiunea datelor existente (de exemplu pentru operatii de stergere, copiere, mutare) sau adaugarea de noi date intr-un fisier, in structura ierarhica de tip folder-subfolder. Pe langa datele in sine, adica continutul fisierului si localizarea in structura de foldere, in sistemul de fisiere mai exista si metadate, adica detaliile despre datele salvate (de exemplu nume folder sau fisier, data crearii, proprietati, permisiuni  de acces s.a.), iar la un nivel mai profund datele din sistemul de fisiere sunt in corespondenta cu o succesiune de sectoare de pe hard disc, unde datele unui fisier sunt depozitate fizic. Toate acestea fac ca nivelul logic al gestiunii hard discului sa fie unul foarte complicat.

CHKDSK (Check Disk) este un instrument de sistem al Windows-ului care are rolul de a verifica integritatea hard discului iar atunci cand exista erori in sistemului de fisiere sau probleme cu sectoarele sunt stocate date, acesta poate sa le remedieze. In mod normal Windows-ul este conceput pentru a mentine in siguranta informatia de pe hard disc astfel ca sunt putine cazurile cand utilizatorul trebuie sa intervina pentru a verifica datele de pe hard disc si sa repare sectoarele cu disfunctii.

Exista totusi erori care pot aparea si pot duce la manipularea incorecta a informatiilor de pe hard disc, rezultand deci afectarea integritatii unor date salvate pe hard disc, in unele cazuri vatamarea permanenta a datelor. Cazurile cand se intampla acest lucru sunt:
  • cand calculatorul nu este inchis corect, eventual la intreruperea alimentarii cu energie electrica in timpul functionarii;
  • cand pe calculator ruleaza software preluat din surse nesigure, afectarea datelor de pe calculator facandu-se accidental sau intentionat (prin intermediul programelor de tip malware - adica virusi informatici);
  • erori hardware ale hard discului care duc la pierderea informatiilor si probleme la nivelul logic al gestiunii sistemului de fisiere. 

Folosind CHKDSK se poate verifica cat si corecta eventuale probleme cauzate atat la nivelul logic cat si hardware. Pentru a initia o astfel de operatie trebuie deschis Command Prompt cu drepturi de administrator si de acolo executa comanda chkdsk cu parametrul dorit.

Pentru a deschide cmd in Windows Vista/ 7/ 10 acceseaza meniul de start si tasteaza cmd pentru a se cauta consola de comenzi, din lista rezultata da click dreapta pe Command Prompt si alege Run as administrator si confirma apoi operatia de rulare cu drepturi depline asupra sistemului. In Windows 8/ 8.1 poti face acelasi lucru si apasand Windows+X (tasta Windows este aceea cu logo-ul Microsoft Windows, dintre Ctrl si Alt), iar din meniul aparut se alege mai departe Command Prompt (Admin).

In continuare trebuie sa executi comanda chkdsk iar in functie de operatiile care sa fie realizate trebuie sa specifici parametrii doriti:
  • chkdsk partitie: (de exemplu chkdsk c: pentru partitia C) - executarea comenzii va duce doar la verificarea integritatii hard discului, daca sunt intalnite probleme acestea nu vor fi remediate;
  • chkdsk partitie: /F - parametrul /F de la Fix va avea drept impact ca orice eroare logica detectata a hard discului sa fie corectata;
  • chkdsk partitie: /R - specificarea parametrului /R (de la Repair), care include totodata si operatiile facute cu parametrul /F, va efectua o verificare a integritatii atat a datelor de pe un hard disc dar si a hard discului in sine, putandu-se corecta inclusiv problemele cu sectoarele defecte (bad sectors).

Comanda de verificare si reparare hard disc in Windows | CHKDSK (Check Disk)
Verificarea si corectarea partitiilor, altele decat cea pe care este instalat sistemul de operare, se poate face din sesiunea curenta. In cazul in care se doreste executarea comenzii pe partitia Windows-ului, fiind vorba de cea de pe care ruleaza sistemul de operare, trebuie sa rulati in cmd comanda chkdsk cu parametrul /F sau /R si sa programati ca operatia de scanare a integritatii hard discului si repararea eventualelor erorilor sa fie facuta la urmatoarea pornire a sistemului, inainte de logarea intr-un cont de utilizator. Dupa ce s-a executat comanda si se cere programarea operatiei, introduceti tasta Y (de la Yes), apoi apasati Enter.

Ecran reparare hard disc la pornire Windows | Chkdsk (Check Disk)
Citeste si:
Cum sa restabilesti fisierele sistemului de operare Windows
Ce este Windows PowerShell
Cum sa faci un script command prompt in Windows