Cum afli câtă memorie RAM ai la calculator

Memoria RAM este a doua componentă, după procesor, care determină performanțele unui calculator în activitățile generale care se fac în sistem, fapt pentru care se poate dori deseori aflarea cantității de memorie RAM instalată pe calculator.

Modalitățile de a vedea câtă memorie RAM are calculatorul este fie prin intermediul interfețelor cu informații despre componentele calculatorului, fie folosind un program care va afișa informații mai aprofundate legate de PC și starea acestuia.

Cea mai simplă modalitate de a află câtă memorie RAM există instalată pe calculator este prin accesarea My Computer(sau Computer în Windows 8 și 10), clic dreapta în spațiu liber și selectarea opțiunii Proprietăți (Properties). Din fereastra care apare poate fi văzută capacitatea memoriei RAM disponibilă pe calculator.


Mărimea memoriei RAM mai poate fi aflată și din secțiunea Hardware Resources/Memory a utilitarului Informații sistem (System Information), vezi cum în tutorialul Cum vezi toate detaliile despre calculator și Windows, sau prin deschiderea Managerului de activități (Task Manager) - care va fi deschis prin apăsarea tastelor Ctrl + Alt + Delete și va afișa în secțiunea Performanță (Performance) memoria utilizată din întreaga memorie instalată pe calculator.

Dacă calculatorul este pe 32 de biți, sistemul va putea folosi cel mult 4 GB din memoria RAM, restul fiind neutilizabili. În acest caz, pentru a putea folosi întreaga memorie RAM trebuie să se instaleze un sistem de operare pe 64 de biți. Citește mai multe despre diferențele dintre sistemele de operare pe 32 și 64 de biți.

Dacă sistemul de operare este pe 32 de biți și dorești să afli dacă calculatorul are mai multă memorie internă decât cea maximă posibil de utilizat atunci trebuie să folosești un program de afișare informații detaliate despre calculator, de exemplu în secțiunea RAM a programului Speccy - în care va fi afișat numărul de plăcuțe RAM instalate pe placa de bază și caracteristici precum capacitatea, frecvența, producătorul, latența ș.a.
- Anunțuri sponsorizate -
ARTICOLE RELEVANTE