Resetare telefon/tabletă - revenirea la setările din fabrică (Android)

Cum revi la setările din fabrică
Resetarea smartphone-ului sau tabletei cu Android poate fi utilă în cazul în care apar constant mesaje de eroare, fără ca utilizatorul să poată să identifice sursa problemei și să o rezolve. Exemple în acest sens sunt: aplicația Servicii Google Play s-a oprit, com.google.process.gapps s-a oprit, nu există spațiu liber pentru instalarea unui aplicații, deși există memorie internă suficientă, Magazin Google Play s-a oprit, sau altele.

În plus, dispozitivul poate funcționa mai lent comparativ cu perioada inițială de utilizare, iar aplicarea greșită a unor setări poate avea drept rezultat imposibilitatea de a accesa internetul, de a rula unele aplicații sau, în general, de a folosi toate funcțiile dispozitivului.

Resetarea sistemului prin revenirea la setările din fabrică este cea mai bună soluție atunci când nu se poate găsi o modalitate de a rezolva problemele curente ale telefonului sau tabletei, sau de a elimina tot conținutul salvat - util de exemplu în cazul în care dispozitivul va fi dat către un nou proprietar sau va fi scos din uz.

Ce presupune mai exact restabilirea dispozitivului la setările din fabrică? vor fi resetate doar setările sau vor fi șterse toate datele stocate pe acesta? Cum se poate face resetarea în funcție de versiunea de Android și producător? Răspunsul acestor întrebări le veți afla în cele ce urmează...


Ce înseamnă revenirea la setările din fabrică și ce trebuie să faci înainte de a aplica această procedură


Revenirea la setările din fabrică a sistemului Android înseamnă ștergerea întregului conținut care a fost adăugat după ce sistemul de operare a fost instalat - asta înseamnă toate datele existente în memoria internă: pozele, fotografiile, aplicațiile, setările făcute sistemului de operare, starea aplicațiilor de bază, persoanele de contact salvate în telefon, mesajele... absolut tot ce este stocat în memoria internă a telefonului.

Prin urmare, înainte de aplicarea instrucțiunilor din acest tutorial, dacă nu dorești să pierzi datele existente în telefon, va trebui să le faci o copie de siguranță (backup), altfel acestea vor fi eliminate permanent, fără posibilitatea de a le recupera.

Pentru backup-ul fișierelor din memoria internă (poze, înregistrări video, melodii, documente) se poate recurge la copierea acestora pe memoria externă - adică cardul de memorie (de regulă microSD) sau se poate conecta dispozitivul la calculator și realiza transferul de date pe acesta, vezi cum în articolul Transferul de date de pe telefon/tabletă pe calculator.

Pentru backup-ul contactelor, SMS-urilor, aplicațiilor, calendarului și istoricului apelurilor trebuie folosită o aplicație care să realizeze toate aceste operații, fie de copiere pe cardul de memorie, fie pe calculator sau în online (de exemplu în contul Google). Exemplu de astfel de aplicație este Super backup, plus multe altele pe care le poți găsi în Magazinul Google Play.

Metoda 1: Resetarea internă - din cadrul sistemului Android


Cel mai simplu mod de a efectua resetarea dispozitivului este prin accesarea opțiunii de resetare, care poate fi găsită la o anumită locație în cadrul sistemului de operare Android - ceea ce presupune automat că sistemul poate fi accesat.

În cele ce urmează vor fi prezentați pașii care duc către opțiunea de resetare a telefonului/tabletei, în funcție de versiunea Android - putând exista anumite variații în funcție de producător.

Înainte de a începe, asigură-te că toate datele pe care nu vrei să pe pierzi sunt copiate în siguranță pe cardul extern de memorie, pe calculator sau în contul Google; în plus, asigură-te că dispozitivul are la dispoziție suficientă energie pentru a putea realiza operația de revenire la setările din fabrică (bateria ar trebui să aibă un nivel de cel puțin 30-40% ), eventual conectează cablul de alimentare la dispozitiv.

Pentru Android 4 (Ice Cream Sandwich, JellyBean și KitKat) - cel mai frecvent caz

Du-te la Setări → Backup și resetare (EN: Settings → Backup and reset).


Apasă apoi pe opțiunea Resetarea configurării din fabrică (Factory data reset).


Consultă lista cu tipurile de date care vor fi șterse din memoria internă a telefonului și apasă Resetați tableta, respectiv Resetați telefonul, în funcție de caz.


Confirmați executarea operației prin apăsarea butonului Ștergeți tot (Erase everything).


La scurt timp dispozitivul va fi repornit. Repornirea acestuia va dura mai mult decât de obicei, efectuându-se ștergerea datelor, care odată realizată, va duce la afișarea unui meniu care are rolul de a seta preferințele de bază ale sistemului, de exemplu: data și ora, limba, numele utilizatorului și multe alte tipuri de informații (multe dintre ele putând fi omise).

Pentru Android 2 și 3 (Eclair, Froyo, Gingerbread și Honeycomb)

Du-te la Setări → Confidențialitate → Resetarea configurării din fabrică → Resetați telefonul / Resetați tableta → Ștergeți tot.

În engleză: Settings → Privacy → Factory data reset → Reset phone / Reset table → Erase everything.

Pentru Android 1 (Cupcake și Donut)

Setări → card SD și stocare telefon → Resetarea configurării din fabrică → Resetați telefonul / Resetați tableta → Ștergeți tot.

În engleză: Settings → SD card & phone storage → Factory data reset → Reset phone / Reset tablet → Erase everything.

Variații

Meniul din care se poate face operația de resetare poate varia în unele cazuri în funcție de producătorul telefonului sau tabletei.

De exemplu, la multe din tabletele sau smartphone-urile Samsung, resetarea se poate face din următorul meniu:
Setări → Conturi → Copiere de rezervă și resetare → Resetarea configurării din fabrică → Resetați dispozitivul → Ștergeți tot (EN: Settings → Accounts → Backup and reset → Factory data reset → Reset device → Delete all)

Alți producători majori în afară de Samsung sunt și HTC, Apple, Huawei, LG, Sony, Xiaomi, Motorola, Allview, Asus și alții. Dacă nu găsești meniul de resetare, consultă manualul de documentare al dispozitivului.

Metoda 2: Resetarea externă - revenirea la setările din fabrică în cazul în care dispozitivul se blochează sau nu răspunde la comenzi


Această metodă este utilă atunci când telefonul sau tableta, din variate motive, nu poate încărca sistemul de operare Android sau rămâne blocat și deci utilizatorul nu poate accesa meniul de resetare din cadrul sistemului. Cum aceste situații sunt critice, resetarea reprezintă deci o soluție de depanare.

Urmează pașii:

Închide dispozitivul - dacă acesta nu poate fi închis în mod normal, scoateți-i bateria și deconectați-l de la cablul de alimentare, dacă este cazul.

Porniți dispozitivul în modul de recuperare (Recovery Mode) apăsând simultan una din următoarele combinații de butoane:
  • Tastă volum sus + Acasă/ Start (Home) + Pornire (Power);
  • Tastă volum jos + Pornire (Power);
  • Tastă Acasa/Start (Home) + Pornire (Power).
Butoane Android pentru resetare smartphone
Poziționare butoane principale pe un telefon cu Android.

Din cadrul meniului deschis va trebui să căutați și să aplicați opțiunea de revenire la setările din fabrică - Factory reset. O posibilă cale de acces către această opțiune poate fi Wipe Data → Reset → Wipe cache.

Pentru navigarea printre opțiuni (sus și jos) poate fi nevoie să utilizați tastele de mărire și micșorare volum pentru difuzor, iar pentru selectarea opțiunilor se va folosi butonul de Pornire / Oprire.

Așteptați finalizarea operației de resetarea la setările din fabricație și odată cu repornirea dispozitivului urmați primii pași de configurare a telefonului.

Metoda 3: Resetarea prin apelarea unui număr


În funcție de producător și de de furnizorul de servicii de telefonie mobilă, resetarea la starea din fabrică a telefonului sau tabletei mai este uneori posibilă și prin apelarea unui număr special.

De exemplu, prin apelarea numărului *2767*3855# se poate iniția operația de resetare pe unele dispozitive. Pentru a afla dacă poți reseta dispozitivul în acest mod, respectiv numărul care trebuie format, consultă manualul dispozitivului sau al operatorului de telefonie mobilă.

--
Ai reușit să faci resetarea la setările din fabrică? Comentează mai jos și eventualele dificultăți pe care le-ai întâlnit, ajutând astfel alte persoane să efectueze mai ușor resetarea telefonului sau tabletei.