Cum vezi traficul de internet efectuat de programele rulate în Windows 10 (în ultima lună)

Cum poți vedea programele care s-au conectat la internet și au descărcat date pe calculator? Aceasta este o întrebare al cărei răspuns este bine de știut în multe situații de utilizare a Windows-ului.


Windows 10, spre deosebire de versiunile anterioare – Vista, 7, 8, 8.1 – vine dotat cu caracteristica de contorizare a traficului de internet efectuat de pe PC, mai exact, este posibilă inspectarea listei de programe care au accesat internetul în ultimele 30 de zile, împreună cu sumarul de date descărcat.

Află în continuarea articolului ce trebuie să faci pentru a vedea volumul total de date download și care sunt programele care au folosit conexiunea de internet a calculatorului și în ce măsură, identificând în acest mod potențiale riscuri ale securității calculatorului.

Ce programe au accesat internetul în ultima lună și care este traficul de date efectuat


Pentru a vizualiza lista cu programele care au folosit conexiunea la internet existentă pe PC, împreună cu volumul de date descărcate de către acestea, trebuie să faci următoarele:

Accesează mediul de Start și dă clic pe Setări (Settings).


Deplasează-te la Rețea și internet (Network & Internet).


Dă clic pe opțiunea Utilizare date (Data usage) (1).


Din fereastra apărută se poate vedea volumul de date descărcat în ultima lună, atât prin cablu (Ethernet), cât și prin wireless (Wi-Fi). Cu acest prilej se poate afla și cât trafic este efectuat în medie pe lună, ca urmare a activității făcute de utilizator, luându-se în calcul și actualizările programelor deja instalate în sistem sau a Windows-ului.

Pentru vizualizarea traficului de internet în mod detaliat, apasă butonul Detalii utilizare (Usage details) (2). Vor fi afișate toate programele care s-au conectat la internet în ultimele 30 de zile și proporția de date descărcate de către acestea.


Cum te pot ajuta informațiile despre traficul de internet al programelor din Windows 10?


Dacă conexiunea la internet a calculatorului nu este la fel de rapidă precum obișnuia sau trebuie să fie, eventual dacă în plus de acest aspect, Windows 10 funcționează mai lent decât de obicei, lista cu traficul de date descărcate de pe internet al programelor permite identificarea unui posibil program cu o activitate suspectă.

Dacă un program are un trafic mare de date, deși programul respectiv nu este folosit frecvent și nu ar trebui să aibă o interacțiune frecventă cu resurse de pe internet, atunci acest lucru poate fi un indicator cum că respectivul program este un malware, caz în care utilizatorul poate lua măsuri în acest sens, de exemplu, dezinstalarea programului respectiv, dacă acest lucru este posibil, și scanarea avansată cu un antivirus.

Programele care ar trebui să aibă cel mai mare trafic pe internet sunt browserele (Edge, Chrome, Opera, Mozilla Firefox etc.), pe lângă acestea putând exista și multe alte programe legitime care necesită acces la internet. Windows-ul va accesa. de asemenea, internetul – de exemplu, pentru descărcarea de actualizări –, traficul realizat de acesta va fi la rândul lui contorizat, apărând în listă sub numele Sistem (System).

În listă vor exista și programe care sunt configurate să acceseze internetul pentru a descărca date – de exemplu, pentru a verifica dacă există versiuni mai noi ale programului și de a realiza această operație automat. În acest caz, se poate limita accesul la internet a acestora, fie prin dezactivarea actualizării automate, fie prin restricționarea rulării programului în sistem, prin eliminare programului din lista cu programe de pornire (Startup).

Adesea, instalarea unui program pe calculator va fi acompaniată și de alte executabile adiționale care se pot conecta ulterior la internet, deci pot exista și programe cu nume necunoscut în această listă, caz în care va trebui să cauți informații despre acestea online, pentru a afla cărui program/dezvoltator aparțin și care este rolul acestora în sistem.

***

Vizualizarea traficului efectuat te va ajuta să identifici programele care au o activitate suspectă sau care nu sunt incorect configurate, îngreunând sistemul și utilizând inutil banda conexiunii la internet, ba chiar punând în primejdie securitatea datelor stocate pe calculator, eventual transmise prin rețea (de exemplu, informații de autentificare, e-mailuri ș.a.).

Ori de câte ori observi că viteza la internet este prea scăzută sau că Windows 10 funcționează neobișnuit de greu, ar fi o idee bună să investighezi și dacă există programe cu activitate online suspectă, consultând traficul de date efectuat de pe calculator în ultima lună.