Verificarea integritatii fisierelor Windows si restabilirea sistemului la forma originala

Sistemul de operare Windows, ca si orice alt sistem de operare, este format dintr-o serie de fisiere salvate pe hard disc (in partitia unde a fost instalat) in care exista continutul codului software propriu zis, dar si configuratia necesara pentru ca acesta sa poata rula pe calculator, impreuna cu setarile efectuate de catre utilizator. Manevrarea incorecta sau rescrierea acestor fisiere pentru a se modifica modul in care functioneaza sistemul de operare poate duce deseori la erori de executare a Windows-ului de diferite grade de gravitate.

In mod normal, utilizatorul este nevoit arareori sa acceseze folderul cu fisierele Windows-ului, insa instalarea sau dezinstalarea de programe, respectiv infectarea calculatorului cu virusi, poate determina aparitia de probleme legate de integritatea unor fisierelor ce fac parte din sistemul de operare, ducand la erori aparent inexplicabile manifestate prin afisarea de mesaje in timpul utilizarii Windows-ului sau a ecranului albastru, eventual alterarea unor functii interne ale Windows-ului sau o incetineala in interactiunea cu utilizatorul.

Sistemul de operare Windows are incorporat un instrument intern numit sfc (System File Checker - Verificator de fisiere de sistem) ce poate fi folosit pentru a detecta daca exista fisiere - de exemplu executabile de sistem, DLL-uri sau fisiere de configurare - care au fost modificate, adica nu mai sunt cele originale, care au fost salvate odata cu instalarea sistemului de operare. Dupa ce unealta sfc verifica integritatea fisierelor sistemului de operare, daca exista unele care nu sunt cele originale, atunci acestea vor fi rescrise dintr-o copie se siguranta a fisierelor Windows; cu alte cuvinte vor fi reparate. Rezultatul: daca sistemul de operare are fisiere corupte atunci acestea vor fi resetate, Windwos-ul fiind practic restabilit la starea originala.

Pentru a verifica si reseta fisierele sistemului de operare Windows trebuie sa rulezi comanda sfc in interpretorul de comenzi. Urmeaza pasii de mai jos.

  1. Deschide CMD cu drepturi de administrator

In Windows Vista/ 7/ 10 deschide meniul de start si tasteaza cmd pentru a se cauta consola de comenzi din Windows iar apoi din lista rezultata da click dreapta pe Command Prompt, alege Run as administrator si confirma apoi operatia de rulare Command Prompt cu drepturi depline asupa sistemului.

In Windows 8/ 8.1 poti face acelasi lucru si apasand tastele Windows+X, si alegand Command Prompt (Admin).

  2. Aplicarea restabilirii fisierelor Windows folosind SFC

In consola CMD (Command Prompt) introdu comanda sfc /scannow pentru a incepe verificarea si repararea fisierelor corupte. Se va afisa stagiul verificarii si daca s-a detectat vreun fisier diferit fata de cel original.

Repararea fisierelor corupte din Windows - System File Checker.
Pentru a programa verificarea integritatii Windows-ului la urmatoarea pornirea a calculatorului folositi comanda sfc /scanonce, iar daca doriti ca acesta operatie sa se faca la fiecare pornirea a sistemului (care automat va duce la un timp mai mare de incarcare al Windows-ului) atunci folositi sfc /scanboot (anularea acestei optiuni facandu-se folosind comanda sfc /revert).

  3. Interpretarea rezultatelor obtinute

Finalizarea executarii comenzii va duce la afisarea unui mesaj privind rezultatul obtinut. Poate aparea un mesaj precum:
  • Windows Resource Protection did not find any integrity violations - inseamna ca nu exista fisiere lipsa sau corupte ale sistemului de operare Windows; 
  • Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them - au fost detectate fisiere cu nereguli dar acestea au fost reparate cu succes;
  • Windows Resource Protection could not perform the requested operation - comanda nu s-a putut executa din diverse motive, reporneste sistemul, intra in SAFE MODE si reurmeaza pasii;
  • Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them - exista fisiere lipsa sau corupte care nu pot fi restabilite, mai multe detalii despre acestea gasesti in fisierul jurnal generat de catre operatia de verificare a integritatii sistemului de operare, %WinDir%\Logs\CBS\CBS.log (%windir% este locatia unde exista fisierele Windows, de regula C:/Windows).

  4. Restabilirea manuala a fisierelor corupte 

In cazul in care exista fisiere corupte dar acestea nu pot fi resetate la forma originala, atunci va trebui sa le restabilesti manual prin inlocuirea acestora cu fisierele originale. Pentru a face acest lucru trebuie sa consulti raportul care a fost generat, il gasesti la %WinDir%\Logs\CBS\CBS.log (%windir% - locatia unde exista fisierele Windows, de regula C:/Windows, deci fisierul cu pricina va avea localizarea c:\windows\Logs\CBS\CBS.log). Deschide documentul text si gaseste numele fisierelor corupte si unde sunt acestea localizate, apoi, de pe un alt calculator pe care este instalat aceasi versiune de Windows, copiaza prin Copy/Paste respectivele fisierele pe un suport de stocare portabil (card de memorie, stick, DVD s.a.).

Mai departe, de pe calculatorul cu fisierele interne ale Windows-ului corupte, tot din Command Prompt cu drepturi de administrator, trebuie sa se ia pe rand fiecare fisier corupt si sa se:
  • acorde drepturi de proprietar utilizatorului curent asupra fisierului corupt - folosind comanda takeown /f cale_catre_fisier_corupt;
  • acorde accesul in totalitate la fisierul corupt - folosind comanda icacls cale_catre_fisier_corupt /GRANT ADMINISTRATORS:F

Ultimul pas il reprezinta inlocuirea fisierului corupt. Din cmd executa comanda de copiere copy sursa destinatie, unde sursa este fisierul de pe suportul de stocare portabil, iar destinatie este locatia unde exista fisierul corupt in windows.

Mai multe informatii despre restabilirea fisierelor ce apartin de Windows gasesti la urmatoarele link-uri:

Citeste si:
Cum sa stergi DNS-ul din memoria cache a Windows-ului
Curatarea hard discului de fisierele inutile care ocupa spatiu degeaba si afecteaza performanta Windows-ului
Eliminarea definitiva a fisierelor sterse in Windows