Ce operații poți efectua din cadrul meniului Advanced startup options din Windows 10 și 8

Meniul Opțiuni avansate de pornire (Advanced startup options) reprezintă centrul de reparare, recuperare și diagnosticare a PC-ului în Windows 10 și Windows 8. Meniul mai este cunoscut și sub numele de Boot Options, iar în Windows 8 mai este denumit și Windows Recovery Environment (WinRE).

Meniul Advanced startup options

Acesta este un înlocuitor cu mai multe instrumente disponibile al meniului System Recovery Options prezent în Windows 7 și Vista, care se accesează prin apăsarea tastei F8 la pornirea PC-ului, după ce s-a efectuat încărcarea BIOS / UEFI.

În acest articol sunt prezentate toate operațiile care se pot face din cadrul meniului și informațiile importante pe care trebuie să le știi despre aplicarea acestora.


Despre meniul Advanced startup options


Meniul cu opțiuni avansate de pornire conține o colecție de unelte de sistem prin care se face posibilă rezolvarea erorilor Windows, iar în cazul în care acestea nu pot fi identificate și depanate, atunci se poate realiza, de asemenea, resetarea sistemului la starea inițială (adică reinstalarea), repararea precedurii de bootare Windows, restabilirea la o stare anterioară ș.a.

Tot din cadrul acestuia se poate accesa interpretorul de comenzi, Command Prompt, și accesa Windows-ul în Safe Mode, lucru care face posibilă diagnosticarea manuală a sistemului, în cazul în celelalte operații nu pot fi aplicate sau nu se doresc a fi aplicate.

Meniul va putea fi accesat independent de sistemul de operare, deci chiar dacă Windows 10 sau Windows 8 nu pornește normal, folosind instrumentele din Advanced startup options se poate efectua repararea Windows-ului.

Cum accesezi Advanced startup options


Există mai multe modalități prin care se poate accesa meniul Advanced startup options. În articolul Cum se accesează meniul cu opțiuni avansate de pornire am enumerat 5 astfel de modalități, primele trei putând fi aplicate doar dacă Windows bootează și pornește normal, iar celelalte două putând fi aplicate din afara Windows-ului instalat, în cazul în care există probleme la pornirea Windows.

Folosește oricare dintre metodele prezentate în tutorial pentru a accesa Advanced startup options.
De regulă, dacă Windows-ul nu poate porni normal de două ori la rând, se va rula automat instrumentul reparare a pornirii în Windows, eventual se va afișa meniul Advanced startup options.

Cea mai rapidă metodă de a accesa acest meniu este prin apăsarea butonului Reset – pentru resetarea PC-ului – în timp ce se ține apăsată tasta Shift. PC-ul se va reseta și va afișa la pornire meniul Advanced startup options, în loc să booteze sistemul de operare Windows.

 → Opțiunile din meniul principal Advanced startup options


Odată accesat, meniul Advanced startup options arată în felul următor:


Opțiunea Use a device va apărea doar dacă sistemul folosește UEFI și nu BIOS.

Adițional, dacă pe sistem mai există instalat încă un sistem de operare – dual mode – respectiv multiple sisteme de operare, atunci în listă va mai apărea și opțiunea Use another operating system.

Accesarea meniului nu va avea niciun efect asupra sistemului, acesta având rolul de a expune o serie de operații și instrumente care pot fi folosite pentru a repara, restaura și diagnostica sistemul de operare.

Mai jos sunt prezentate toate opțiunile și instrumentele existente în meniul Advanced startup options (Opțiuni avansate de pornire)


1. Continue: Exit and continue to Windows 10/ 8.1/ 8


Va închide meniul Advanced startup options și va reporni PC-ul, bootând și pornind Windows-ul în modul normal.

Această opțiune nu va avea niciun efect asupra stării curente a Windows-ului, deci nu va iniția vreo operație de rezolvare a problemelor. Rolul opțiunii este acela de a permite accesarea rapidă a Windows-ului după ce s-au rezolvat problemele existente, folosind instrumentele disponibile.

Dacă Windows-ul nu a putut porni cu succes (de exemplu datorită unei căderi de tensiune), acest meniu va apărea automat, caz în care, dacă este pentru prima dată când meniul apare, opțiunea Continue este și o modalitate de a închide meniul și a continua pornirea sistemului de operare.

2. Use a device: Use a USB drive, network connection, or Windows recovery DVD


În cazul în care sistemul folosește UEFI, atunci va apărea în meniul principal și această opțiune.

Rolul acesteia este de a permite bootarea de pe variate suporturi de stocare existente sau atașate la calculator, de exemplu: DVD, BD (Blu-Ray Drive), stick USB, sau resurse de bootare existente în rețea.

Această opțiune trebuie folosită pentru a executa programe bootabile sau pentru a boota sisteme de operare live, prin care se poate efectua diagnosticări avansate, recuperări de date de pe partiția Windows-ului și devirusarea sistemului. De asemenea, poate fi folosită pentru a boota de pe suportul de recuperare Windows.

3. Troubleshoot: Reset your PC or see advanced options


Accesarea opțiunii Troubleshoot (Depanare) va deschide un meniul principal din cadrul căruia pot fi lansate toate instrumentele de reparare, restaurare și diagnosticare a sistemului. Cu alte cuvinte, acest meniul este acela pe care trebuie să-l accesezi pentru rezolvarea problemelor prezente în Windows.

Meniul conține următoarele opțiuni: Reset your PC și Advanced Tools.

Pe lângă cele două opțiuni, dacă sistemul este UEFI, atunci va mai apărea și opțiunea UEFI Firmware Settings, din care este posibilă efectuarea unor schimbări de configurare UEFI.

Opțiunile existente în această secțiune vor fi detaliate ulterior în acest articol.

4. Turn off you PC


Această opțiune are rolul de a închide calculatorul, fie după ce s-au efectuat toate operațiile de reparare Windows, fie dacă nu se poate repara Windows-ul, iar aceasta nici un poate porni, afișând deci meniul Advanced startup options.

 → Opțiunile din meniul Troubleshoot (Depanare)



1. Reset this PC: Lets you choose to keep or remove your files, and then reinstalls Windows


Permite resetarea Windows-ului la starea originală în două moduri. Cu păstrarea fișierelor personale (poze, videoclipuri, documente, melodii etc), caz în care toate fișierele stocate în partiția Windows-ului vor fi păstrate, însă Windows-ul va fi reinstalat. Sau fără păstrarea datelor personale, caz în care inclusiv datele personale de pe partiția în care este instalat sistemul de operare vor fi eliminate.

În Windows 10, alegerea modului de resetare dintre cele două se face din cadrul opțiunii Reset this PC, în timp ce în Windows 8.1 și 8 aceste două opțiuni apar separat – Refresh your PC și Reset your PC.

Prima opțiune este utilă atunci când Windows-ul afișează erori, întâmpină variate probleme, funcționează greu, există probleme de executare a unor programe etc., drept pentru care se dorește resetarea configurației Windows, nu și pierderea datelor.

A doua opțiune este utilă atunci când calculatorul în cauză se dorește a fi dat altcuiva, vândut sau aruncat, permițând astfel eliminarea tuturor fișierelor personale din partiția cu sistemul de operare.

2. Advanced Options


Va deschide un nou meniu ce conține instrumentele de bază de restabilire și diagnosticare a Windows-ului. Opțiunile acestuia sunt detaliate în continuare.


 → Opțiunile din meniul Advanced Options



1. System restore: Use a restore point recorded on your PC to restore Windows


Alegerea acestei opțiuni va duce la executarea instrumentului System Restore, ce permite restaurarea Windows-ului la o stare din trecut, salvată prin crearea unui punct de restabilire.

Accesarea instrumentului System Restore din meniul cu opțiuni avansate de pornire va face ca operația de restaurare să fie posibilă chiar și dacă Windows-ul nu mai poate porni, lucru ce nu este posibil în versiunile anterioare de Windows.

Dacă problema pe care o ai la Windows ține de sistemul de regiștrii sau de drivere, atunci această opțiune este una crucială pentru repararea calculatorului, dacă există un punct de restaurare a sistemului creat anterior.

Citește mai multe despre System Restore și punctele de restabilire în Windows.

2. System Image Recovery: Recover Windows using a specific system image file


Permite restabilirea Windows-ului la starea în care era atunci când a fost creată o imagine copie a acestuia.

Spre deosebire de operația de resetare, recuperarea printr-o imagine permite restabilirea Windows-ului la o anumită stare, nu neapărat cea inițială Windows, adică cu includerea setărilor, programelor instalate și fișiere existente în Windows la un moment dat, ceea ce face ca utilizatorul să aibă un control mai mare asupra restaurării sistemului.

Dacă nicio altă metodă nu dă rezultate, această metodă garantează posibilitatea restabilirii Windows-ului, însă doar dacă se creează anterior o imagine a Windows-ului în starea în care se dorește a fi restabilit ulterior.

3. Startup Repair: Fix problems that keep Windows from loading


Prin intermediul acestei opțiuni este posibilă rularea automată a unei proceduri de eliminare a problemelor ce împiedică pornirea Windows, de exemplu, erorile cauzate de fișierele Windows lipsă sau cele din care rezultă apariția ecranului albastru.

Dacă Windows 10 și Windows 8 nu pornește, această operație ar trebuie să fie prima opțiune de aplicat pentru repararea sistemului.

4. Command Prompt: Use Command Prompt for advanced troubleshooting


Permite folosirea interpretorului de comenzi Windows pentru lansarea de comenzi care să ducă la diagnosticarea și repararea Windows într-un mod care nu ar fi cu putință prin intermediul celorlalte opțiuni.

Accesarea opțiunii va deschide consola Command Prompt, care va putea executa aproape toate comenzile acceptate în CMD rulat normal în Windows.

O mențiune importantă este că partiția rădăcină în care CMD rulează nu va fi ce-a de bază a Windows-ului instalat, ci a unei partiții adiționale Windows-ului, de 350 MB, deci litera asociată partiției cu Windows (aceasta este de regulă C:) va corespunde unei alte partiții, nu a celei cu sistemul de operare.

5. Startup Settings: Change Windows startup behavior


Va reporni sistemul și va afișa meniul Startup Settings, meniu asemănător cu cel afișat în Windows 7, Vista și XP ca urmare a apăsării tastei F8 la pornirea calculatorului, în timpul bootării sistemului de operare.

Din acest meniu se poate alege modul în care să se facă bootarea Windows-ului. Cea mai importantă opțiune este aceea care permite accesarea Windows-ului în Safe Mode. Alte moduri posibile de pornire sunt: cu redare video în low-resolution, de depanare Windows, de jurnalizare a operațiilor, de dezactivare a repornirii automate la întâlnirea unei erori de pornire ș.a. - în imaginea de mai jos sunt afișate toate opțiunile posibile.


Fiecare opțiune din listă are un număr de identificare. Pentru a accesa opțiunea respectivă apasă tasta F plus numărul de identificare, de exemplu, F4 pentru a accesa Windows-ul în Safe Mode sau F10 pentru afișarea mai multor opțiuni.

6 . UEFI Firmware Settings: Change Settings în your PC’s UEFI Firmware


UEFI este un înlocuitor pentru BIOS, menit să elimine limitele existente ale acestuia. Dacă sistemul folosește UEFI, atunci va apărea și această opțiune în cadrul meniului Troubleshoot (Depanare).

Prin intermediul acestei opțiuni, este posibilă repornirea sistemului cu accesarea meniului UEFI – operație care poate fi făcută și manual la pornirea sistemului.

***

Meniul cu opțiuni avansate de pornire (Advanced startup options) este disponibil în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 8. Acesta conține aproape toate opțiunile existente în meniul de recuperare prezent în versiunile mai vechi, plus alte câteva opțiuni mai noi și mai avansate, ceea ce face ca meniul să devină mult mai eficient în depanarea și diagnosticarea sistemului de operare.

Cunoașterea operațiilor care pot fi aplicate din cadrul meniului este un lucru util oricui, mai ales că se poate opta pentru resetarea Windows-ului în locul reinstalării acestuia de la zero - operație care se poate iniția rapid și care se va face automat.

Citește și:
Cum resetezi Windows 10
Cum elimini irecuperabil datele de pe hard disc, împreună cu Windows-ul
- Anunțuri sponsorizate -