DEX și DOOM: ce sunt și cum trebuie să fie folosite

Limba română are multe surprize, deci pot fi dese cazurile când pentru a te asigura că vorbești, scrii sau te exprimi corect va trebui să consulți un manual sau o resursă oficială de documentare - un fel de ghid de folosire al limbii române.

DEX-ul (Dicționarul explicativ al limbii române) este una dintre primele resurse care trebuie consultate, însă este aceasta suficientă? Răspunsul este nu, mai trebuie consultat și un alt dicționar al limbii române, asemănător cu DEX-ul, și anume DOOM-ul.

Ce este DEX-ul, ce este DOOM-ul, care este diferența dintre ele și cum pot fi folosite pentru o vorbire corectă vei afla în continuare citind acest articol.

DEX-ul este un dicționar în care vor fi listate toate cuvintele care sunt frecvent folosite în limba română. Dacă în vorbirea curentă apare un nou termen/cuvânt, care nu există în DEX, iar folosirea acestuia persistă în timp, atunci acesta va fi adăugat automat în DEX în forma care este folosit (pronunțat și scris). Scopul este ca atunci când o persoană ia contact cu acesta, să poată să găsească în DEX explicația/sensul cu care este folosit.

DOOM-ul, de la Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, este un dicționar normativ, adică specifică cum se folosește corect limba română și care sunt cuvintele care fac parte din bagajul oficial al limbii române. Ortografic se referă la ansamblu de reguli care stabilesc scrierea corectă a cuvintelor unei limbi și aplicarea practică a acestor reguli; ortoepic, la ansamblul de reguli proprii unei limbi care privesc pronunțarea corectă (literară) a cuvintelor; iar morfologic, care se referă la studiul părților de vorbire și al flexiunii - studiul formelor cuvintelor.

Nu orice cuvânt care este folosit într-o anumită măsură în vorbirea populară (de exemplu cuvintele noi, regionalismele ș.a.) există sau vor apărea în DOOM, ci doar acelea care s-au întipărit foarte bine în vorbirea curentă și nu au cum să dispară prea curând, plus că uneori acesta fi adaptat astfel încât să respecte regulile internet specificie limbii.

Diferența dintre DEX și DOOM este una substanțială, deci trebuie să fie făcută o delimitare clară între cele două. DEX = listă cu sensurile/definițiile cuvintelor folosite de un număr mare de vorbitori; DOOM = listă cu toate cuvintele și formele derivate ale acestora, specifice limbii române. În DEX pot apărea cuvinte care nu există în DOOM, deci dacă un cuvânt există în DEX asta nu înseamnă ca acesta există în bagajul lexical al limbii, ci doar că este popular folosit - așadar este folosit greșit în vorbirea oficială/literară.

Pentru a afla sensul unui cuvând trebuie să-l cauți în DEX (poți face acest lucru și online, vezi dexonline.ro), însă pentru a vedea forma corectă a unui cuvânt sau dacă un cuvânt există în limba română literară - adică limba corectă - va trebui să consulți neapărat DOOM-ul. Deocamdată DOOM-ul nu are o versiune online, deci va trebui să folosiți varianta tipărită.
- Anunțuri sponsorizate -