Magazin Play - întrebări și probleme frecvente | Ghid Q&A

Descărcarea de aplicații din Magazin Play, gestionarea aplicațiilor / jocurilor instalate, efectuarea actualizărilor, achiziționarea de conținut digital etc. se pot face doar pe baza unui cont Google, fără de care dispozitivul nu va putea fi întrebuințat în mod eficient.

In acest articol vei găsi rezolvări la cele mai frecvente probleme legate de Magazin play (Google Play Store) și contul Google necesar pentru accesarea conținutului.

Dacă ai o problemă sau o nelămurire legată Magazin Play, poți lasă un comentariu și astfel poți primi un răspuns de la comunitatea blogului.


Unde găsești Magazin Play și cum instalezi aplicații și jocuri


Magazinul Play (Google Play Store) furnizează acces la o vastă colecție de aplicații și conținut digital de variate feluri, atât gratuit cât și contra cost. Informații privind localizarea aplicației și cum se instalează și gestionează aplicații, jocuri sau conținut digital poți găsi aici.


Toate dispozitivele cu Android vin dotate cu Magazin Play?


Magazin Play exista si poate fi folosit doar pe dispozitive Android care sunt licențiate cu GMS (Google Mobile Services) – adică pe majoritatea dispozitivelor. GMS este folosit de Google ca o formă de standardizare a dispozitivelor, prin intermediul acestuia fiind furnizat accesul la serviciile Google (Magazin Play, Google Maps, Google Drive, Youtube, Chrome etc.).

Dispozitivele care provin din China, de exemplu echipamentele Huawei, sunt furnizate fără GMS, motiv pentru care pe acestea nu se poate instala Magazin Play – în acest caz fie se poate folosi magazinul de aplicații furnizat de producător (in care există un număr mult mai mic de aplicații disponibile), fie se poate descărca o aplicație echivalentă a Magazin Play (Gspace), fie se poate descărca manual aplicațiile, stocate sub formă de fișiere APK, de pe magazine online de aplicații Android.


Cum iți dai seama dacă dispozitivul are GMS sau nu?


Dacă pe dispozitiv exista Magazin Play, atunci înseamnă ca acesta este licențiat GMS.

Du-te la Setări → Aplicații. In lista cu aplicații ar trebui sa existe Magazin Google Play (Google Play Store) și Servicii Google Play (Google Play Services).

Cautare Magazin Play pe telefon

Dacă acestea nu există, atunci înseamnă că nu există licențiere GMS și deci trebuie folosite aplicații echivalente pentru Magazin Play.


Alternativa la Magazin Play în cazul lipsei GMS


În locul Magazinului Play poți instala Gspace, acesta este personalizat pentru dispozitivele fără GMS si permite descărcarea și instalarea aplicațiilor din Google Play Store.

Pentru instalarea Gspace va trebui să cauți și să instalezi aplicația din magazinul cu aplicații existent sau va trebui să accesezi site-ul Gspace si sa descarci aplicația.


Care sunt dezavantajele folosirii unui dispozitiv fără GMS?


Dispozitivele fără GMS sunt de regulă mai ieftine si uneori mai performante decât dispozitivele echivalente cu GMS, adică vin cu mai multă memorie și cu o viteza de procesare mai mare. Cu toate acestea, vor exista deficiențe în ceea ce privește aplicațiile pe care le poți instala si folosi – mai exact, nu vei putea folosi Magazin Play.

In funcție de modul în care folosești dispozitivul, va fi nevoie sa utilizezi aplicații alternative, va trebui sa instalezi manual aplicații, vei întâmpina probleme de compatibilitate a aplicațiilor.

Un alt dezavantaj este acela că nu vei putea sa folosești tehnologia NFC pentru a face plăți cu ajutorul telefonul prin intermediul unor aplicații precum George Pay, BT Pay, RaiPay, ING pay etc.

De asemenea, aplicațiile pe care le vei folosi nu vor putea da notificări dacă acestea nu sunt deschise.


De ce nu găsești Magazin Play


Magazinul Play este specific doar sistemului de operare Android, care vine și cu licențiere GMS.

In primul rând, asigura-te ca dispozitivul folosește sistemul de operare Android. Pentru a afla sistemul de operare du-te in Setari → Despre telefon → Informații software.

Verificare versiune Android

Ce poți face dacă Magazin Play nu mai funcționează


Dacă Magazin Play este instalat pe dispozitiv însă nu poate fi deschis sau funcționează defectuos, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa te asiguri că Android, aplicația Magazin Play și serviciile Google Play sunt actualizate la zi.

Actualizarea Android se face urmând pașii: Setări → Despre telefon → Actualizare software → Descărcare si actualizare.

Cum se face actualizarea sistemului Android

Dacă sistemul si aplicația Magazin Play sunt actualizate, poți incerca sa te reconectezi în contul Google din Magazin Play și reporni dispozitivul, iar dacă problema persistă atunci poți incerca resetarea telefonului la setările din fabrică.


Cum se descarcă Magazin Play


Uzual, Magazin Play vine preinstalat și nu trebuie decât să-l localizezi in lista cu programe. Acesta are denumirea Magazin Play in romana, Play Store in limba engleză.

Există si situații când trebuie sa descarci si sa instalezi Magazin Play pe telefon, de exemplu atunci când acesta are o eroare precum „Magazin Google Play s-a oprit”. Informații despre acest subiect vei găsi aici: Cum se descarcă Magazin Play.


Cum actualizezi toate aplicațiile instalate în Magazin Play


În cazul in care anumite aplicații afișează erori sau dacă, în general, sistemul Android este instabil, pe lângă actualizarea sistemului la cea mai actuala versiune, va trebui să faci actualizarea tuturor aplicațiilor de pe dispozitiv direct din Magazin Play.

Du-te la Setări → Gestionează aplicațiile și dispozitivul → Actualizează tot.

Cum actualizezi toate aplicațiile dintr-o data din Magazin Play

Cum dezactivezi actualizarea automata a aplicațiilor din Magazin Play


Implicit, aplicațiile instalate vor fi actualizate automat când există versiuni mai noi ale acestora, însă nu întotdeauna acest lucru este dezirabil, de exemplu atunci când actualizarea se face prin datele mobile.

Dezativarea actualizării automate a aplicatiilor se face prin navigarea la Setări → Preferințe privind rețeaua → Actualizează automat aplicațiile → Nu actualiza automat aplicațiile.

Cum dezactivezi actualizarea automata a aplicatiilor din Magazin Play

Cum se face actualizarea Magazin Play


Implicit, Magazin Play își face actualizarea automat când apare o versiune mai nouă, dacă există o conexiune activă la internet prin Wi-Fi, evitându-se astfel generarea de costuri trafic de date care să genereze costuri suplimentare.

Actualizarea Magazin Play: Setări → Despre → Actualizează Magazin Play.

Actualizarea manuala a Magazin Play

Vezi in articolul Cum actualizezi Magazin Play ce trebuie sa faci atunci când actualizarea nu se poate efectua din aplicație.


Ce aplicații să instalezi pe telefon


Aplicațiile pe care ar trebui să le instalezi depinde de modul în care vei folosi dispozitivul. Uzual, ar trebui să instalezi toate aplicațiile care să-ți permită o utilizare eficientă și completă, care sa includă un navigator web, o aplicație office, un client de e-mail, un reader pentru documentele PDF, aplicații pentru rețelele de socializare (Facebook, Instagram, TikTok) și de mesangerie (Whatsapp) ș.a.

Vezi o listă extinsă cu aplicații disponibile aici: Top cele mai utile aplicații din Magazin Play


Cum dezinstalezi aplicații din Magazin Play


Magazin Play permite gestionarea generală a aplicațiilor: instalarea, actualizarea, dar și dezinstalarea.

Pentru a dezinstala una sau mai multe aplicații du-te la Gestionează aplicațiile și dispozitivul → Gestioneaza, apoi selectează aplicațiile pe care vrei să le ștergi și apasă butonul cu pictograma de ștergere.


De unde poți descărca aplicații dacă nu ai Magazin Play


Exista numeroase magazine cu aplicații si jocuri online de unde poți descarca aplicații Android dacă nu ai Magazin Play pe telefon sau dacă aplicațiile dorite nu sunt prezente:


Cum instalezi si folosești aplicații / jocuri din Magazin Play pe calculator


Va trebui sa instalezi un emulator pentru sistemul de operare Android, care îți va permite apoi sa rulezi aplicațiile Android dorite.

Un astfel de emulator este BlueStacks, care poate fi descărcat de aici.


Pot folosi Magazin Play fără un cont Google


Nu. Pentru a putea accesa Magazin Play ai nevoie de cont Google.


Cum creezi cont Google pentru Magazin Play daca ai sub 16 ani


Vârsta minimă pentru crearea unui cont Google in Romania este 16 ani+. Dacă nu ai vârsta minima necesară, poți crea un cont doar cu ajutorului unui părinte.


Cum adaugi o metodă de plată în contul Google


Daca vrei sa cumperi aplicații, jocuri, abonamente la servicii online, muzică, filme etc. din Magazin Play, va trebui sa adaugi în cont o modalitate de plată, care poate fi un card de credit sau debit sau poți opta pentru facturarea din partea furnizorului de telefonie.

Pentru a adăuga un card urmează pașii din Magazin Play: Setări → Plăți și abonamente → Metode de plată → Adaugă un card de credit sau de debit.

Cum adaugi o metoda de plata in Magazin Play

Control parental în Magazin Play - cum filtrezi conținutul din magazin play în funcție de vârstă


Dacă telefonul / tableta va fi folosit și de către copii, atunci ai face bine să aplici o restricție a conținutului în funcție de maturitate.

Du-te în Magazin Play → Setări→ Familie → Control parental și alege nivelul de maturitate dorit (valorile posibile sunt 3, 7, 12 ,16, 18).

Cum limitezi accesul la continutul din Magazin Play in functie de varsta

Va fi necesar sa creezi un PIN care să permită ulterior accesul la această setare.


Pot folosi un cont Google pe mai multe dispozitive în același timp


Teoretic, fiecare dispozitiv ar trebui să folosească propriul cont Google, însă practic, poți configura un cont pe mai multe dispozitive.


Cum restricționezi achizițiile


Daca ai adăugat o modalitate de plata și dispozitivul va fi folosit și de către copii sau de către alte persoane, atunci cu siguranță ai face bine sa iei in calcul restricționarea achizițiilor din magazin.

Du-te la Setari → Autentificare și asigura-te ca este activata funcția „Se solicitia autentificarea pentru toate achizițiile” sau, in funcție de caracteristicile dispozitivului, poți opta pentru Autentificare biometrică sau facială.


***

Ce alte probleme sau întrebări mai aveți legate de Magazinul Play și contul Google?