Arhivarea unui folder sau fisier in mai multe parti

Crearea unui arhive care sa contina un volum mare de date este utila in multe situatii. Pe langa faptul ca arhivatoarele au rolul de a compresa un volum de date original intr-un altul corespunzator dar de dimensiune mai mica, acestea pot fi folosite si ca unelte de impartire a unui set de date in multiple parti. Exemple de situatii cand ai nevoie sa imparti un volum de date in parti mai mici:
  • Stocarea unui fisier (film, joc, date) de dimensiune mare pe un suport de o capacitate de stocare mai mica CD / DVD / HDD. Exemplu: stocarea unui joc de 8 GB pe DVD-uri (4.7 GB) este posibila doar fragmentand fisierul ce contine jocul in doua sau mai multe parti.
  • Transmiterea unui fisier de dimensiune mare pe internet - pe majoritatea retelelor de distribuire a fisierelor nu este posibila trimiterea unui fisier mai mare de 2GB si deci este necesara fragmentarea datelor in volume mai mici si trimiterea acestora pe rand.
Tinand cont ca cel mai utilizat arhivator este WinRar, am sa exemplific arhivarea datelor in fragmente folosind acest program.

1. Trimiteti fisierul catre arhivare: click dreapta fisier / folder -> 'Add to archive...'



2. Din fereastra ce apare specificati numele arhivei si optiunile de arhivare dorite cum ar fi formatul, verificarea de autenticitate, parola, metoda compresiei, s.a.m.d. Pentru fragmentare arhivei in subarhive de dimensiuni mai mici trebuie specifica dimeniunea acestora in campul 'Split to volums, bytes'



Sunt deja prefixate valori pentru fragmentarea datelor in subarhive care sa incapa pe dischete, CD- uri sau DVD-uri. Daca doresti fragmentarea in parti de alte dimesiuni decat cele puse la dispozitie in program atunci poti introduce dimesiune dorita in bytes sau intr-o alta unitate de masura specificata, de exemplu '1 mb', '500 mb', '4500 mb' (4.5 GB).

Rezultatul pentru fragmentarea unui fisier in parti a cate cel mult un MB fiecare.
Pentru folosirea acestei arhive este necesar ca toate partile sale sa fie in acelasi loc iar accesul la continut pentru vizualizarea datelor sau dezarhivare se va face doar prin intermediul primei parti.
- Anunțuri sponsorizate -