Verificarea fisierelor de virusi online

Verificarea fisierelor de virusi este o buna practica pentru a tine sistemul protejat de nenumaratele amenintari care pot afecta calculatorul. Pentru a face acest lucru trebuie folosit un program de antivirus, insa pentru ca sunt foarte multe solutii de antivirus pe piata, uneori se poate intampla ca un anumit fisier sa fie detectat ca purtator de virus pe cand un altul sa nu detecteze nici o amenintare din partea acelui fisier. Daca dorim sa testam de virusi un fisier cu mai multi antivirusi - unii dintre ei performanti si activati cu licenta contra cost - atunci acest lucru poate deveni o problema pentru ca nu pot fi instalati mai multi antivirusi pe acelasi sistem, si in plus, ar insemna achizitionarea licentelor pentru fiecare antivirus instalat. Cum acest lucru nu este unul eficient din punct de vedere al timpului alocat si nici al costului, se mai poate folosi o alta metoda: verificarea de virusi a unui fisier in mediul online.

VirusTotal (www.virustotal.com) este o aplicatie web ce permite uploadarea unui fisier si verificarea acestuia de virusi folosind peste 50 de aplicatii de antivirus precum AVG, Avast, Avira, BitDefender, Comodo, ESET-NOD32, Kaspersky, MalwareBytes, McAfee, Panda si multi alti.

Pagina virustotal.com.

Mai mult decat atat platforma web permite si verificarea de virusi a fisierelor la care se fac trimitere de pe un site introdus prin adresa de internet a acestuia. Dimensiunea maxima acceptata in cazul in care se doreste verificarea unui fisier online este de 128 MB si sunt detectate amenintari atat destinate sistemului de operare Windows dar si celor mobile precum Android. Se mai pot scana si fisierele cu diferite formate care pot gazdui virusi precum documente PDF, Microsoft Office, cod JavaScript, arhive zip, imagini, flash, s.a.m.d.

Pentru testarea platformei am descarcat aplicatia de instalare Dropbox si am incarcat-o pe site pentru a o scana de virusi. Rezultatul a fost, cum se si astepta, fara detectarea vreunui virus.
Scanarea fisierului folosind 57 de programe de antivirus sugereaza  faptul ca fisierul este sigur si poate fi folosit fara probleme.

Daca dorim sa testam de virusi un fisier aflat pe internet inainte de a-l downloada atunci se selecteaza sectiuea 'URL' si se introduce link-ul catre sursa programului. Pentru a exemplifica am testat o aplicatie despre care am mai vorbit, WebBrowserPassView, care afiseaza parolele stocate in browser si poate fi detectat de unele programe antivirus ca fiind virus atunci cand programul executa decodificarea parolelor cu scopul de a le afisa. Rezultatul obtinut este afisat in imagine de mai jos.

Cele 62 de programe cu care s-a scanat fisierul nu au gasit nici-o amenintare.