Cum se face o captură de imagine la un cadru dintr-un videoclip în VLC

Ți s-a întâmplat vreodată să vizionezi un video și la un moment dat să vezi un cadru pe care să vrei să-l salvezi sub forma de imagine? Pentru a face asta, nu trebuie să ai neapărat un program de editare video, playerul VLC este suficient. Urmează pașii de mai jos și obține imaginea dorită din cadrul videoclipului/filmului, simplu și rapid, fără să trebuiască să ai cunoștințe de editare video.

VLC este un player gratuit foarte popular, compatibil cu mai multe sisteme de operare și cu foarte multe funcții care nu doar că face posibilă redarea de conținut video dar și oferă câteva unelte care vin în ajutorul utilizatorului în variate situații. Una dintre aceste unelte este și instrumentul de creare de capturi de imagine (snapshot) asupra conținutul video redat în program.

 Mai jos sunt prezentate două metode prin care poți realiza această operație în VLC.

Pasul inițial – Încarcă videoclipul în player


Dacă nu ai instalat VLC pe calculator, va trebuie să-l descarci de pe site-ul oficial și să-l instalezi.

Pentru încărcarea și redarea unui video în program du-te la Media → Open File sau apasă scurtătura de la tastatură Ctrl + O, apoi deplasează-te la locația sursei fișierului video și apasă butonul Open.

Înainte de a aplica oricare dintre metodele de mai jos, derulează videoclipul la secvența dorită – sau în proximitatea acesteia.

Metoda 1 - Prin intermediul unei scurtături


Dacă vrei rezultate imediate, tot ce va trebui să faci este apeși scurtătura Shift + S în Windows, Ctrl + Alt + S în Linux, sau Command + Alt + S în MAC OS X, în timp ce videoclipul este fie în derulare, fie pus pe pauză la un anumit cadru. Același lucru se poate face și din meniul Video → Take snapshot.

Important de spus este că nu se poate selecta cu exactitate un anumit cadru, pentru că intervalul minim de derulare rapidă din bara de derulare a playerului este de maxim o secunda, iar într-o secundă pot exista și peste 20 de cadre de imagine. Deci, pentru o mai bună precizie, folosește cea de-a două metodă.

Metoda 2 - Prin intermediul panoului de controale avansate


Această metodă permite o mai bună precizie în selectarea cadrului dorit. În program, dă clic pe View și activează - dacă nu este deja activat - controalele avansate. Vor fi adăugate patru noi butoane care pot fi folosite asupra conținutului vizualizat, pe lângă cele de baza existente în program (redare, oprire, pauză ș.a.).

Activare butoane de control avansat.
Butoane de control video avansat.
Folosește butonul de derulare înainte cadru cu cadru (frame by frame) - adică cel cu numărul 1 din imaginea de mai jos - pentru a selecta cu exactitate cadrul dorit din conținutul video. Odată ce ești poziționat la cadrul respectiv, pentru efectuarea capturii ecranului poți să aplici fie prima metodă, fie să dai clic pe butonul de efectuare captură de imagine - butonul cu numărul 2.

1. Mutare la următorul cadru.
2. Efectuare screenshot.

Unde va fi salvată captura de imagine efectuată?


Screenshot-ul va fi creat în folderul cu fotografii al sistemului de operare, localizat astfel:
  • în Windows: My Documents\My Pictures\ pentru Windows 7 și Libraries\Pictures\ pentru Windows 8 și Windows 10
  • în MAC OS X: Desktop/
  • în Linux: HOME/User/Pictures/
Pentru modificarea locației de salvare, dar și a formatului de imagine în care să se exporte screenshot-ul, deplasează-te la Tools → Preferences → Video.

Modificare setări pentru screenshot-uri (snapshots).
***

Asta este tot. Urmând oricare dintre metodele menționate, vei putea să creezi oricând capturi de imagine cu anumite cadre din videoclipurile pe care le vizionezi în VLC.