Cum remediem eroarea 'procesul com.google.process.gapps s-a oprit'

Din pacate, procesul com.google.process.gapps s-a oprit”, acesta este mesajul de eroare apărut pe multe smartphone-uri și tablete cu Android, fie aleator, uneori chiar și imediat după pornirea telefonului sau tabletei, fie la accesarea unei aplicații ce se bazează pe serviciile care rulează și aparțin de Magazin Play sau Google Play - aplicație de unde poti descărca jocuri sau aplicații pentru Android.

Ecran cu eroarea com.google.process.gapps s-a oprit.
Din fericire, deși eroarea este foarte des întâlnită și una foarte enervantă în același timp, remedierea este una rapida, nefiind necesară neapărat resetarea soft-ului sau a setărilor. Aplicația responsabilă cu această eroare este Managerul de descărcare (Download Manager), iar modalitatea de remediere a problemei este prin reactivarea aplicației. Dacă eroarea apare doar la accesarea aplicației Google Play atunci puteți încerca mai întâi să ștergeți actualizările acestei aplicații și să le reinstalați, înainte de a reactiva managerul de descărcare.

Pentru reactivarea managerului de descărcări urmează pașii de mai jos.

1. Accesează Setări (Settings). 2. Accesează meniul Aplicații (Applications).


3. Deplasați-vă la secțiunea Toate (All) și căutați aplicația Managerul de Descărcare (Download Manager).


4. Dați Dezactivare (Disable), confirmați operația din fereastra de dialog apărută și apoi dați Activare (Enable).



5. Verificați dacă mai apare mesajul de eroare, dacă da, atunci dați clic și pe Opriți forțat, apoi pe Goliți memoria cache și Ștergeți datele.

În cazul în care aplicația Manager de Descărcare (Download Manager) nu apare în lista din secțiunea cu toate aplicațiile atunci apăsați butonul din dreapta sus de la aceași locație și dați clic pe Resetați preferinte aplicații (Reset App Preferences).

Dacă ai urmat toți pașii anterior menționați, va dispărea mesajul cu „Procesul com.google.process.gapps s-a oprit” (Unfortunately, the process com.google.process.gapps has stopped, în engleză), dar există situații când problema reapare la următoarea repornire a sistemului. O posibilă cauză a acestui lucru fiind dată de actualizarea sistemului la o versiune apărută recent, căreia aplicațiile din Google Play nu-i sunt încă compatibile în totalitate.

Citește și despre de ce apare și cum să rezolvi o altă eroare comună pe telefonul sau tableta cu Android: Spațiul de stocare este insuficient pentru descărcarea aplicației, deși există suficient spațiu liber.

În cazul în care problemă persistă chiar și după aplicarea procedurilor de mai sus, sunt mari șanse ca aceasta să aibă legătură cu starea serviciilor Google Play, caz în care trebuie să urmezi și instrucțiunile din articolul Cum rezolvi eroarea Servicii Google Play s-a oprit - în special punctele 2, 3 și 4.

Ai urmat pașii menționați, îți mai apare mesajul?
- Anunțuri sponsorizate -