Cum creezi un hotspot WiFi de pe un dispozitiv Android

Orice dispozitiv Android poate deveni un hotspot Wi-Fi, permitând altor dispozitive să se conecteze și să acceseze internetul folosind conexiunea de date mobile existentă.

Dacă ai probleme cu internetul pe calculator sau dacă vrei să conectezi la internet alte dispozitive cu wireless, poți face acest lucru foarte rapid, fără să fie nevoie să instalezi vreo aplicație, direct din meniul Setări al oricărui telefon mobil sau tabletă cu Android.

Transformarea dispozitivului Android într-un hotspot mobil

Ce trebuie să știi


Traficul de date utilizat de dispozitivele care se vor conecta la rețeaua wireless creată va fi consumat din opțiunea de net activă sau, în lipsa unui abonament de trafic de date, se va genera cost suplimentar.

Hotspot-ul Wi-Fi mobil, ceea ce în termeni tehnici poartă numele de rețeaua wireless sau punct de acces Wi-Fi are următoarele proprietăți principale:

  • Securitate: poate fi de tipul Deschis (Open), caz în care conectarea la rețea se face fără introducerea unei parole (oricine este în apropiere se poate conecta) sau de tipul WPA / WPA2 PSK, caz in care conectarea se face doar prin introducerea parolei setate la crearea hotspotului, iar datele transmise wireless sunt protejate prin criptare.
  • Banda: frecventa uzuală este de 2.4 GHz și asigura o compatibilitate generală cu dispozitivele care se vor conecta la rețea, în timp ce o frecvență mai mare, precum este cea de 5 Ghz, poate furniza o conexiune mai rapidă însă dispozitivul care se conectează la rețea trebuie să fie considerabil mai aproape de dispozitivul emitent.
  • Ascunderea rețelei: opțiune ce va face ca hotspotul sa fie invizibil (nu va apărea în lista hotspoturilor disponibile), conectarea făcându-se prin introducerea manuală a numelui de rețea si a parolei setate.

Este recomandat ca hotspotul creat să fie configurat să folosească nivelul de securitate WPA2 PSK, cu o parolă cât mai complexă și cât mai lungă, iar banda utilizată să fie de 2.4 GHz.

Practic, pornirea unui hotspot va transforma telefonul sau tableta cu Android într-un router wireless portabil, de aceea, cât timp hotspotul este activ, dispozitivul nu va putea fi conectat la alte rețele Wi-Fi, iar singura conexiune la internet care poate fi partajată în cadrul hotspotului va fi cea 3G, 4G sau 5G, in funcție de caz.


Cum configurezi un hotspot WiFi în Android


Implicit, sistemul Android setează drept configurație a hotspotului următoarele informații:

- nume: modelul telefonului / tabletei;

- parolă: o parolă sigură generată aleator;

- nivel de securitate: WPA2 PSK.

Pentru a personaliza numele hotspot-ului și, mai ales, pentru a seta o parolă mai ușor de ținut minte, va trebui să reconfigurezi hotspotul. Du-te la Setări (Settings) – Conexiuni (Connections) – Hotspot mobil și Tethering (Mobile Hotspot and Tethering).

Accesarea meniului pentru crearea hotspotului mobil

Atinge Hotspot mobil (Mobile Hotspot) și introdu informațiile hotspotului de creat – nume punctului de acces wireless, o parolă de cel puțin 8 caractere și alege nivel de securitate WPA2 PSK.

Introducerea detaliilor hotspotului

Pentru vizualizarea opțiunilor de configurare avansată (bandă, setare limită de date mobile consumate, oprire când nu exista niciun dispozitiv conectat, ascunderea rețelei din lista hotspoturilor disponibile ș.a.) apasă butonul Configurare (Configure).

Configurarea hotspotului de pe dispozitivul mobil


După ce ai terminat configurarea apasă butonul Salvează (Save). Informațiile introduse vor rămâne salvate astfel că nu va fi nevoie să reintroduci informațiile de configurare a hotspotului de fiecare dată când vrei să creezi un punct de acces Wi-Fi de pe telefon / tabletă.

Odată configurat, hotspotul poate fi pornit.


Cum pornești hotspotul Wi-Fi de pe telefon / tabletă


Pentru crearea și pornirea hotspotului va trebui să comuți pe Activat (On) starea punctului de acces. În colțul din dreapta sus al dispozitivului va apărea o pictogramă prin care se evidențiază faptul că se emite o rețea Wi-Fi, caz în care hotspotul va putea fi văzut de pe toate dispozitivele din imediata proximitate.

Activare hotspot mobil

Pentru a putea partaja prin WiFi internetul existent pe dispozitiv, va fi necesara deconectarea de la conexiunea WiFi in uz.
Oprirea conexiunii WiFi inainte de activarea hotspotului

O opțiune utilă, odată ce hotspotul a fost pornit pe telefon, este aceea de setare a timpul permis de inactivitate (Timeout), în care se poate configura oprirea automată a hotspotului atunci când nu există niciun dispozitiv conectat pentru o anumită perioadă – acesta poate fi setat din meniul de configurare avansată a hotspotului.


Cum vezi dispozitivele conectate la hotspotul Wi-Fi creat


Din fereastra Hotspot mobil se va putea vizualiza și care sunt dispozitivele conectate, identificate prin numele de dispozitiv, IP-ul de înregistrare în rețea și adresa MAC (adresa de identificare unică a dispozitivului).

Vizualizare dispozitive conectate la hotspotul mobil

Cum oprești hotspotul Wi-Fi creat


Oprirea se face în același mod precum pornirea, prin comutarea butonului de la Activat (On) la Oprit (Off).


***


Telefoanele și tabletele pot fi folosită și drept hotspoturi Wi-Fi mobile, putându-se distribui oricând și oriunde acces la internet tuturor dispozitivelor care au capabilități wireless.

Te-ar mai putea interesa și: