Resetare Windows 10 la starea inițială (din fabrică) a sistemului

O caracteristică nouă introdusă în Windows 10 este aceea a resetării sistemului de operare la starea inițială, de dinainte de utilizarea și configurarea acestuia de către utilizator. Această operație este asemănătoare acelei de revenire la setările din fabrică, care există pe telefoane, tablete și variate alte gadget-uri.

Resetare Windows 10

Utilizatorul poate opta așadar pentru resetarea Windows 10 în cazul în care acesta nu mai funcționează la parametrii normali, merge prea lent sau apar erori de variate tipuri. În acest mod se elimină necesitatea de a reinstala sistemul de operare – operație care necesită prezență și ghidare din partea utilizatorului, în plus, poate fi în unele cazuri și contra cost.

Află în continuare două moduri de a aplica resetarea sistemului de operare Windows 10: din cadrul sistemului, dacă acesta poate fi accesat, sau din cadrul meniului de recuperare (Recovery Mode), dacă Windows a devenit inaccesibil.

Cum se face resetarea la starea inițială a sistemului de operare Windows 10 – în cazul în care Windows-ul poate fi accesat și utilizat


Pentru a iniția operația de resetare a Windows 10 urmează instrucțiunile prezentate mai jos.

Accesează meniul de Start și deplasează-te la Setări (Settings) → Actualizare și securitate (Update & security) → Recuperare (Recovery) → Resetați acest PC (Reset This PC) → Începeți (Get started).




Din fereastra care apare se poate opta ca resetarea să se facă cu păstrarea datelor stocate în partiția în care este instalat sistemul de operare, de exemplu pozele din folderul Pictures, videoclipurile din folderul Videos, documentele salvate în folderul Documents sau cele descărcate de pe internet sau, din contră, resetarea să se facă împreună cu ștergerea tuturor datelor ce nu aparțin de Windows.


Dacă problema care a făcut să fie necesară resetarea Windows-ului ține de configurarea sistemului, atunci opțiunea potrivită este „Păstrați fișierelor mele” (Keep my files), altfel, dacă problema este una mai avansată, opțiunea recomandată este „Eliminați tot” (Remove everything), care va reseta configurația și setările Windows-ului și totodată va șterge și toate fișierele salvate în partiția Windows-ului care sunt externe sistemului.

Odată inițiată operația de resetare, aceasta va dura o o perioadă mare de timp, în orice caz, va dura mai puțin decât în cazul reinstalării Windows-ului. În plus, nu va fi necesară atenție din partea utilizatorului, operația efectuându-se automat.

Resetarea se va face automatizat, deci nu va mai fi nevoie de partiționarea, reformatarea sau instalarea driverelor, așa cum era nevoie dacă se instala din nou Windows-ul.

Restaurare Windows 10 din modul de recuperare – în cazul în care Windows-ul nu poate fi accesat și folosit


Dacă Windows-ul nu mai poate fi accesat și deci nu se poate aplica resetarea din cadrul acestuia, atunci resetarea se mai poate face și din cadrul meniului de depanare și recuperare (Windows Recovery Environment) care apare automat la prezența unor erori critice care împiedică funcționarea normală a sistemului de operare.

Du-te la Troubleshoot → Reset this PC → Remove everything (sau Keep my files, dacă în partiția cu Windows există date care se doresc a fi recuperate).




Va trebui apoi să introduci datele de logare pentru a confirma faptul că ești un utilizator cu drepturi depline asupra sistemului, apoi să confirmi operația de resetare apasând butonul Reset.


Pe lângă resetarea Windows 10, se poate alege inclusiv modul în care să fie șterse datele externe sistemului de operare, în cazul în care s-a optat pentru resetarea cu ștergerea tuturor datelor. Mai exact, poți opta pentru ștergerea simplă a datelor (Just remove my files), existând posibilitatea ca acestea să fie recuperate, sau ștergerea definitivă a datelor (Fully clean the drive), efectuată prin rescrierea datelor respective cu altele, făcând deci imposibilă recuperarea acestora.


Dacă dorești să dai calculatorul altcuiva, eventual să-l vinzi, atunci trebuie să aplici ce-a de-a doua opțiune - care va dura și o perioadă mult mai mare decât prima.

Alege deci și modul de resetare și apoi confirmă operația de resetare cu ștergerea datelor în modul ales.


***

În concluzie, posibilitatea resetării Windows 10 este una foarte utilă – la nevoie utilizatorul poate alege această opțiune în locul reinstalării Windows-ului, ceea ce nu se poate spune și despre versiunile anterioare de Windows.

Există însă și cazuri în care această operație nu mai poate fi aplicată, de exemplu atunci când integritatea Windows-ului este grav afectată, caz în care va fi necesară reinstalarea de la zero a sistemului de operare sau restaurarea unei copii de restabilire a Windows-ului, dacă o astfel de copie a fost creată după ce Windows-ul curent al calculatorului a fost instalat, eventual și configurat în modul dorit.

Citește și:
Cum ștergi irecuperabil datele de pe hard disc, cu tot cu sistemul de operare
Ce sunt sectoarele defecte (bad sectors) și cum le rezolvi