Top cele mai utile aplicații din Magazin Play | Android

Magazinul Play oferă o gamă variată de aplicații Android. Totuși, doar câteva dintre acestea sunt considerate de interes general și sunt recomandate pentru a fi instalate pe dispozitivele utilizatorilor.

aplicatii android

În plus, odată ce cumperi un nou telefon sau tabletă sau efectuezi operația de restare la setările din fabrică, vei vrea să extinzi și să particularizezi caracteristicile software ale dispozitivului, instalând variate aplicații, precum cele pentru navigarea pe web, citirea de documente pdf, editarea documentelor Office (Word, Excel, PowerPoint), afișarea de hărți și navigarea prin GPS, primirea de feed-uri de știri, comunicarea prin messenger, socializarea pe rețelele sociale, recepționarea și trimiterea de e-mailuri, aflarea condițiilor meteorologice curente sau prognozate și multe alte tipuri de aplicații.

În continuare vor fi prezentate și recomandate o serie de aplicații Android gratuite, acestea fiind printre cele mai populare și deci mai utile din magazinul Google Play. Vor fi specificate, în anumite cazuri, și alternative contra cost ale unor aplicații.


Ce trebuie să știi


Instalarea aplicațiilor se face prin intermediul Magazinului Play, pe baza unui cont Google. Este vital ca toate aplicațiile să fie instalate prin intermediul Magazinului Play Store, întrucât va exista certitudinea că aplicațiile sunt din surse sigure și sunt verificate contra amenințărilor informatice.

O a doua modalitate de instalare a aplicațiilor este prin intermediul fișierelor APK (Android application PacKage) descărcate de pe site-ul producătorului sau de pe platforme ce furnizează aplicații online (ex.: apkmirror.com).

Top aplicații Android clasificate după modul în care sunt întrebuințate


Faptul că o aplicație Android este printre cele mai descărcate aplicații nu poate să însemne decât că aceasta este și foarte utilă pentru majoritatea utilizatorilor. Iată o listă cu cele mai descărcate aplicații din Play Store, grupate în funcție de întrebuințare.

Aplicații Android pentru navigarea pe web


Navigatorul web, cunoscut și ca browser, este probabil unul dintre cele mai folosite aplicații. Cu ajutorul acestuia se va putea accesa webul și, deci, se va putea face aceleași activități online precum cele care pot fi făcute de pe calculator.

Telefoanele sau tabletele cu Android vin deja echipate cu un browser propriu, însă acesta nu va fi la fel de performant ca echivalentele pentru mobile ale browserelor pentru calculator, precum Chrome, Firefox, Opera ș.a.

Aplicații Android recomandate pentru navigarea online:
  • Chrome
  • Firefox
  • Opera / Opera Mini
  • UC Browser

Aplicații Android pentru Office


Telefoanele / tabletele sunt practic niște minicalculatoare portabile, lucru care face ca aplicațiile de tip office să fie foarte utile și pe acestea. Prin intermediul acestora se va putea nu doar citi documente create pe calculator, dar și se va putea crea sau edita astfel de documente, într-un mod foarte productiv.

Uzual, când vine vorba de aplicații pentru office, aplicațiile de bază sunt cele din suita Microsoft Office, în special Excel, Word și PowerPoint. Acestea apar și în colecția de aplicații din magazinul Play Store, cu același nume, având aceleași caracteristici de bază precum cele pentru PC.

Aplicații pentru Office:
  • pentru calcul tabelar: Excel
  • pentru editare de text: Word
  • pentru prezentări: PowerPoint

Există și alternative pentru aceste aplicații, de exemplu, WPS Office și, în plus, există și multe alte aplicații care pot fi necesare în activitățile de birou, spre exemplu, de tipul client de e-mail.

Aplicații Android pentru e-mail


Prin intermediul unui client de e-mail, nu numai că îți poți gestiona ușor e-mailurile primite sau trimise, ci poți primi și notificări atunci când primești noi e-mailuri, asemenea notificărilor pentru SMS-uri sau MMS-uri. Acest lucru este extrem de util atunci când dorești să fii mereu la curent cu e-mailurile primite.

Aplicațiile tip client de e-mail sunt variate și diferă în funcție de serviciul de e-mail folosit.

Exemple de aplicații de email populare:
  • Google Mail (Gmail)
  • Yahoo Mail
  • Microsoft Outlook

Aplicații Android pentru citirea documentelor PDF


Formatul PDF este unul dintre cele mai folosite pentru crearea documentelor de variate tipuri, text, calcul tabelar ș.a., documentele de acest tip fiind frecvent folosite și pe internet, pentru transmiterea de facturi sau documente oficiale, de exemplu.

Pentru a citi însă un document pdf este nevoie de o aplicație care să știe să citească acest format.

Top aplicații Android pentru citirea documentelor pdf:
  • Adobe Acrobat Reader
  • Google PDF Viewer

Aplicații Android pentru muzică


Pe lângă stocarea melodiilor pe telefon / tabletă, există o altă modalitate de a asculta muzică: prin intermediul unei aplicații ce permite ascultarea gratuită a unui număr de melodii de ordinul zecilor de milioane.

Melodiile redate sunt preluate prin internet și, în funcție de aplicație, pot fi ascultate și offline. Acestea nu vor fi stocate direct pe dispozitiv, ci doar sunt redate utilizatorului, principiul de bază fiind același precum în cazul conținutului oferit pe Youtube - singurul mod de a obține fișierele melodiilor este prin cumpărarea acestora.

Top aplicații pentru muzica:
  • Deezer
  • SoundCloud
  • Google Play Music
  • Spotify Music
  • Zonga
  • Youtube

Aplicații Android pentru folosirea anumitor rețele de socializare


Dacă ai un cont Facebook, Instagram, Snapchat etc., atunci vei vrea să accesezi și să folosești rețeaua de socializare și de pe telefon sau tabletă, caz în care este musai să instalezi aplicația corespunzătoare, întrucât accesarea din navigatorul web face ca folosirea rețelei sociale să devină neproductivă sau chiar dificilă pe dispozitive mobile.

Pentru fiecare rețea socială există o aplicație corespunzătoare în magazinul de aplicații Play Store. Aplicațiile Android pentru cele mai populare rețele de socializare sunt:
  • Facebook
  • Instagram
  • Snapchat
  • Google Plus
  • Twitter

Un aspect important de punctat este că aceste aplicații, în special Facebook, sunt mari consumatoare de resurse de procesare și memorie internă(RAM), ceea ce va face ca pe telefoanele / tabletele mai vechi acestea să funcționeze greu. Pentru a evita acest lucru, se poate opta pentru instalarea unor aplicații mai robuste în ceea ce privește necesitățile hardware, spre exemplu, în locul aplicației Facebook se poate instala aplicația Facebook Lite.

Aplicație Android pentru traducerea de texte și site-uri


Când vine vorba de traducerea de texte și, prin extensie, de site-uri web, Google oferă cel mai folositor serviciu de acest gen.

Prin intermediului unei aplicații pentru telefon vei putea folosi mai productiv serviciile de traducere automată oferite.

Aplicația recomandată: Google Translate.

Aplicații pentru mesagerie prin internet


Internetul este pretutindeni și este foarte accesibil, motiv pentru care comunicarea prin text, voce sau video se poate face mult mai ieftin comparativ cu cea prin rețeaua operatorului de telecomunicații. Folosind aplicații de messaging prin internet, de exemplu, Whatsapp, Telegram sau un altul, vei putea trimite mesaje text către orice număr de telefon, la costuri zero, și vei putea iniția și apeluri de voce sau video prin internet.

Înregistrarea în cadrul unei aplicații de mesagerie se va face foarte ușor, pe baza numărului de telefon și a unui nume de utilizator, eventual prin specificarea altor informații, precum o stare sau o fotografie de profil. Toate persoanele din agendă care folosesc o astfel de aplicație vor apărea și în cadrul aplicației.

Aplicație Android recomandată: Whatsapp.
Alte aplicații de același fel sunt Telegram, Viber.

Aplicație Android pentru hărți și navigare prin GPS


Consultarea de hărți pe telefon sau tabletă este o operație care se poate face mult mai facil prin intermediul unui telefon sau tabletă, comparativ cu folosirea unui browser pe calculator, pentru că este posibilă și localizarea prin GPS.

Aplicația de top de acest fel este Google Maps – Navigation & Transit.

Prin intermediul acesteia se poate vizualiza hărți și naviga prin GPS, de exemplu, pentru a planifica o călătorie cu mașina.

Pentru folosirea Google Maps este nevoie de o conexiune la internet, însă se poate folosi și o versiune offline a acestuia, Offline Maps & Navigation, care funcționează fără să fie necesară o conexiune la internet, hărțile necesare fiind stocate odată cu o folosire anterioară, când dispozitivul era conectat la internet.

Aplicații Android pentru recepționarea de știri în timp real


În timp ce pentru citirea de știri online nu este nevoie să se instaleze nicio aplicație pentru telefon / tabletă cu Android – acest lucru putându-se face prin intermediul navigatorului web – pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, dar și pentru a primi știri din mai multe surse, este necesară o aplicație prin care, în primul rând, să se furnizeze surse credibile de informații și, în al doilea rând, să se facă posibilă transmiterea de notificări cu privire la cele mai recente și importante știri, din variate domenii (business, economic, IT etc.)

Pentru știri românești, cea mai utilă aplicație de acest fel este Biziday - aplicație românească pentru știri în limba română.

Pentru știri internaționale, aplicațiile recomandate sunt:
  • Euronews (în engleză sau ale limbi de circulație internațională)
  • BBC (în engleză sau ale limbi de circulație internațională),
  • Financial Times (în engleză).

Aplicații meteo pentru Android


Aplicațiile meteo permit nu doar afișarea stării vremii, cu prognoza pe mai multe zile, dar și afișarea acestor informații direct pe ecranul principal al dispozitivului Android, utilizatorul putând fi întotdeauna la curent cu condițiile meteo ale zilei curente și ale zilelor următoare, în funcție de regiune.

Top aplicații Android pentru meteo:
  • Weather
  • Yahoo weather
  • AccuWeather

Aplicații Android corespunzătoare unor programe pentru PC


Există anumite servicii online și programe software care pot fi folosite și de pe dispozitivul Android, nu doar pe calculator, respectiv există aplicații Android care vin drept substituente pentru anumite programe pentru PC.

Exemple de aplicații:
  • Skype – pentru convorbiri / conferințe video prin internet
  • TeamViewer - pentru controlul unor PC-uri de la distanță
  • Player-ul VLC - pentru vizualizarea de conținut video
  • RAR – arhivator de fișiere
  • Music Player - pentru ascultarea de melodii stocate pe dispozitiv

Aplicație Android pentru afișarea rezultatelor sportive


Pasionații de sport (fotbal, hanball, basketball, tenis etc.) și pariorii pot afla în timp real rezultatele curente ale meciurilor care se petrec oriunde în lume, și pot vedea rezultatele anterioare ale unei echipe, eventual pot vedea meciurile care urmează să se dispute în viitor.

Cea mai bună aplicație android de acest tip este FlashScore, care este disponibilă și în limba română, aceasta fiind creată de serviciul online de rezultate sportive cu același nume.

Aplicații Android pentru TV și seriale online


Smartphone-ul / tableta poate fi folosit(ă) și pe post de TV, utilizatorul putând vedea atât posturile care emit pe internet gratuit, cât și multe alte posturi oferite contracost. În plus, există și aplicații contra cost prin care se poate vedea cele mai populare seriale TV, filme și emisiuni.

Aplicații pentru TV online: TV Romania 21, SPB TV.
Aplicații pentru seriale TV online: Netflix, HBOGO.

Aplicații Android pentru ascultarea de radio prin internet


Cum opțiunile mobile de date oferă adesea un trafic peste necesitățile uzuale ale multor utilizatori, pe lângă vizionarea posturilor TV online, utilizatorul are opțiunea de a asculta și posturi radio prin internet, putând asculta orice post din lume, nu doar pe cele românești.

Aplicația de top pentru ascultarea de posturi de radio românești: Radio România.
Pentru posturi internaționale, aplicația care trebuie instalată este Radio FM.

Aplicații Android pentru planificarea activităților


Având în vedere abundența informațiilor cu care o persoană intră în contact și lista de sarcini pe care aceasta intenționează să o realizeze, este foarte utilă o aplicație care să permită stocarea de notițe și planificarea și organizarea sarcinilor de făcut (to-do-list).

Toate aceste operații pot fi realizate prin intermediul unui serviciu web, care are și proprietatea că poate fi accesat și folosit nu doar din aplicația instalată pe telefon sau tabletă, dar și de pe calculator, prin intermediul browser-ului.

Cea mai populară aplicație de acest fel este Evernote.
Aplicații alternative: Google Keep și Microsoft OneNote.

Aplicații Android pentru gestiunea fișierelor


Gestiunea fișierelor și folderelor stocate în memoria internă sau pe cardul de memorie (SD) nu se poate face în mod prestabilit la fel de eficient pe telefon / tabletă ca pe calculator, de exemplu, nu se poate crea foldere sau alege unde să se copieze sau mute fișiere.

Prin intermediul unei aplicații de tip explorator de fișiere, vei putea însă realiza toate aceste operații.

Aplicația de top pentru gestiunea fișierelor în Android este ES File Explorer.
Altă aplicație asemănătoare: File Manager.

Aplicații Android pentru învățarea unei limbi străine


Există servicii web pentru browser prin care se poate învăța cu un grad mare de eficiență o limbă străina, însă folosind o aplicație Android care să mărească productivitatea folosirii serviciului online va conduce cu siguranță la rezultate mult mai bune.

Aplicația Android recomandată pentru învățarea unei limbi străine este Duolingo, ce permite învățarea limbii engleză pe baza limbii române și învățarea tuturor limbilor de circulație internațională pe baza limbii engleze.

Alte aplicații asemănătoare, bazate pe alte servicii specializate în învățarea unei limbi străine, însă contracost sunt Babel, Rosetta Stone.

Aplicații Android pentru identificarea unei melodii


Ți s-a întâmplat vreodată să auzi / asculți muzică și să dorești să afli numele, eventual alte detalii despre melodia auzită? Prin intermediul unei aplicații Android vei putea să faci exact acest lucru.

Tot ce va trebui să faci este să deschizi aplicația, să o apropii de sursa de unde se aude melodia, iar în câteva secunde vei afla și titlul acesteia.

Aplicație recomandată pentru identificarea unei melodii: Shazam.
O aplicație alternativă este SoundHound.

Aplicații pentru gestiunea fișierelor (upload, download, editare online) din cloud


Stocarea în cloud este o practică din ce în ce mai întâlnită, extinderea spațiului de stocare al oricărui dispozitiv se poate face inclusiv gratuit și, mai ales, este posibilă accesarea acestora de oriunde, pe baza unei conexiuni la internet, și de pe orice dispozitiv – laptop, PC, telefon, tabletă ș.a.

Instalarea unei aplicații va facilita gestiunea fișierelor din cloud; în plus, operația de transfer de fișiere (poze, videoclipuri, documente etc.) de pe telefon pe calculator și viceversa se poate face mult mai ușor, prin copierea acestora în cloud, și preluarea acestora pe sistemul dorit.

Aplicații de acest gen sunt variate în funcție de serviciul de cloud folosit:
  • Dropbox
  • Google Drive
  • Microsoft OneDrive

Pentru folosirea aplicației vei avea nevoie, desigur, de un cont în cadrul unui astfel de serviciu.

Aplicații Android pentru detectarea de conținut nou pe site-urile urmărite


Numărul de site-uri (bloguri, jurnale etc.) pe care o persoană le vizitează frecvent este de regulă destul de mare, ceea ce face dificilă urmărirea conținutului nou care apare pe astfel de site-uri.

Folosind însă o aplicație, detectarea de conținut nou se va face automat. Modul de utilizare constă în crearea unei liste cu site-uri de urmărit și vizualizarea apoi a tuturor noutăților apărute pe fiecare site.

Cea mai bună aplicație Android de acest tip este Feedly.
Aplicație alternativă: gReader.

***

În cadrul articolului s-a prezentat o colecție de aplicații utile, pe care orice posesor de Android ar trebui să le aibă instalate pe telefonul sau tableta sa. Pe lângă acestea mai există și alte tipuri de aplicații, unele dintre ele deși nu sunt populare, pot fi de interes pentru anumiți utilizatori.

Pentru a căuta o anumită aplicație în magazinul Play Store după nume sau pentru a vedea dacă există o aplicație care să facă o anumită sarcină, va trebui să accesezi aplicația Magazin Google Play, care este preinstalată pe Android. Adițional, poți face același lucru și online, de la adresa https://play.google.com/store/apps, însă instalarea aplicațiilor se va face tot prin intermediului Magazinului Google Play.

Dacă Magazinul Play (Play Store în engleză) lipsește de pe telefonul sau tableta ta Android, urmează tutorialul privind descărcarea și instalarea Magazinului Play pe dispozitivul tău.