Cum dezactivezi Cortana din Windows 10

Cortana este asistentul digital personal bazat pe inteligență artificială (AI) inclus în Windows 10, care face posibilă interacțiunea cu utilizatorul la un nivel mult mai avansat decât era posibil în versiunile anterioare de Windows.

dezactivare Cortana

Întrucât Cortana are acces la multe dintre funcțiile sistemului de operare și la datele personale stocate pe calculator, plus că acesta este programat să înțeleagă activitatea efectuată de utilizator, se poate dori limitarea monitorizării activității offline și online și transmiterea de date și informații personale către Microsoft – caz în care va trebui dezactivat acest program.

Pentru a dezactiva Cortana va trebui să accesezi și să faci modificări în sistemul de regiștrii al Windows-ului. În continuare sunt descriși pașii pe care trebuie să-i faci pentru a efectua această operație.


Apasă tastele Ctrl și R pentru a deschide utilitarul Executare (Run) și în cadrul căsuței de căutare introdu regedit, apasă tasta Enter sau dă clic pe butonul OK, apoi confirmă accesarea cu drepturi de administrator.


Din gestionarul de regiștrii, Regedit, du-te la următoarea locație:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

De aici, pentru a dezactiva Cortana trebuie adăugat sau modificat un registru în folderul Windows Search.

Dacă acesta nu există în folderul Windows, atunci va trebui să îl creezi. Aplică următoarele instrucțiuni: dă clic dreapta pe folderul Windows, du-te la New → Key și introdu drept nume de cheie Windows Search.


Dacă în folderul Windows Search există registrul cu numele AllowCortana, atunci dă clic pe el, iar din fereastra care apare introdu valoarea 0 și salvează modificarea.

Altfel, dacă folderul Windows Search doar ce s-a creat sau dacă în acest folder nu există niciun registru cu numele AllowCortana, atunci acesta va trebui creat. Pentru crearea registrului, urmează instrucțiunile:
  • dă clic dreapta pe folderul Windows Search, du-te la New → DWORD (32-bit) Value și numește registrul creat AllowCortana;


  • deschide acest registru prin dublu clic și introdu valoarea 0, apoi confirmă salvarea.


Pentru ca modificarea să fie aplicată trebuie să repornești Windows-ul sau să te deloghezi din contul de utilizator și apoi să te loghezi din nou.

Odată dezactivat, în locul asistentului digital personal Cortana va apărea bara de căutare în Windows. Pentru a elimina și această bară – căutarea se poate face și din meniul Start – urmează pașii de mai jos.

Dă clic dreapta deasupra barei Search Windows, du-te la opțiunea Search și alege opțiunea Hidden, pentru a ascunde complet această bară sau alege opțiunea Show search icon, pentru a înlocui bara cu o pictogramă, economisind astfel spațiu în zona barei de activități.


Cum Cortana se dorește a fi un element de bază al sistemului de operare Windows se poate ca, odată cu aplicarea actualizărilor, Cortana să se reactiveze automat – fiind necesară reurmarea pașilor din acest tutorial pentru a aplica din nou dezactivarea.

Această metodă este o alternativă la metoda tradițională de dezactivare Cortana, care odată cu noile update-uri ale Windows 10 nu se mai poate aplica. Procedeul de dezactivare în acest caz este următorul: dă clic dreapta pe bara de căutare Cortana, dă clic pe butonul setări, apoi comută pe off starea Cortana.


După dezactivare, pentru a elimina și datele acumulate de Cortana de-a lungul utilizării trebuie să dai clic pe butonul Manage everything Cortana knows about me in the cloud și să elimini toate datele pe care nu le mai dorești să fie salvate în cloud apăsând butonul Clear.


Dezactivarea din sistemul de regiștrii (prima metodă) va duce la dezactivarea extinsă a programului Cortana, în timp ce dezactivarea din setări (cea de-a doua metodă) va fi una limitată. În ambele cazuri, Cortana poate rula în continuare în background.
- Anunțuri sponsorizate -