Cum se șterge folderul Windows.old in Windows 10, 8, 8.1 și 7

Windows 10 a devenit rapid unul dintre cele mai folosite sistemele de operare, iar acest lucru se datorează și faptului că a existat posibilitatea gratuită de a face upgrade de pe o versiune mai veche la noua versiune, posibilitate care a fost doar temporară. Odată cu efectuarea upgrade-ului, datele vechiului sistem de operare Windows rămân salvat pe aceași partiție, acestea se găsesc în folderul Windows.old.

În multe cazuri acest folder este complet inutil în noul sistem de operare, ocupând spațiu de stocare care poate depăși uneori 10-20GB, scăzând totodată și din timpul de accesare al fișierelor Windows 10.

În tutorialul curent vei afla cum se șterge windows.old în Windows 10. Tutorialul este valabil și în cazul în care s-a făcut upgrade la o altă versiune de Windows, de exemplu Windows 8, 8.1 sau 7, când folderul Windows-ului vechi va fi salvat fie în folderul Windows.old sau un duplicat al acestuia precum C:\Windows.old.(1) , fie în folderul Windows.old000.

Ce trebuie să știi


Folderul Windows.old are rolul de a salva o copie de siguranță a unei versiuni mai vechi de Windows, atunci când de la acesta se migrează pe o versiune mai recentă. Existența acestuia va face posibilă revenirea la vechiul sistem, în cazul în care utilizatorul consideră că acesta îi este mai potrivit, sau există probleme de compatibilitate a unor programe instalate pe vechiul sistem pe cel nou.

Folderul nu poate fi șters întotdeauna prin operația de ștergere
, uneori va fi nevoie de alocarea de drepturi de administrator, plus că anumite fișiere ar putea să rămână neșterese pentru că sunt folosite de actualul Windows. Pentru eliminarea în siguranță a vechiului sistem de operare Windows, va trebui să efectuați ștergerea din cadrul sistemului și nu prin ștergerea forțată a fișierelor asociate acestuia, care ar presupune ulterioare operații în sistem din care să rezulte, în sfârșit, eliminarea completă de pe hard disc.

Înainte de a face ștergerea, copiază datele importante din acest folder, pe care nu vrei să le pierzi, la o altă locație de pe hard disc, altfel acestea vor fi șterse definitiv.


Ștergere folder Windows.old – cum se face? [Recomandat]


Toate datele salvate în folderul Windows.old sunt inregistrate ca un tot unitar ce aparție unei versiuni anterioare de Windows. Eliminarea acestuia se face prin intermediul uneltei de curățare disc (Disk Cleaner). În continuare vor fi ilustrați pași care trebuie făcuți.

Du-te la Computer, dă clic dreapta pe partiția care conține folderul Windows.old (adică cea care conține Windows-ul upgradat) și alege opțiunea „Properties”. Din fereastra cu proprietăți efectuează clic pe butonul „Disk Cleanup”.


Așteaptă terminarea operației de scanare a datelor care pot fi eliminate în siguranță.


Dă clic pe butonul „Clean up system files” (Curăță fișiere de sistem) și așteapă din nou ca procesul de scanare să se termine.


Din fereastra care apare, din lista cu tipuri de fișiere care să fie eliminate, bifează opțiunea „Previous Windows Installation(s)” (Instalări anterioare de Windows) și debifează toate celelalte opțiuni, eventual bifează doar tipurile de date pe care dorești să le elimini.


Confirmă realizarea operației de ștergere permanentă a fișierelor versiunii anterioare de Windows și așteaptă ca procesul să se finalizeze.

Folderul Windows.old sau Windows.old000 ar trebui să dispară, ceea ce înseamnă că pe partiția cu Windows va fi mai mult spațiu liber disponibil iar sistemul de operare va funcționa mai rapid.

Ștergerea manuală a directorului Windows.old [Soluție alternativă]


Dacă eliminarea versiunii anterioare de Windows nu se poate face în modul descris mai sus, adică nu există sau este dezactivată opțiunea „Previous Windows Installation(s)” din lista cu elemente care să fie curățate de pe hard disc, atunci eliminarea folderului va trebui făcută manual.

Motivul pentru care se întâmplă acest lucru ar putea fi pentru că ai șters o parte din fișierele conținute însă au rămas fișierele care nu mai pot fi eliminate prin operația de șteregere normală, de exemplu poate apărea eroarea „C:\windows.old\Windows\WinSxS – Access is denied.”. Pentru a le elimina și pe acestea de pe hard disc trebuie să obții drepturi depline asupra datelor. Pentru a face acest lucru urmează pașii:

Apasă meniul de Start, scrie cmd, și pe programul care va fi afișat dă clic dreapta și alege opțiunea „Execută ca Administrator” (Run as Administrator).

Se va deschide linia de comandă a Windows-ului, cu drepturi depline asupra sistemului, în care va trebui să întroduceți următoarea comandă (modificând litera de partiție dacă este cazul):

takeown /F C:Windows.old /R /D Y

Dacă partiția în care există Windows.old nu este C, atunci va trebui să modificați C:/Windows.old din exemplu cu litera de partiție corespunzătoare, de exemplu D:/Windows.old.

Comanda va aloca drepturi de ștergere asupra tuturor fișierelor ce aparțin folderului Windows.old. Mai departe, deplasează-te la locația folderului, selectează-l și apasă tastele Shift + Delete, pentru a iniția ștergerea permanentă.

***

Ai urmat instrucțiunile din tutorial? Scrie mai jos dacă ai reușit să elimini folderul sau ce erori sau dificultăți ai avut.