Cum repari Windows 10

Windows 10 oferă o gamă mai largă de instrumente de reparare a sistemului față de versiunile anterioare de Windows, ceea ce permite ca identificarea și depanarea automată a problemelor de sistem să se poate face direct din cadrul Windows-ului, fără să fie necesară folosirea unor unelte externe acestuia.


În continuare sunt enumerate metodele de bază care pot fi aplicate pentru repararea Windows 10, în cazul apariției unor erori care împiedică accesarea sistemului, eventual face dificilă folosirea sistemului.

Cum se accesează meniul cu opțiunile avansate de pornire (Advanced startup options)


Advanced startup options este un meniu creat separat de sistemul de operare, din care se pot aplica operații de reparare a Windows-ului, lansa Command Prompt, accesa Safe Mode ș.a. Meniul arată în felul următor:


Accesând opțiunile Troubleshoot →Advanced Options se va deschide meniul cu principalele instrumente de sistem sau operații de depanare - acestea sunt evidențiate în imaginea de mai jos.


Odată ce apare o problemă care face ca Windows-ul să nu poată să pornească, acest meniu va apărea de regulă automat, iar dacă nu, va trebuie să-l accesezi manual.

Pe scurt, pentru a accesa Advanced Startup Options în următoarele moduri:
  • apăsând tasta F11 la pornirea calculatorului – va funcționa doar pentru sistemele noi, cumpărate cu Windows 10 instalat.
  • bootând de pe suportul de instalare (DVD / stick USB) Windows 10 din care să alegi apoi opțiunea de reparare a sistemului și nu pe cea de instalare;
  • efectuând operația de repornire Windows dând clic pe butonul restart în timp ce se ține apăsată tasta Shift.

Pentru instrucțiuni detaliate legate de modul de accesare al meniului Advanced Startup Options și lista cu operațiile care se pot face din acesta citește Cum accesezi Advanced Startup Options și Ce poți face din Advanced Startup Options.

Notă:
Pentru toate operațiile de reparare prezentate în acest articol trebuie să accesezi meniul Advanced startup options, unele dintre ele se pot aplica însă și din Windows.

Metoda 1: Folosește Startup Repair pentru rezolvarea erorilor de pornire în Windows 10


Dacă Windows 10 nu mai poate porni normal, adică nu va mai fi afișat ecranul de logare, respectiv desktopul, prima opțiune de reparare a sistemului care trebuie folosită este Startup Repair.

Din meniul Advanced startup options alege următoarea ramificație de opțiuni: Troubleshoot (Depanare) → Advanced options → Startup Repair.

Windows-ul va iniția operația de diagnosticare a problemelor care împiedică pornirea normală a sistemului de operare, operație care va dura de regulă câteva minute.


Dacă problema nu este legată de bootarea Windows 10 sau dacă eroarea nu poate fi identificată și rezolvată, atunci se va afișa nu mesaj cu privire la acest lucru, caz în care, pentru continuarea procesului de reparare se poate urma celelalte metode prezentate în continuate.

Metoda 2: Scanează și repară fișierele corupte din Windows 10


Dacă Windows 10 bootează și pornește, însă acesta afișează imediat erori care duc la utilizarea dificilă a sistemului, eventual unele caracteristici nu pot fi folosite, atunci problema ar putea fi legată de existența unor fișiere Windows corupte, nedetectate la pornire Windows.

Pentru repararea Windows-ului în acest caz, va trebuie executată o comandă specifică în interpretorul de comenzi Windows.

Accesează meniul Advanced Startup Options și deplasează-te la TroubleshootAdvanced Options și alege opțiunea Command Prompt.

Tastează comanda de mai jos și apoi apasă tasta Enter.
sfc /scannow


Execuția comenzii va iniția scanarea integrității fișierelor Windows și repararea acestora, în cazul în care există fișiere corupte. Fiind vorba de un număr mare de fișiere de scanat, operația va dura o perioadă îndelungată.

Notă:
Această operație poate fi aplicată și din Windows: dă clic dreapta pe butonul de Start (sau folosește scurtătura de la tastatură Start + X) și alege opțiunea Command Prompt (Admin).


Scrie comandă amintită mai sus, apasă Enter și așteaptă finalizarea operației.

Metoda 3: Folosește System Restore pentru restabilirea sistemului la o stare anterioară


Prin intermediul System Restore, Windows 10 poate fi restaurat la o stare anterioară, salvată prin intermediul unui punct de restabilire. Punctele vor fi create automat la aplicarea unor operații care schimbă starea sistemului – instalarea unui program, modificarea configurației Windows etc – sau pot fi create manual de utilizator sau de programele folosite.

Pentru a aplica restabilirea, accesează meniul Advanced Startup Options, du-te la Troubleshoot → Advanced Options și alege opțiunea System Recovery.

După repornirea sistemului va trebui să introduci numele de utilizator și să introduci parola asociată acestui cont.

În ecranul care apare apoi va apărea interfața instrumentului de sistem System Restore, din care va trebui să alegi punctul de restabilire dorit (de regulă, punctele de restabilire ideale sunt ultimele două cele mai recent create), apoi inițiază și confirmă aplicarea acestei operații.


După efectuarea restabilirii, setările Windows și starea programelor instalate vor fi restabilite conform punctului de restabilire ales.

Dacă nu există niciun punct de restabilire creat anterior, atunci această metodă nu poate fi aplicată.

Notă:
Folosirea instrumentului de restabilire, System Restore, se poate face și din Windows. Scrie în consola de căutare a meniului Start textul „recovery”, iar din listă apărută alege opțiunea Recovery. Se va deschide panoul de control la secțiunea recuperare, din care, mai departe, trebuie să alegi Open System Restore și să urmezi pașii enunțați anterior.

Metoda 4: Scanează și repară hard discul de sectoarele defecte (bad sectors)


Dacă sistemul pornește și/sau funcționează greu, cauza ar putea fi existența unor sectoare defecte (bad sectors). Dacă acestea sunt de natură logică, sectoarele în cauză pot fi reparate, iar datele recuperate, altfel, dacă sectoarele sunt defecte fizic, atunci sectoarele nu vor putea fi reparate, însă vor putea fi izolate, pentru a nu afecta celelalte date stocate pe hard disc.

Pentru repararea sau izolarea sectoarelor bad, trebuie folosit instrumentul chkdsk rulat din Command Prompt.

Accesează Advanced startup options, du-te la Troubleshoot → Advanced options și din lista cu opțiuni alege Command Prompt.

Execută comanda chkdsk cu parametrul /f (pentru repararea sectoarelor defecte întâlnite) pentru fiecare partiție a hard discului - sintaxa este următoarea: chkdsk /f partiție:

Exemple:
chkdsk /f c:
chkdsk /f d:


Pentru a vizualiza lista cu partițiile hard discului și literele asociate acestora, execută comanda:
fsutil fsinfo drives

Aceste comenzi pot fi executate și din Command Prompt din Windows.

Dă clic dreapta pe butonul Start (sau apasă folosește scurtătura Start + X) și alege opțiunea Command Prompt (Admin).


Execută comanda chckdsk /f pentru fiecare partiție, în modul precizat anterior.

Pentru partiția Windows-ului, această operație nu se va putea face decât la pornirea sistemului de operare, deci va trebui să confirmi rularea acesteia la următoare pornire, apăsând tasta y (Yes), și apoi să repornești PC-ul pentru a iniția operația de scanare și reparare sectoare defecte.

Metoda 5: Elimină problemele existente în Windows 10 din modul de depanare, Safe Mode


Safe mode este prezent și în Windows 10, făcând posibilă repararea manuală a Windows-ului în cazul în care toate celelalte operații automate de reparare nu duc la niciun rezultat pozitiv.

Accesând Safe Mode, programele și serviciile externe Windows-ului sunt dezactivate, deci multe dintre problemele existente în Windows nu vor mai apărea în Safe Mode, caz în care se poate efectua depanarea sistemului.

Pentru a accesa Safe mode în Windows 10 accesează meniul Advanced startup options, du-te la Troubleshoot → Advanced Options, apoi alege opțiunea Startup Settings.

Sistemul va reporni și va afișa meniul cu setări de pornire avansate Windows, în care va exista și opțiunea Enable Safe Mode. Pentru alegerea opțiuni va trebui să identifici cifra corespunzătoare opțiunii, de regulă 4, și să apeși tasta F de acea cifră, de exemplu F4.


Din Safe Mode poți efectua variate operații de depanare, de exemplu:
  • dezinstalarea ultimelor programe instalate sau a programului care a dus la apariția erorii curente;
  • dezinstalarea ultimelor drivere instalate sau a driverului care a cauzat problema;
  • dezinstalarea ultimelor actualizări sau a actualizării care a afectat starea sistemului;
  • revocarea ultimelor setări aplicate sau a celei care este responsabilă de apariția erorii.

De regulă, ultimul program, update sau driver instalat, eventual setare aplicată este și cel/cea care cauzează probleme, deci, eliminarea acestuia/acesteia va duce și la eliminarea erorilor care au afectat starea sistemului.

Metoda 6: Resetează Windows 10 la starea originală


Dacă toate metodele precedente nu au dat niciun rezultat, atunci se poate opta pentru resetarea sistemului de operare la starea originală – inițială de după instalare, de dinainte de instalarea de programe și modificarea de setări.

Această opțiune are rolul de a substitui reinstalarea Windows-ului așa cum este cazul la versiunile anterioare de Windows. Operația se poate face cu păstrarea fișierelor personale salvate în partiția Windows sau cu ștergerea acestora.

Rezultatul va fi eliminarea tuturor programelor instalate ulterior după instalarea Windows, dar și resetarea configurației de folosire a sistemului, ceea ce înseamnă că va elimina și erorile curente ale sistemului.

Vezi în tutorialul Cum resetezi Windows 10 cum se face această operație.

***

Dacă Windows-ul nu poate porni sau meniul Advanced Startup Options nu poate fi accesat, eventual dacă nicio operație din acest meniu nu poate fi aplicată, atunci tot ce se mai poate face este instalarea din nou a Windows-ului.

Citește și:
Ce tip de licență de Windows 10 să cumperi, OEM, Retail, GGK sau Upgrade