Angajat vs Freelancer - care tip de carieră să alegi? | Eveniment

Angajat vs freelancer
Tradițional, o persoană își obține veniturile din postura de angajat, însă o nouă categorie de forță de muncă este din ce în ce mai răspândită, freelancingul, iar acest fenomen nu poate să devină decât din ce în ce mai pronunțat.

Într-un studiu realizat în 2013 de cercetători de la universitatea Oxford University 1, Marea Britanie, reiese faptul că în jur de 47% din joburile din Statele Unite vor fi automatizate în următorii 10 – 20 de ani. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, pe deoparte, multe din locurile de muncă vor fi substituite de programe de calculator sau roboți, iar pe de altă parte, că piața forței de muncă substituită va trebui să se adapteze la aceste condiții.

Rezultatul: va deveni din ce în ce dificil ca o persoană se se angajeze (având nevoie din start de experiență pe care nu o poate căpăta decât în urma unei activități de freelancing, de exemplu) și în același timp mai facil pentru o persoană să presteze servicii pe cont propriu în mod legal – profitând în același timp de joburile care au devenit computerizate și foarte ieftine, de exemplu un contabil poate fi înlocuit cu un software specializat, aproape toate mijloacele de comunicare, marketing ș.a. pot fi înlocuite de unele servicii existente pe internet etc.

Există avantaje și dezavantaje atât pentru statutul de angajat cât și pentru cel de freelancer, în plus sunt o mulțime de întrebări: care tip de activitate i se potrivește mai bine unei persoane, care sunt aspectele legale, la ce schimbări ne putem aștepta pe viitor în ceea ce privește piața muncii? etc. Toate aceste întrebări își pot găsi răspunsul.

Am analizat parțial acest subiect și în trecut, vezi articolele:
Ce presupune freelancing-ul si ce inseamna sa fii freelancer
Top 6 dificultati ale ocupatiei de freelancer

În cadrul acestui articol, pe baza celei de-a doua ediții a evenimentului „Carieră în Ctrl”, a cărei temă este „Angajat vs freelancer”, organizată de Asociația Ctrl-D, care va avea loc în perioada 4 – 5 noiembrie 2016, am considerat că ar fi util să fac o scurtă prezentare a evenimentului –  acesta reprezentând o sursă cu informații complete pentru cei interesați de acest subiect.

Evenimentul se va desfășura în Centrul Regional de Afaceri Timișoara – prima zi constă într-o conferință, iar a doua zi, în workshopuri – și se adresează studenților, absolvenților și practicienilor din domeniile design, development și digital, care vor să fie la curent cu tendințele și previziunile pieței de muncă, dar și să afle care tip de carieră să aleagă – angajat, sau freelancer?

Conform agendei, subiectele care vor fi abordate sunt:

Conferința – 4 noiembrie
  • Angajat vs freelancer: argumente pro și contra
  • Cui aparține viitorul: tendințe și previziuni
  • Ce trebuie să știi din punct de vedere juridic și financiar?
  • Ce ți se potrivește mai bine: freelancer sau angajat?

Workshop – 5 noiembrie
  • Cât valorezi? despre (re)nume, reputație profesională și branding personal
  • Managementul timpului
  • Freelancing si aspectele legale

Speakerii evenimentului sunt profesioniști din industria creativ-digitală și consultanți juridici și financiari, care își vor împărtăși din experiența lor de angajați și/sau freelanceri astfel încât participanții să poată să se orienteze (sau să se reorienteze) în carieră pe care și-o doresc și totodată, care le li se potrivește. Pentru a consulta lista speakerilor, accesează acest link.

Locurile disponibile sunt în număr de peste 400, iar participarea este gratuită.

Carieră în Ctrl: Angajat vs Freelancer este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, prin programul "CultIN". Mai multe despre eveniment găsiți pe site-ul carierainctrl.ro.

(!) Update:

Vezi infograficul cu concluziile evenimentului Carieră în CTRL: Angajat vs Freelancer.

1 http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf