Ai vărsat apă sau un alt lichid pe laptop? Află ce trebuie să faci!

Vărsare lichid pe tastatura laptopului

Odată ce tastatura laptopului, eventual alte părți ale acestuia, precum monitorul sau părțile laterale, intră în contact cu un lichid, de obicei acest lucru va fi unul cu impact negativ. Există însă și cazuri favorabile, în care vărsarea lichidului pe laptop nu va afecta deloc funcționarea acestuia.

Acționarea rapidă din partea utilizatorului este în acest caz crucială, contribuind într-o măsură semnificativă dacă nu la eliminarea eventualelor defecțiuni hardware, atunci cu siguranță la minimalizarea potențialelor defecțiuni mai grave (sau iremediabile) și la pierderea de date.

Ce poți face atunci când verși apă, suc, cafea sau alt lichid pe laptop? În acest articol își vor fi prezentați pașii pe care trebuie să-i faci pentru ați salva laptopul sau, în orice caz, pentru a reduce din gravitatea situației.

Înainte de a începe


Informațiile din acest articol reprezintă un ghid generalist. În funcție de caz și de gravitate, vor trebui luate și alte măsuri sau ordinea măsurilor de luat poate fi diferită față de cele de la pașii 3 și 4. Cel mai bine consultă în cel mai scurt timp un specialist sau un service de laptopuri.

Atenție: nu atinge laptopul în timpul funcționării decât dacă ai eliminat complet orice sursă de electricitate, inclusiv bateria, altfel există riscul electrocutării.

Pasul 1 – Elimină orice sursă de electricitate


Atunci când un circuit electronic intră în contact cu un lichid, sunt mari șanse să se producă un scurtcircuit, iar odată cu producerea acestuia, va rezulta automat și defecțiuni fizice. De aceea, primul lucru care pe care trebuie să-l faci este să elimini alimentarea cu energie electrică (iar asta include și bateria!).

Trebuie:
  • Să scoți cablul de alimentare direct din priză, și nu din laptop.
  • Să apași butonul de stingere al laptopului și să-l ții apăsat până când laptopul se stinge (de regulă durează vreo 5 secunde) – nu opta pentru efectuarea stingerii din sistemul de operare pentru va dura mult prea mult (chiar și peste 30 de secunde). Pentru apăsarea butonului de oprire, va trebui să folosești un element din plastic sau lemn (de exemplu un pix, creion, cotorul unei cărți/reviste ș.a.), mai ales dacă există lichid pe acesta.
  • Să scoți bateria laptop-ului.

Atenție: nu manevra laptopul dacă acesta este în funcțiune, de exemplu nu încerca să scoți bateria în timp ce calculatorul încă funcționează – pentru că există riscul de curentare!

Pasul 2 – Întoarce laptopul într-o poziție care să faciliteze scurgerea lichidului


În funcție de zona în care lichidul s-a împrăștiat pe laptop, va trebui să găsești o poziție care să permită scurgerea lichidului fără a afecta și alte zone – vei avea nevoie și de un material textil care să absoarbă lichidul scurs, cu care să ștergi laptopul și apoi să-l așezi pe acesta, de exemplu un prosop.

Dacă lichidul a fost vărsat pe tastatură, poziția cea mai bună este așezarea laptopului cu tastatură direct pe materialul textil. Cum ecranul nu este rabatabil la 180 de grade (de obicei), vei avea nevoie să așezi laptopul pe o zona care să permită înclinarea în jos a ecranului, în timp ce tastatură stă în totalitatea ei lipită de materialul textil, de exemplu la marginea biroului.

Dacă lichidul a fost vărsat pe ecran și se văd infiltrații de lichid pe dedesubt, singurul mod de a drena lichidul în exterior este prin întoarcerea laptopului pe latura pe care s-a făcut infiltrația; poziționarea pe altă latură va duce la pătrunderea lichidului chiar mai mult în interiorul ecranului, și deci la agravarea situației.

Pasul 3 – Pune laptopul lângă o sursă de căldură și așteaptă cel puțin 2 zile


Chiar dacă cea mai consistentă parte a lichidului s-a scurs în afară, în interiorul laptopului va rămâne încă un anumit grad de umezeală. Pentru ca această să dispară, va trebui să lași laptopul în apropierea unei surse de căldură (calorifer, radiator termic ș.a.), astfel încât umezeala rămasă să se evaporeze. Temperatura ideală ar fi de cca. 25 de grade Celsius iar durata de timp de cca. 48 de ore sau mai mult, în funcție de cantitatea de lichid scursă și de natura acestuia. Dacă lichidul în cauză nu este apă, atunci trebuie să desfaci laptopul și să cureți zona afectată cu o substanță specială de curățare – mai multe despre acest lucru vei găsi la pasul următor.

Dacă nu se poate pune laptopul lângă o sursă de căldură, atunci acesta mai poate fi lăsat și într-un spațiu uscat, la temperatura camerei, însă pentru cel puțin 3 zile.

Atenție: nu interveni direct în procesul de evaporare, de exemplu nu folosi un foehn, pentru că fluxul de aer cald sau foarte cald va accelera procesul de pătrundere al umezelii în circuitele electronice ale laptopului, ceea ce va contribui la mărirea gradului de deteriorare.

Pasul 4 – Să apelezi la un service de laptop sau nu?


Urmând pașii anteriori, vei contribui la reducerea șanselor ca laptopul să aibă defecțiuni grave ca urmare a vărsării lichidului asupra acestuia, însă, în funcție de natura lichidului (apa, suc, cafea etc.), cantitatea de lichid vărsată și timpul în care s-a acționat, deseori cea mai favorabilă cale este apelarea la specialiști care să testeze funcționalitatea calculatorului și să efectueze eventuale reparații ale laptopului dinainte de punerea acestuia în funcțiune.

Dacă lichidul nu conține impurități și nici nu este de natură degradantă (exemplu:apă) iar cantitatea de lichid vărsată este neglijabilă, atunci sunt mari șanse ca laptopul să funcționeze fără să fie nevoie de o eventuală reparație, dacă pașii anteriori au fost efectuați în timp util. Deci, după trecerea perioadei de așteptare necesară dispariției lichidului și umezeli rămase încă în laptop, ai putea să apeși butonul de pornire și să vezi dacă acesta funcționează, însă tot există riscuri care ar putea fi eliminate dacă laptopul ar fi dus la un service de calculatoare.

Dacă lichidul conține impurități (suc, cafea etc.), atunci înseamnă că depuneri ale acestor impurități ar putea exista pe circuitele componentelor laptopului, caz în care vor trebui eliminate folosind o substanță de curățare a circuitelor, iar asta într-un timp cât mai scurt de la producerea evenimentului. Dacă este să faci acest lucru pe cont propriu, va trebui să desfaci laptopul și să curăți zonele în care există depuse impurității, apoi să-l lași cele 2-3 zile să se usuce, înainte de a iniția pornirea acestuia. Soluția recomandată în acest caz este însă ducerea laptopului la un service de calculatoare.

La ce te poți aștepta după ce ai urmat pașii?


Cazul ce mai bun este acela în care lichidul, de oricare fel ar fi acesta, nu a pătruns dincolo de tastatură sau de ecran, deci simpla scurgere a lichidului și apoi evaporarea eventualei umezeli este suficientă. De fapt, unele laptopuri sunt mult mai adaptate din acest punct de vedere, având o tastatură și un ecran care nu permit pătrunderea de lichide în interior.

Cazul mediu este acela în care lichidul a pătruns prin tastatură sau prin ecran și a luat contact cu circuitele acestuia. Probabil că unele elemente de circuit (rezistori, bobine ș.a.) au fost afectate de umezeală, însă acestea pot fi înlocuite cu un cost scăzut. Mai mult decât atât hard discul nu a fost afectat, deci este posibilă recuperarea datelor.

Cazul cel mai sever este acela în care lichidul a afectat critic placa de bază și/sau alte componente interne. Dacă hard discul sau solid-state discul se află printre componentele afectate, atunci unele date, dacă nu toate sau mare parte din ele, vor fi pierdute irecuperabil. În acest caz, costul de reparare, înlocuire componente, respectiv recuperare date, este unul ridicat, putând depăși peste jumătate din valoarea de cumpărare a laptopului (pentru un laptop de preț mediu).

Dacă componenta afectată este doar ecranul, atunci simpla înlocuire a ecranului va rezolva problema, iar acest lucru se face la un cost mult mai mic decât decât cel din cazul cel mai sever.

***

Scăparea de lichide asupra laptopului este un eveniment cu siguranță nefast. Acționarea rapidă pentru eliminarea electricității și poziționarea potrivită a laptopului pentru scurgerea rapidă a lichidului este de o importanță vitală, care duce la salvarea laptopului de o eventuală defecțiune sau, în orice caz, la micșorarea gradului de avarie al laptopului și al datelor. Dacă vrei să elimini sau să reduci riscul de agravare a stării laptopului, va trebui să duci laptopul la un service.

Ai scăpat lichide pe laptop? Ce ai făcut și care a fost rezultatul?

Credit foto: laptop-repairs-portsmouth.co.uk
- Anunțuri sponsorizate -