Cum afli starea de sănătate a bateriei laptopului în Windows 10, 8.1, 8 și 7

Cu timpul, starea bateriei laptopului se deteriorează, iar acest lucru va duce la scăderea capacității bateriei de a stoca energie electrică. Efectul? Energia bateriei pentru un ciclu de utilizare se va consuma din ce în ce mai rapid.


Windows-ul conține o unealtă prin care se poate genera un raport despre starea de sănătate a bateriei calculatorului. Acest raport te va ajuta să identifici dacă descărcarea prea rapidă a bateriei este produsă ca urmare a degradării naturale (dacă bateria a fost folosită un timp îndelungat), a unei defecțiuni din fabrică sau pentru că sistemul nu este setat sau folosit în așa fel încât să se economisească din energia bateriei.

Generare raport despre starea de sănătate a bateriei – Windows 10, 8.1, 8, 7


Culegerea și raportarea informațiilor despre condiția bateriei se face prin executarea unei comenzi în Command Prompt, executat cu drepturi de administrator.

Pentru a rula cmd cu drepturi de admin în Windows 10, 8.1 și 8 dă clic dreapta pe butonul de Start, iar din listă alege opțiunea Command Prompt (Admin).


Pentru Windows 7, deschide meniul de Start și tastează cmd, dă clic dreapta pe rezultatul afișat și alege opțiunea Run as administrator.


În fereastra Command Prompt introdu comanda de generare raport în funcție de versiunea Windows:
  • pentru Windows 10, 8.1 și 8:  powercfg /batteryreport
  • pentru Windows 7:  powercfg -energy


Odată ce raportul a fost generat, va fi afișat un mesaj cu privire la locația în care raportul a fost salvat, de exemplu de forma: C:Windows/System32/battery-raport.html.

Raportul este un fișier de tip pagină web, care odată accesat, este deschis în navigatorul de internet preferat. Urmează calea către locația la care a fost salvat raportul și deschide documentul.

Cum interpretezi raportul generat


Raportul va fi alcătuit din mai multe secțiuni. În imaginea de mai jos este afișată partea introductivă a unui astfel de raport.


În prima parte sunt afișate informații generale despre laptop, respectiv calculator în general, în cazul în care sistemul în cauză este de tip desktop, la care a fost conectată o baterie.

În secțiunea a doua sunt afișate informații despre bateria calculatorului, precum numele, producătorul și tipul bateriei, apoi, informațiile esențiale, capacitatea bateriei din fabrică și cea curentă, plus numărul de cicluri de reîncărcare.

Din exemplu din imaginea de mai sus, se poate vedea că bateria are o capacitate de stocare de energie din fabrică de 41.990 mWh, în timp ce bateria înmagazinează doar 30.024 mWh atunci când este încărcată 100%. Deci o degradarea semnificativă a capacității de stocare, de 28,5%, ceea ce justificabil ținând cont de vechimea de utilizare a laptopului, care este de 4 ani.

Dacă sistemul de operare a fost instalat cu mult timp în urmă se poate vedea și numărul de reîncărcări; în exemplu dat, nu este cazul. În funcție de tipul bateriei și de producător, bateria poate fi reîncărcată de un anumit număr de ori, după care va deveni de neutilizat, iar odată cu această tranziție, calitatea bateriei se va degrada din ce în ce mai mult.

În continuarea raportului vor fi afișate și alte informații, de exemplu:
  • Starea bateriei la folosirea în ultimele trei zile, plus un grafic al evoluției stării de sănătate în acest interval.
  • Istoricul, contorizat în timp, de utilizare a bateriei – durata de funcționare a sistemului atunci când este alimentat de la priză sau când funcționează pe baterie, atât când este folosit activ, cât și când sistemul este în standby, deci cu condus redus de energie. Dacă istoricul este unul consistent, se va putea observa o scădere a duratei de funcționare pentru un ciclu de utilizate a bateriei.
  • Istoricul capacității de înmagazinare reală a energiei electrice a bateriei.
  • Estimări ale scăderii duratei de folosire a bateriei când aceasta este încărcată la maxim.

Dacă bateria laptopului ține prea puțin, pe baza raportului poți afla dacă acest lucru se întâmplă pentru că starea bateriei s-a deteriorat datorită vechimii în folosire, adică există o diferență mare între capacitatea curentă de înmagazinare de energie raportată la cea din fabrică, caz în care tot ce poți face este să înlocuiești bateria.

Dacă bateria nu are vechime mare în utilizare, însă există o scădere semnificativă a capacității de stocare suportată, atunci acest lucru ar putea sugera o defecțiune din fabrică, caz în care se poate opta pentru trimitea în service a laptopului, dacă acesta mai are validă garanția.

Dacă, în schimb, bateria este în stare bună, adică capacitatea reală a acesteia este aproape de cea din fabrică, însă tot se descarcă prea repede, acest lucru ar putea fi pentru că în sistem rulează programe sau servicii care folosesc intens resursele hardware ale sistemului, eventual pentru că Windows-ul nu este configurat să folosească rezonabil bateria.

Oricare ar fi cazul dintre cele menționate, optimizarea Windows-ului în scopul reducerii consumului de energie este o soluție care va duce la creșterea duratei de folosire a bateriei per ciclu de utilizare.

Exemplu de astfel de optimizări sunt:
  • scăderea la minim a luminozității display-ului;
  • activarea modului de economisire baterie (Power Saver): din Control Panel → Hardware and Sound → Power Option;
  • închiderea programelor nefolosite și dezactivarea serviciilor care nu sunt nici vitale sistemului, nici necesare utilizatorului.
Aplicând măsurile de reducere a consumului de energie amintite mai sus, pe lângă faptul că bateria se va consuma mai greu, aceasta va avea și o durată de viață mai mare.

***

Raportul te va ajută să înțelegi care este stagiul de degradare în care bateria laptopului se află actualmente și cum poți acționa pentru a remedia condiția acesteia. Este normal ca în timp capacitatea reală de înmagazinare de energie a bateriei să scadă comparativ cu cea din fabrică, însă la un moment dat această diferență va deveni din ce în ce mai mare, caz în care va trebuie să înlocuiești bateria cu alta nouă.