Cum accesezi meniul Opțiuni avansate de pornire (Advanced startup options) în Windows 10 și 8

Meniul Advanced startup options (ASO) - cunoscut și ca meniul cu opțiuni de bootare (Boot Options) - reprezintă centrul principal de reparare și diagnosticare Windows 10 și Windows 8. 


Meniul conține variate unelte prin care se pot rezolva problemele existente în Windows, permițând operații precum: resetarea Windows la starea originală, restabilirea sistemului pe baza unui punct de restabilire creat anterior, rezolvarea problemelor care împiedică bootarea normală, accesarea Windows-ului în Safe Mode ș.a.

Meniul apare automat după două reporniri eșuate consecutive, cauzate de erorile din Windows. Dacă se dorește accesarea manuală a acestuia, atunci va trebui să se folosească una dintre cele cinci metode prezentate în continuate.

(!) Notă:

Metodele 1, 2 și 3 pot fi aplicate doar dacă Windows-ul, deși întâmpină variate probleme ce se doresc a fi rezolvate, pornește și poate fi folosit.

Metoda 4 va face posibilă accesarea meniului cu opțiuni avansate de pornire din afara Windows-ului instalat pe PC, prin intermediul unui suport de instalare Windows 10 sau Windows 8.

Metoda 5 permite lansarea rapidă a meniului Advanced startup options, dacă acesta nu apare automat. Această metodă nu este aplicabilă pe toate calculatoarele, în plus, în majoritatea cazurilor, tasta de accesare a meniul va trebui să fie configurată din UEFI.

Metoda 1: Repornește calculatorul dând clic pe butonul Restart cu tasta Shift apăsată


Cea mai ușoară metodă de a lansa meniul Advanced startup options este apăsând tasta Shift în timp ce dai clic pe butonul de restartare a calculatorului, Restart.


Nu va conta dacă această operație se face după ce s-a făcut logarea într-un cont Windows sau din ecranul de logare, rezultatul va fi același pentru amândouă cazurile.

După repornirea calculatorului, se va afișa meniul cu opțiunile avansate de pornire, în locul bootării sistemului de operare.

Metoda 2: Repornește calculatorul din meniul cu setări de recuperare


În cadrului meniului Recuperare (Recovery) din Windows 10 și 8 se poate opta pentru repornirea sistemului pentru accesarea meniului Advanced startup options.

În Windows 10, dă clic pe butonul Start și apoi pe butonul Setări (Settings).


Du-te la Actualizare și securitate (Update & Security) → Recuperare (Recovery), iar din secțiunea Pornire avansată (Advanced Startup) dă clic pe butonul Repornire acum (Restart now).


În Windows 8 / 8.1 deplasează mausul în dreapta ecranului pentru a accesa meniul Charms.


Alege apoi opțiunea Modificare setări pentru PC (Change PC Settings).


Mai departe, în funcție de build-ul Windows 8, există două cazuri diferite de a iniția repornirea cu afișarea opțiunilor avansate de pornire:
  • prin accesarea ramurilor Update & Recovery → Recovery și apăsarea butonului Repornire acum (Restart now).
  • prin accesarea opțiunii General din meniul din partea stângă și efectuarea de clic pe butonul Repornire acum (Restart now), din cadrul secțiunii Advanced Startup, situat la sfârșitul opțiunilor de recuperare posibile.

Sistemul se va restarta, afișând meniul cu opțiunile avansate de bootare și pornire.

Metoda 3: Repornește calculatorul prin rularea unei comenzi Command Prompt


Meniul Advanced Startup Options poate fi accesat și ca urmare a executării unei comenzi în CMD, eventual prin intermediul instrumentului Executare (Run) – lansat prin apăsarea tastelor Windows + R.

Pentru deschide Command Prompt dă clic dreapta pe butonul Start, iar din lista cu opțiuni alege opțiunea Command Prompt (Admin).


Confirmă acordarea de drepturi de administrator și execută comanda următoare:
shutdown /r /o


Așteaptă ca programele deschise să se închidă și ca sistemul să se repornească, afișând meniul de depanare și diagnosticare Windows.

Metoda 4: Bootează de pe un suport de instalare (DVD / stick USB) Windows 10 /8 și optează pentru operația de reparare Windows


Dacă ai la dispoziție suportul de instalare Windows 10 sau Windows 8 atunci poți lansa Advanced startup options și de pe acesta. Această modalitate este utilă mai ales atunci când Windows-ul instalat pe calculatorul nu pornește și nici nu afișează acest meniu.

Inserează DVD-ul cu Windows în unitatea optică sau conectează stick-ul USB și setează din BIOS ca bootarea să se facă de pe acesta. O altă modalitate de a boota de pe suportul cu Windows este prin apăsarea tastei F8 la pornirea sistemului, care va afișa meniul de bootare rapidă, ce permite alegerea dispozitivului de stocare de pe care să se inițieze bootarea.

După bootarea de pe suportul de instalare Windows, va apărea meniul de configurare a limbii. Treci peste acest pas dând clic pe butonul Next. Va apărea apoi meniul prin care trebuie să se aleagă operația dorită, instalare sau reparare Windows, din care trebuie să alegi opțiunea Repair your computer, în locul opțiunii de instalare – Install now.


Meniul cu setări avansate de pornire va porni, iar din cadrul acestuia pot fi efectuate aceleași operații de recuperare care puteau fi făcut din cadrul aceluiași meniu, dar al Windows-ului curent instalat pe calculator.

(!) Notă:

Accesarea meniului Advanced startup options se mai poate face și din cadrul suportului de recuperare Windows, dacă un astfel de suport a fost creat anterior, când Windows-ul funcționa corespunzător.

Metoda 5: Apasă tasta de accesare directă Advanced Startup Options la bootare


Pe calculatoarele noi, care vin instalate prestabilit cu Windows 10 / Windows 8, există și posibilitatea de a accesa meniul cu setări avansate de pornire prin apăsarea tastei F11.

Această opțiune nu este suportată de calculatoarele cu BIOS, ci doar de cele cu UEFI – configurat pentru a accesa meniul ASO la apăsarea acestei taste.

Odată cu apăsarea acestei taste, Windows-ul nu va porni, ci va afișa meniul Advanced Startup Options, contribuind astfel la accesul rapid la instrumentele existente în acest meniu.

Operația este asemănătoare cu accesarea meniului cu opțiuni avansate de pornite în Windows 7, Vista și XP, prin apăsarea tastei F8 în timpul încărcării BIOS-ului.

***

Advanced Startup Options este un meniu care poate fi accesat în locul Windows-ului, din care se poate efectua operații de diagnosticare și reparare a sistemului de operare.

După accesarea acestuia prin intermediul oricare metode descrise mai sus și efectuarea operațiilor de reparare PC, poți să inițiezi pornirea normală a Windows-ului, alegând opțiunea Contiune din meniul principal, eventual să stingi calculatorul, alegând opțiunea Turn off your PC.